Kuře na paprice
Nemohl jsem odolat této jednoduché pikantní dobrotě připravované v kuchyních napříč zemí českou od nepaměti, když jsem zahlédnul recept na stránkách kuchařky Šárky. Nějak si nevzpomínám, kdy naposled jsem ho vařil.
O to větší chuť jsem na něj měl.
Na 2 porce potřebujeme
– 2ks kuřecí stehno, nebo 6 paliček (klidně i prsa s kůží)
– 1ks střední cibule
– 30g prorostlé slaniny
– 30g másla
– 1PL mleté papriky
– 1/2l kuřecí vývar
– 1PL hladké mouky (jíška)
– 1,5dl smetany
– Sůl a pepř
>> Na nudličky pokrájenou slaninu vyrestujeme do křupava a škvarečky odložíme. Přidáme polovinu másla a cibuli na kostičky, kterou opečeme do zlatava.
>> Kuřecí maso, solené a pepřené opečeme na tomto základu a přidáme papriku. Promícháme a zalejeme horkým vývarem. Ještě špetku soli a pod poklicí dusíme doměka. Stačí tak 30 minut.
Tady platí, že šetřit je nevhodné. Kvalitní paprika je prostě nezbytná a dát jen špetku je k ničemu. Pálivá či sladká – podle chuti! Ničemu neublíží kousek chilli papričky.
>> Maso odložím do kastrolu se škvarečky slaniny a druhou polovinou másla. Šťávu zahustím buďto moukou rozmíchanou ve smetaně, a nebo raději jíškou a smetanu dodám později.
Jíšku jsem líný připravovat. Téměř vše zahušťuji moukou rozšlehanou ve vodě, mléce, nebo smetaně. Ona ale ta jíška má každopádně něco do sebe. Proto si ji čas od času připravím dopředu: klidně z půl kila mouky a na kuřecím sádle. V lednici pak vydrží týdny – ale ne u mne 🙂
>> Je li tedy omáčka zahuštěna jíškou (tentokráte ano), chvíli ji provařím a zjemním smetanou. Přecedím na maso v kastrolu a nechám mírně probublávat na sporáku.
Udělal jsem chybu a ve spěchu nechal probublávat, spíše vařit moc naprudko. Nedělejte to! Smetana se malinko srazila a v omáčce byly vidět malinké tečky. Taková krupička. Soutěž o nejjemnější omáčku bych pros…!
uděláno
hotovo
Kuře, slepice, králík, vepřová plec … na paprice. To je prostě tradice v české kuchyni.
Podávané s knedlíčkem je prostě úžasné. S rýží možné. A děti, jak je znám ze školní jídelny by si jej daly nejraděj s těstovinami.
Co se týče kůžičky, já si ji tam klidně nechám. Dětem bych ji raděj nedával a svou babičku jsem dycinky „zpyskoval“ za to, že mi sundá maso z kosti a odhodí i tu kůžičku. No, odhodí… Ona ji samozřejmě snědla, ale netušila, že mezi vnoučaty patřím k těm co ji rádi. A moc! Pozdějc už to věděla a dělala mi neskutečně dobrá krůtí stehna na paprice, nebo jen na másle dušená. Ach to byla dobrota.
Tak dobrou chuť.
PS: úplně jasně vidím kuřecí prsa Supreme takto upravená (jen rychleji a s troškou vína), podávaná s například kvalitními italskými Pappardelle těstovinami. Mňam.
[fb_like]