Kuřecí játra v hříbkové omáčce
Základ už máte tady. Jednoduchá játra na cibulce. Ta omáčka je jen takový pokus. Vydařený ovšem. No a protože jsem vyzkoušel a zbylo a já nějak nevěděl co s tím, stačilo zalít ta játra. Skvělá kombinace a knedlík, těstoviny i rýže jako doplněk ideální. No a rychlý oběd za pár peněz.
Suroviny
– 350g kuřecí játra
– 120g cibule
– 1ks stroužek česneku
– sůl, pepř, kmín, majoránka– 3PL hříbky
– 2dl vývar
– 1dl smetana 33%
– sůl, pepř, kmín
Postup
>> Ten na játra si zopákněte v odkazu na začátku. Je to děsně snadné.
>> Omáčka – do studeného vývaru namočíme 3 lžíce sušených hříbků a po patnácti minutách přivedeme k varu.
>> Nebo – do vroucího přidáme 3-5 lžic čerstvých krájených hříbků. V obou případech přidáme lžíci smažené cibulky.
>> Není li hotová kupovaná, prostě na másle připravíme cibulový základ. Vše pod poklicí pomalu provaříme do měkka.
>> Přidáme koření a smetanu, opět přivedeme k varu a rozmixujeme na hladskou omáčku. Mouka není potřeba, ale chte li…
>> Nakonec zjemníme i zahustíme studeným máslem.
Obrázky
1/ játra na cibuli…
2/ hotová a jen tak napůl udělaná, zalitá horkou omáčkou…
3/ servis, s knedlíkem, páč více jsem nestihnul. Spolubydlovi chutnalo a zlikvidoval další tři takové porce. S tím knedlíkem. Pro něj to samozřejmě byla jedna chlapská… 😀
Tahle omáčka je vlastně parádní základ. Vhodná řidší s kapkou vína ke steaku, stejně jako vařenému masu. No a jak vidno, na játra skvělá. Stejně tak na ledvinky, nebo do s cibulí rozdušených kousků jakéhokoliv dalšího masa. Nebo můžete maso obrat a natrhat z vařených krůtích krků například. Z oháňky. Ze zbytku pečeného kuřete…
MDMP





