Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kuřecí dušené v pánvi

12Podobně jako rybí polévka nedávno, i toto je vrstvené z postupně přidávaných surovin. Taky podobných. A krásná ukázka jednoduché přípravy, která nahradí, ne ovšem bez kvality, tradiční Boeuf bourguignon, nebo Coq au vin. Rychlovka z kuřete a jednoduchá verze klasických receptů pro dny, kdy není dostatek času na klasické vaření. Jedinou podmínkou je dostatečně kvalitní kuře. Myslím natolik, aby po přípravě z masa nebylo bláto. Ale na takové jsem už dlouho nenarazil. Naštěstí.

Každopádně, tento i minulý recept ze dvou důvodů. Prostě jsem na to měl chuť, no a poslední dobou mám to období. Jednoduchosti a relativně rychlého vaření.

 

Suroviny

– 2ks kuřecí stehna nebo špalíky
– 70g mrkev
– 70g celer
– 1ks šalotka
– 1ks stroužek česneku
– 2ks žampión
– 1PL jáhlové vločky
– 2PL rajčata z plechu
– 2PL víno červené suché
– 1/2čl paprika mletá
– 1/2čl bylinky provensál
– 1/2l vývar kuřecí

 

Postup

1/ Kuřecí díly, solené, opečeme na přepuštěném másle. Odložíme a ve výpeku restujeme do zlatava kousky mrkve a celeru. Vrátíme k nim maso a přidáme rajčata, mletou papriku, posekaný česnek, zalijeme vínem. Já použil frankovku a více než jen dvě lžíce. Asi decku.

2/ Přivedeme k varu, zalijeme horkým vývarem, vmícháme lžíci vloček. Hned teď na začátku. Ochutíme papričkou, nebo bylinkami podle chuti. Minimálně v tomto období větvičkou libečku. Pomalu pak pod poklicí necháme probublávat 40 minut. Občas promícháme.

3/ Nic více není třeba. Na posleních 10 minut tam šoupneme čtvrtky žampiónů. Konec možno vylepšit opět citrónem, a necháme případně už bez poklice redukovat. Ať z toho není ta česká tradice. Litr omáčky na dvě porce.

 

15

 

Poznámka

To s tou omáčkou je téma, které se neustále snažím vnutit lidem okolo sebe. Jak vysvětlit všem a obzvláště těm nemehlům v jídelně na pracovišti, že plná naběračka rádoby omáčky (UHO), ve které plave vše na talíři, není k jídlu. A jejich reakce? Lidi to tak chtějí. A moje? Ty trubky by je měly učit jíst. To je poslání dobrého kuchaře. No jo, jenže hledat dobré v Aramarku? To je ale pi… No, nechme to.

 

Inspirace

Zajímá li vás originální příprava Coq au vin, pak mlsná kočka sepsala rozkošný recept. A toho kohoutka či slípku v pohodě seženete. Já například tady, a ne jednou z produktů té firmy vařil. Vychází to levněji, než čerstvé od farmářů. Ovšem kvalita, i když francouzská se nedá srovnat. Ten mrazák prostě…

 

Obrázkový postup je na FB a přeji dobré chutnání. MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře