Kuře s chorizem a rýží vše v jednom
Mexicko britský Tex Mex od australského šéfkuchaře Billa Grangera. Náhoda, televize, rychlý zápis a tady to máte. Kdo rád tahleta "rizota", nemůže být nespokojen. Pikantní směs všeho možného doplněná typickým salámem. Stejně jako italové kde co připravují na Salsiccie, ve španělsky mluvících zemích je to Chorizo. Skvělá dobrota.
Suroviny
– 160g kuřeí maso
– 80g salám Chorizo
– 200ml vývar kuřecí
– 3PL rajčata z plechu
– 3PL cibule krájená
– 2PL rýže jasmínová
– 2PL víno bílé
– 2PL fazolky zelené
– 1ks stroužek česneku
– 1ks paprička
– 1čl olej olivový
– sůl, pepř, bylinky
Postup
1/ Na pánvi pomalu restujeme pokrájený Chorizo a vyjmeme až pustí dost tuku. Kousky odložíme stranou a do tuku přidáme kousky kuřete. Orestujeme do zlatava.
2/ Po opečení přidáme cibuli krájenou na klínky, posekaný česnek, papričku, promícháme, zastříkneme troškou oliváče a vínem. Po chvíli dodáme rajčata z plechovky.
3/ Jasmínovou rýži a fazolky nakonec. Promícháme, vrátíme kousky salámu. Zalijeme kuřecím vývarem, solíme a pepříme. Pod poklicí pomalu dusíme 10 minut. Lehce promícháme, ještě 5 minut, odstavíme na dalších 10.
Poznámky
>> Skvělá je opět indukce. Prvních 10 minut stupeň 5, pak 4 a nakonec odstavené na 1. Tak jídlo nevystydne.
>> Tohle jídlo je neskutečně obměnitelné. Chcete to méně rajčatové? Dejte pyré namísto kousků. Houby budou dokonalé. Fazolky bych doporučil raději čerstvé, syrové. Mražené jsou poznat a taky příliš změknou. Samožřejmě maso. Krůtí bude skvělé. I vepřové, nebo jehněčí. Ale třeba je trochu déle připravovat před přidáním ostatních surovin. Bylinky. Já použil při přípravě jen sušenou bazalku. Čerstvé ale budou lepší. Různá vína. Zeleniny. Fazole, rýže na risotto. Tedy arborio například…
>> Sýry na povrch při servisu jsou jasné. Tex Mex, takže primárně Cheddar. Ale tahle volba je na vás.
Obrázky
A tak teda nějak jako…
MDMP