Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kuře – podruhé, porcování a použití

zlaté kuřátko porcované_popiskyKdyž kvalita je opravdu slušná a kuřátko se žlutí jako sluníčko, je práce s ním a následné vaření opravdu parádní. Takzvaných žlutých, kukuřičných nebo snad zlatých kuřat se už prodává více než dost. Jedna věc je však obchodní název, ta druhá opravdová kvalita. Ještě jsem se nerýpal v tvrzení o kvalitě „zlatých vodňanských“ kousků. Po jediném vyzkoušení a ochutnání jsem však opravdu s kvalitou spokojen. To poznáte níže. Je ale pravda, že za tu cenu napodruhé vyzkouším asi něco přímo z farmy a od prodejců na tržnici. Nijak zvlášť jsem o tom nepřemýšlel a vlastně mne ani nenapadlo že po sepsání prvního článku jen o kuřecím mase se k tématu vrátím tak brzy. No ale kuřecí masíčko je v mé kuchyni opět na vzestupu a…

Vše začalo pozváním kamarádky Míši na oběd a slibem že připravím něco s hříbky, které má moc ráda. No a přece své oblíbenkyni neuvařím oběd z něčeho průměrného. Takže nákup a opravdu veliká náhoda – Vodňanské Zlaté kuře, rovnou v akci s padesátiprocentní slevou v Albertu. Když máte možnost koupit si něco o třídu výše za cenu průměru, bylo by asi dost hloupé nevyzkoušet. Takže kuřátko o váze 1400 gramů za 55,- Kč/kg? Jednoznačně jasná volba. Omlouvám se mišutko, nechtěl jsem na Tobě šetřit. Jen jsem využil té možnosti 🙂

 

aby bylo jasno, mišutka není žádné jen tak trdlo 😛

mišutka aka kenny01

 

Ještě dodám že v mé kuchyni se prakticky nesetkáte s kuřetem upečeným v celku. Nemám to rád a považuji pro mé chutě za vyložené plýtvání. Ona totiž ta krásně upravitelná prsíčka jako sólo jídlo, jsou na tom celku suchá a pro mne doslova nechutná. Je ale jedna výjímka a ta přijde na řadu už brzy. A opět. Asi jste si už všimli že taková klasika jako je velikonoční nádivka, či prosté plněné kuřátko se tady nevyskytly nikdy. Takže znova. Já to nerad. Táta i babička uměli nádivku moc chutnou. Jenže suchou tak, že mne odradila navždy. No, skoro. Nedávno jsem ochutnal takovou parádu, že to musím vyzkoušet připravit sám. Tak uvidíme. A vy se těšte. Plnit ovšem budu mini kuřátka. Francouzské kohoutky o váze 250 gramů kus.

 

a tady prosím již inkriminovaný pták tak, jak jsem ho přivedl domů 😛

zlaté kuřátko vodňanské

 

No a co včil? Dělení a porcování.

 

>> Začínáme u stehen. Nařízneme z obou stran mezi stehnem a prsíčky až ke kostře. V tom místě, tedy uprostřed kostry prokrojíme lehkým tlakem na nůž.

>> Tady je na výběr: buďto prostě rozsekneme napůl a máme běžně prodávané čtvrtky, nebo ke kloubu stehna odřízneme zbytek a máme k dispozici čistá stehýnka, a droby na polévku.

>> Z druhé poloviny nejdříve sundáme prsíčka s kůží. Tak, že kolem prsní kosti projedeme nožem (nemusí být příliš ostrý a je to tak lepší) a oddělíme maso. Pomalu a klidně jen špičkou stahujeme z žebírek. Nakonec je nutné hledat kloub křídla. Věřte, není to nic složitého. V obchodě, u řezníka vám jej proříznou. Vy to prosím nedělejte. Neberte to okolo a prsíčko odřízněte i s celým křídlem. Pak tomu jen oddělte od špičky dvě části. A máte supreme. Překrásný kousek se kterým se dají dělat divy.

 

A to je v podstatě celé. Dále je to už jen o chuti a chtění. Vařit, přemýšlet u toho a připravit něco…

 

Několik obrázků z úpravy a dělení kuřete

 

vše pěkně pohromadě

zlaté kuřátko porcované

 

stehýnka

zlaté kuřátko stehna

 

supreme – toto porcování, či spíše dělení kuřete je pro mne dodnes záhadou, jestliže si za prsíčka dosti pofidérní kvality řeknou v obchodě až šílených 160,- Kč/Kg, nechápu proč neprodávají supreme, ta ceny by byla asi ohromující, ale dík kousku křídla a s kůží mnohem zajímavější produkt…

zlaté kuřátko supreme

 

droby na polévku a křídla a kousky z prsíček

zlaté kuřátko droby a křídla

 

vše na polévku

zlaté kuřátko na polévku

 

A co dál

 

Vymýšlet z kuřete menu je vlastně děs. Mnoho, strašně moc možností a člověk neví co “včil”. Já to měl snažší. Mišutka chtěla na hříbkách a tak to bylo jasné a snadné. Jako tady.

Kuře v hříbkové omáčce01

 

Křídla a proužky z prsíček jsem si dal se salátkem.

jarní salát a smažené kuře

 

Nebyly sice tentokrát, ale obecně nejsou od věci smažená prsíčka s kyselou okurkou.

Kuřecí řízek s okurkou03

 

Stejně tak ne z tohoto ale rád a často smažené paličky z křídel.

Smažené kuře - křídla06

 

No a nejlepší úprava špiček z křidélek je gril a barbecue omáčka.

grilovaná křídla03

 

Ale dál. Samozřejmě jsem si připravil skvělý vývar. Ten překvapil. Z toho mála byl opravdu výborný.

kuřecí bujón01

 

Dokonce zbyla hromádka obraného masa které v polévce narozdíl od hovězího nemusím.

maso z bujónu01

 

A z něj samozřejmě… No na rizoto “po česku” zapoměňte. Smažená rýže s masem v asijském stylu.

Rychlé rizoto z obraného kuřete s červenou řepou03

 

Nakonec, ale jen dočasně, z krásných supreme grilovaná zlatíčka po znojemsku.

Kuřecí supreme po znojemsku

 

Prozatím a v podstatě závěrem

 

To kuře na jedné z prvních fotek vážilo 1400 gramů.

– 1ks zlaté kuře /1400g/
– droby
– křídla a kousky z prsíček
– 2ks supreme
– 2ks stehno
– 2,5l vývar
– 140g obrané maso

 

Z toho všeho připravíte s přehledem čtyři menu pro dva lidi. Vývaru je na ještě více, takže klidně připočítejte dvě různé polévky. A to by šlo ne? Mně to přijde rozhodně zajímavější, ne li ekonomičtější než šoupnout celé kuře do trouby. To je ale věc názoru a taky o faktu že nevařím pro rodinu.

 

Tak zkoušejte, váš   MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Kuře – podruhé, porcování a použití
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

7 komentářů to “Kuře – podruhé, porcování a použití”

  • Petra C. says:

    S tím celým kuřetem do trouby máš určitě pravdu. Dělám to maximálně jednou za rok, když jsem opravdu ale opravdu líná.
    Jinak se teď chystám dělat smažené kuřecí řízečky na školní jarmark jako počinek za dceru a určitě si nekoupím ta drahá předpřipravená kuřecí prsíčka, ale celá kuřata a radši si je vykostím a naporcuju sama. Ze zbytku bude super polévka a grilovaná křidýlka pro rodinu 😉

Leave a Reply for Ax