Kuře – podruhé, porcování a použití
Když kvalita je opravdu slušná a kuřátko se žlutí jako sluníčko, je práce s ním a následné vaření opravdu parádní. Takzvaných žlutých, kukuřičných nebo snad zlatých kuřat se už prodává více než dost. Jedna věc je však obchodní název, ta druhá opravdová kvalita. Ještě jsem se nerýpal v tvrzení o kvalitě „zlatých vodňanských“ kousků. Po jediném vyzkoušení a ochutnání jsem však opravdu s kvalitou spokojen. To poznáte níže. Je ale pravda, že za tu cenu napodruhé vyzkouším asi něco přímo z farmy a od prodejců na tržnici. Nijak zvlášť jsem o tom nepřemýšlel a vlastně mne ani nenapadlo že po sepsání prvního článku jen o kuřecím mase se k tématu vrátím tak brzy. No ale kuřecí masíčko je v mé kuchyni opět na vzestupu a…
Vše začalo pozváním kamarádky Míši na oběd a slibem že připravím něco s hříbky, které má moc ráda. No a přece své oblíbenkyni neuvařím oběd z něčeho průměrného. Takže nákup a opravdu veliká náhoda – Vodňanské Zlaté kuře, rovnou v akci s padesátiprocentní slevou v Albertu. Když máte možnost koupit si něco o třídu výše za cenu průměru, bylo by asi dost hloupé nevyzkoušet. Takže kuřátko o váze 1400 gramů za 55,- Kč/kg? Jednoznačně jasná volba. Omlouvám se mišutko, nechtěl jsem na Tobě šetřit. Jen jsem využil té možnosti 🙂
aby bylo jasno, mišutka není žádné jen tak trdlo 😛
Ještě dodám že v mé kuchyni se prakticky nesetkáte s kuřetem upečeným v celku. Nemám to rád a považuji pro mé chutě za vyložené plýtvání. Ona totiž ta krásně upravitelná prsíčka jako sólo jídlo, jsou na tom celku suchá a pro mne doslova nechutná. Je ale jedna výjímka a ta přijde na řadu už brzy. A opět. Asi jste si už všimli že taková klasika jako je velikonoční nádivka, či prosté plněné kuřátko se tady nevyskytly nikdy. Takže znova. Já to nerad. Táta i babička uměli nádivku moc chutnou. Jenže suchou tak, že mne odradila navždy. No, skoro. Nedávno jsem ochutnal takovou parádu, že to musím vyzkoušet připravit sám. Tak uvidíme. A vy se těšte. Plnit ovšem budu mini kuřátka. Francouzské kohoutky o váze 250 gramů kus.
a tady prosím již inkriminovaný pták tak, jak jsem ho přivedl domů 😛
No a co včil? Dělení a porcování.
>> Začínáme u stehen. Nařízneme z obou stran mezi stehnem a prsíčky až ke kostře. V tom místě, tedy uprostřed kostry prokrojíme lehkým tlakem na nůž.
>> Tady je na výběr: buďto prostě rozsekneme napůl a máme běžně prodávané čtvrtky, nebo ke kloubu stehna odřízneme zbytek a máme k dispozici čistá stehýnka, a droby na polévku.
>> Z druhé poloviny nejdříve sundáme prsíčka s kůží. Tak, že kolem prsní kosti projedeme nožem (nemusí být příliš ostrý a je to tak lepší) a oddělíme maso. Pomalu a klidně jen špičkou stahujeme z žebírek. Nakonec je nutné hledat kloub křídla. Věřte, není to nic složitého. V obchodě, u řezníka vám jej proříznou. Vy to prosím nedělejte. Neberte to okolo a prsíčko odřízněte i s celým křídlem. Pak tomu jen oddělte od špičky dvě části. A máte supreme. Překrásný kousek se kterým se dají dělat divy.
A to je v podstatě celé. Dále je to už jen o chuti a chtění. Vařit, přemýšlet u toho a připravit něco…
Několik obrázků z úpravy a dělení kuřete
vše pěkně pohromadě
stehýnka
supreme – toto porcování, či spíše dělení kuřete je pro mne dodnes záhadou, jestliže si za prsíčka dosti pofidérní kvality řeknou v obchodě až šílených 160,- Kč/Kg, nechápu proč neprodávají supreme, ta ceny by byla asi ohromující, ale dík kousku křídla a s kůží mnohem zajímavější produkt…
droby na polévku a křídla a kousky z prsíček
vše na polévku
A co dál
Vymýšlet z kuřete menu je vlastně děs. Mnoho, strašně moc možností a člověk neví co “včil”. Já to měl snažší. Mišutka chtěla na hříbkách a tak to bylo jasné a snadné. Jako tady.
Křídla a proužky z prsíček jsem si dal se salátkem.
Nebyly sice tentokrát, ale obecně nejsou od věci smažená prsíčka s kyselou okurkou.
Stejně tak ne z tohoto ale rád a často smažené paličky z křídel.
No a nejlepší úprava špiček z křidélek je gril a barbecue omáčka.
Ale dál. Samozřejmě jsem si připravil skvělý vývar. Ten překvapil. Z toho mála byl opravdu výborný.
Dokonce zbyla hromádka obraného masa které v polévce narozdíl od hovězího nemusím.
A z něj samozřejmě… No na rizoto “po česku” zapoměňte. Smažená rýže s masem v asijském stylu.
Nakonec, ale jen dočasně, z krásných supreme grilovaná zlatíčka po znojemsku.
Prozatím a v podstatě závěrem
To kuře na jedné z prvních fotek vážilo 1400 gramů.
– 1ks zlaté kuře /1400g/
– droby
– křídla a kousky z prsíček
– 2ks supreme
– 2ks stehno
– 2,5l vývar
– 140g obrané maso
Z toho všeho připravíte s přehledem čtyři menu pro dva lidi. Vývaru je na ještě více, takže klidně připočítejte dvě různé polévky. A to by šlo ne? Mně to přijde rozhodně zajímavější, ne li ekonomičtější než šoupnout celé kuře do trouby. To je ale věc názoru a taky o faktu že nevařím pro rodinu.
Tak zkoušejte, váš MDMP






S tím celým kuřetem do trouby máš určitě pravdu. Dělám to maximálně jednou za rok, když jsem opravdu ale opravdu líná.
Jinak se teď chystám dělat smažené kuřecí řízečky na školní jarmark jako počinek za dceru a určitě si nekoupím ta drahá předpřipravená kuřecí prsíčka, ale celá kuřata a radši si je vykostím a naporcuju sama. Ze zbytku bude super polévka a grilovaná křidýlka pro rodinu 😉
Teda… A kolik toho budeš dělat?
Já nejlepší legraci s porcováním a následným použitím zažil tady: http://www.moje-dobroty.cz/grilovani-na-parkovisti-2/
Ta akce je nezapomenutelná…
No jen tak přiměřeně. Loni jsem dělala muffiny a letos si paní učitelka postěžovala, že všechny maminky pekly jen sladké a že by bylo super, kdyby byly třeba řízky. No a já se nechala zblbnout. Myslím ale, že tři kuřata by mi na to měla stačit. Je to jen příspěvek. Nemám nakrmit celou školu včetně rodičů a prarodičů 😀
Musím přiznat že tuhle situaci Ti docela závidím. Pro mne by to byla vlastně zábava. A navíc pro děti. To je radost.
Mimochodem muffiny? Nechceš mne obdarovat receptem? Bych to někdy zkusil. Mám formu a nikdy jsem ji nepoužil.
Popravdě jsem přesvědčená, že řízečky budou opravdu hlavně pro dospělé, protože děti jsou spíše na to sladké a toho tam jistě bude požehnaně.
Recept na muffiny podle Šářky Škachové zde http://www.gurmanka.cz/2010/08/letni-rybizova-inspirace-muffiny
Ale to je hezký. Musím vyzkoušet. Jen koupím košíčky…
Chudák kuřátko :'(.