Kung Pao s kuřecími křídly
Jak jsem nedávno naznačil, kuřecí křídla není nutno pouze smažit a grilovat. Neodolal jsem a připravil si Kung Pao v poněkud odlišném kabátku, než jak je obecně známo a v absolutně jiném provedení, než jaké nám napříč celou zemí českou nabízí rádoby čínské restaurace, které z mně naprosto nejasných důvodů kde kdo tak rád navštěvuje.
Na 2 porce potřebujeme
– 6ks kuřecí křídla (dva díly od špičky)
– 50g paprika žlutá
– 50g zelené fazolky
– 50g mrkev
– 50g cibule
– 30g buráky
– 1ks stroužek česneku
– 1ks chilli paprička
Zálivka
– 4PL rýžové, nebo dezertní víno (Metropol bianco)
– 4Pl husté sojové omáčky
– 1/3čl škrob
– 1čl strouhaný zázvor
– Špetka soli, pepře, glutasolu a cukru
>> Křidélka rozdělím – paličku na pozdějc, špičku a střed na Kung Pao. Nasolím a posypu sušeným česnekem. Nechám 2 hodiny v lednici.
>> Připravím si zálivku smícháním všech surovin. Zázvor se nechá krásně nastrouhat na třítku, které jsem tady dříve zmínil. A to klidně i zmrzlý!
>> Vše ostatní pokrájím na přiměřené kousky.
Na lžičce olivového oleje z obou stran opeču křídla a nechám pod poklicí na mírném plameni 5 minut. Otočím a dalších 5.
Přidám všechnu zeleninu najednou, minutku míchám, vsypu buráky a zaleju zálivkou. Po další minutce je hotovo.
Je to opravdu fofr a ideálně ihned podávat. Tady neplatí žádné odležení a podobně.
Tři zcela zásadní rady:
1/ Se škrobem to nepřežeňte. Dokáže z pokrmu udělat lepidlo.
2/ Kung Pao nemá plavat v omáčce. Jde spíše o soudržnou směs masa, zeleniny a šťávy.
3/ Bylinky! Moc! Stejně jako všem ostatním asijským pokrmům prostě sluší hrst koriandru a petrželky.