Kuře v hříbkové omáčce
…a pro Míšu. Povídala že hříbky miluje a s kuřátkem je na ně zvyklá od maminky. Hmm. Od maminky. Proklatě těžká konkurence. Tož tak to teda nevím. Každopádně slíbil jsem a tak se musím trochu vytáhnout. Obzvláště má li přijít na oběd ke mně.
Toto vaření je pro vás ukázkou dvou podstatných maličkostí. Totiž základů kuchařiny v podobě omáčky a naprosté jednoduchosti jež vyůstí v dobrotu převelikou. Máte li ovšem snahu.
Z čeho to je – dvě porce
– 2ks kuřecí stehno
– 50g cibule
– 1PL olivový olej
– 1PL máslo
– 1PL mouka hladká
– 1PL smetana
– 1čl hořčice dijonská
– 3dl vývar kuřecí
– 200g podušené hříbky
– sůl, pepř, kmín
Nejdříve ty základy
>> Někteří vědí a jiní nechť se přiučí. Víte že v české a samozřejmě obecně jakékoliv kuchyni existuje několik takzvaných základních omáček používaných k další úpravě a přípravě výsledného pokrmu? V té české hrají prim:
– Velouté – máslová jíška zalitá vývarem a provařená, ve výsledku jemná a chuťově už předem docela výrazná.
– Bešamel – máslová jíška zalitá mlékem a provařená, ve výsledku ještě jemnější a chuťově poněkud slabší.
>> Na toto vaření bychom mohli použít obě a návod je tentokrát s opravdu přesnými váhami.
Jak na to
>> Kuřecí stehna pouze solíme a pepříme, lehce potřeme olejem (já postříkám z rozprašovače) a přidáme oříšek másla. Položíme do pekáče a pod poklicí pečeme v troubě při 160C asi 45 minut.
>> Základní omáčka Velouté – na másle a oleji (po půl lžíci) si do lehce zlatavé barvy orestujeme jemně krájenou cibuli, nebo ještě lépe šalotku. S tou si ale hlavu nedělejte. Zasypeme moukou, promícháme a po chvíli restování zalijeme studeným vývarem. Za téměř stálého míchání přivedeme k varu a poté na mírném plamínku necháme probublávat 5 minut. Přidáme lžičku hořčice, dle potřeby sůl a pepř, rozmícháme a vsypeme podušené hříbky. A dalších 5 minut.
>> Stehna v pekáči lehce podlijeme vodou aby se pustila dna, to poprášíme špetkou drceného kmínu a vše zalijeme hotovou omáčkou. Opět přikryté necháme v troubě už na 180C dalších 10 minut a nakonec přidáme smetanu. Já jen tu lžíci, je to ale na vás. A ještě 10 minut odpočinku v už vypnuté.
>> Postup s bešamelem by byl stejný, jen je zapotřebí více vychutit. Každopádně je obojí brnkačka a jednoznačně odpadá přemýšlení jak udělat tu správnou houbovou omáčku. Obzvláště chceme li ji tak nějak narychlo. Dusit totiž hovězí s hříbky umí kde kdo. Výraz to bude mít vždy. Tento přístup vás jednoznačně nezklame.
– Mimochodem pro doplnění – bešamel je vlastně tradiční základ na českou koprovku. Jenomže já začínám velouté a pak přidám smetanu. Je to dle mého názoru mnohem zajímavější v chuti.
Tahleta mišutka je tvor obzvláště upřímný. Tak, že často netuším zdali si ze mně ještě dělá legraci, nebo už to či ono myslí vážně. Nejspíše ale je to tak, že legračně vyslovuje i velmi vážné myšlenky. A za toto ji mám stejně obzvláště rád. Ať tak či tak, k mému výtvoru se postavila hrdinně a chválou také nešetřila. Tak to snad dopadlo dobře. Srovnánní s mámou si odpustila a poslala mne k čertu s parádně vyzdobeným talířem jak jej vidíte na obrázku. Prostě si na něm udělala z rýže a omáčky pořádnou matlanici a vychutnávala tak, jak to má sama ráda.
MDMP
Také omáčky servíruji, jak nejlépe to lze, aby talíř lahodil oku. Pak si ale stejně jako Míša smíchám omáčku s přílohou dohromady. Co kdyby se na poslední sousto rýže nedostala omáčka?! 😀 V tomhle jsem trochu úchylná a téměř každé jídlo si musím rozvrhnout tak, aby vše vyšlo na vše. Takže třeba řízek pokrájím dopředu a rozdělím si k němu brambory. Pak mám na talíři připravené porcičky rovnou do pusy 😀
Musím říct že asi do třetího řádku jsem přemýšlel o tom jak jsme si podobní.
Když jsem se ale dostal k řízku ten pocit zmizel 😛
Slušný Peti 😀