Kuře natřikrát a už zaseee…
No a co? Proč ne? Ať už mezi ně patříte (uctívače kuřecích prsíček z hypermarketu :O, či si kuře dáte jen tak náhodně podle vlastní chuti, musíte bezpochyby připustit že je to maso v zemi české nejoblíbenější. Alespoň podle prodejů a statistik z nich vytahaných. No, popravdě, vepřové zatím asi vede, ale ne příliš řekl bych. Obzvláště u mladých lidí. A kuřecí prsíčka? Hmm, to je poněkud trapný fenomén. Já jim však v posledních dvou letech přišel nejen na chuť, ale i na kobylku abych tak řekl. Když to s nimi umíte, jsou vlastně opravdu fajnová, přestože drahá. Ale skvělá prsa krůtí nenahradí ani omylem. No a příprava za pět minut? To nadchne každého. Nemyslíte?
Mimochodem, nenávidím statistiky. Dělají z lidí pitomce a otroky čísel. Odvádějí od kvality a opravdové produktivity! V práci, životě, ech…
O čem to dnes bude
Ať už si to přeberete jakkoli, nejlepší dobrota podle nás starších a vědoucích je babičkovská pravda. Totiž že ta nejsnazší úprava je pečení celého kuřátka, či jen stehýnek v troubě. S kmínem a solené prosím pěkně. Na másle. To se rozumí. Takže jak už jsem při posledním nákupu a následné přípravě vývaru naznačil, budou dnes krásná pečená stehýnka, kuřecí plátek parádně odleželý v pastě Tom Uym a tradiční smažený řízek. Stejně tak naložený. No a proč tolik keců okolo?
Ani pečené kuře není tak dobře zvládnuté v české domácnosti, jako steak ze svíčkové!
Ach to je všelijaké podlévání a másla tři tuny. Paprika v případě lepším a úžasné grilovací koření v tom horším. No a nakonec časem přijdeme na to že:
>> Kuřecí stehýnka stačí posypat solí a kmínem, položit na ně kousek másla a při teplotě horkovzdušné trouby 170°C nechat bez přikrytí a s pouze jediným podlitím deckou vody hodinu péci.
S rýží, vařenými brambory, bramborovou kaší a chcete li to šťavňatější pak takovouto omáčkou. Jedná se o dokonalou úpravu která bezvýhradně potěší děti i ty naše babičky. Tedy spíše vaše. Uvařte jim a ukažte co ve vás je.
>> Kuřecí prsíčka, použitelná a zneužitelná. Není na světě kuchyně která je nevyužije a v té české jsou bohužel přes svá upřednostění strávníky vezdejšími vpravdě hrozně zneužívána. Ne výsledným pokrmem, ale naprosto špatným použitím.
Takže!
1/ Když už prsíčka naklepáváme, pak jemně, zlehýnka, jako bychom naklepávali peřinku při večerním rituálu stlaní a přípravy postele. Předtím ale si vybereme ty nejlepší kousky. Netřeba rozmlátit všecko a dílky které jaksi překáží tvaru dokonalého řízku či steaku mohou se hodit do skvělé asijské úpravy jídla, stejně jako fajnového českého kaťáku. A vy víte že já jej opravdu miluju 🙂
2/ Je li to možné a prsa připravujete jako steak, neodstraňujte kůži. Nemusíte ji pak jíst. Prostě ji jen nechejte na mase při úpravě. No a v případě nejlepším, máte li k dispzici kuře celé, pak prsíčka jedině jako supreme. Ta jsem si nemálo užil na soutěži letos začátkem června.
Finále soutěže Tajná ingredience 2014
Dnešní menu v obrázcích
– pečená kuřecí stehýnka s jasmínovou rýží a cibulovou omáčkou vychucenou demi glace
kousky k pečení…
omáčka s kostkou demi glace v mrazáku vždy připravenou…
porcička vskutku ideální…
– kuřecí prsíčko marinované v tom yum pastě opět s rýží a cibulovou omáčkou
pasta tom yum, tu polévku moc nemusím, ale jako marináda a dochucovadlo je skvělá…
prsíčka připravená do akce…
marinavaná, kousek jater z jalovičky, nestála za za nic…
asi 1,5 centimetru silný, mírně naklepaný kousek opékaný 3 minuty z každé strany…
– řízeček jako sváča, tedy s chlebem a kyselou okurkou
nejznámnější svačina na cesty v zemích českých…
V obou provedench byla prsa šťavnatá a příjemně pikantní dík Tom Yum. Ideální za všech okolností.
A zase trocha muziky k přípravě prosím… 🙂
MDMP





