Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kuře natřikrát a už zaseee…

08-roštovaná kuřecí prsa v tom yumNo a co? Proč ne? Ať už mezi ně patříte (uctívače kuřecích prsíček z hypermarketu :O, či si kuře dáte jen tak náhodně podle vlastní chuti, musíte bezpochyby připustit že je to maso v zemi české nejoblíbenější. Alespoň podle prodejů a statistik z nich vytahaných. No, popravdě, vepřové zatím asi vede, ale ne příliš řekl bych. Obzvláště u mladých lidí. A kuřecí prsíčka? Hmm, to je poněkud trapný fenomén. Já jim však v posledních dvou letech přišel nejen na chuť, ale i na kobylku abych tak řekl. Když to s nimi umíte, jsou vlastně opravdu fajnová, přestože drahá. Ale skvělá prsa krůtí nenahradí ani omylem. No a příprava za pět minut? To nadchne každého. Nemyslíte?

Mimochodem, nenávidím statistiky. Dělají z lidí pitomce a otroky čísel. Odvádějí od kvality a opravdové produktivity! V práci, životě, ech…

 

 

O čem to dnes bude

Ať už si to přeberete jakkoli, nejlepší dobrota podle nás starších a vědoucích je babičkovská pravda. Totiž že ta nejsnazší úprava je pečení celého kuřátka, či jen stehýnek v troubě. S kmínem a solené prosím pěkně. Na másle. To se rozumí. Takže jak už jsem při posledním nákupu a následné přípravě vývaru naznačil, budou dnes krásná pečená stehýnka, kuřecí plátek parádně odleželý v pastě Tom Uym a tradiční smažený řízek. Stejně tak naložený. No a proč tolik keců okolo?

 

Ani pečené kuře není tak dobře zvládnuté v české domácnosti, jako steak ze svíčkové!

Ach to je všelijaké podlévání a másla tři tuny. Paprika v případě lepším a úžasné grilovací koření v tom horším. No a nakonec časem přijdeme na to že:

>> Kuřecí stehýnka stačí posypat solí a kmínem, položit na ně kousek másla a při teplotě horkovzdušné trouby 170°C nechat bez přikrytí a s pouze jediným podlitím deckou vody hodinu péci.

 

S rýží, vařenými brambory, bramborovou kaší a chcete li to šťavňatější pak takovouto omáčkou. Jedná se o dokonalou úpravu která bezvýhradně potěší děti i ty naše babičky. Tedy spíše vaše. Uvařte jim a ukažte co ve vás je.

 

>> Kuřecí prsíčka, použitelná a zneužitelná. Není na světě kuchyně která je nevyužije a v té české jsou bohužel přes svá upřednostění strávníky vezdejšími vpravdě hrozně zneužívána. Ne výsledným pokrmem, ale naprosto špatným použitím.

 

Takže!

1/ Když už prsíčka naklepáváme, pak jemně, zlehýnka, jako bychom naklepávali peřinku při večerním rituálu stlaní a přípravy postele. Předtím ale si vybereme ty nejlepší kousky. Netřeba rozmlátit všecko a dílky které jaksi překáží tvaru dokonalého řízku či steaku mohou se hodit do skvělé asijské úpravy jídla, stejně jako fajnového českého kaťáku. A vy víte že já jej opravdu miluju 🙂

2/ Je li to možné a prsa připravujete jako steak, neodstraňujte kůži. Nemusíte ji pak jíst. Prostě ji jen nechejte na mase při úpravě. No a v případě nejlepším, máte li k dispzici kuře celé, pak prsíčka jedině jako supreme. Ta jsem si nemálo užil na soutěži letos začátkem června.

 

Finále soutěže Tajná ingredience 2014

 

Dnešní menu v obrázcích

 

– pečená kuřecí stehýnka s jasmínovou rýží a cibulovou omáčkou vychucenou demi glace

 

kousky k pečení…

01-kuřecí stehna k pečení

 

omáčka s kostkou demi glace v mrazáku vždy připravenou…

02-cibulová omáčka s demi glace

 

porcička vskutku ideální…

03-pečené kuřecí stehýnko s cibulovou omáčkou a rýží

 

– kuřecí prsíčko marinované v tom yum pastě opět s rýží a cibulovou omáčkou

 

pasta tom yum, tu polévku moc nemusím, ale jako marináda a dochucovadlo je skvělá…

04-tom yum pasta není jen na polévku

 

prsíčka připravená do akce…

05-kuřecí prsa marinovaná v tom yum

 

marinavaná, kousek jater z jalovičky, nestála za za nic…

06-kuřecí prsa v marinovaná v tom yum

 

asi 1,5 centimetru silný, mírně naklepaný kousek opékaný 3 minuty z každé strany…

07-roštovaná kuřecí prsa v tom yum

 

– řízeček jako sváča, tedy s chlebem a kyselou okurkou

 

nejznámnější svačina na cesty v zemích českých…

09-smažená kuřecí prsa v tom yum

 

V obou provedench byla prsa šťavnatá a příjemně pikantní dík Tom Yum. Ideální za všech okolností.

 

A zase trocha muziky k přípravě prosím… 🙂

 

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Kuře natřikrát a už zaseee…
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentáře