Kuřecí křídla na víně s pestem
Myslím, že už se pomalu zapomíná na tuhle lahůdku za pár kaček. Alespoň já vůbec netuším, kdy naposled jsem zaslechnul někoho mluvit o tom, že je griloval. Popravdě, sám jsem si je připravil z nutnosti. Potřeboval jsem kuřecí na polévku a protože u řezníka mé oblíbené “kostry” vykoupila ten den paní pro svého psa, já musel vzít za vděk křídly s kousky koster. Ty jsem odřezal a… křídla na gril byla najednou k dispozici.
Z obrázku nahoře pochopíte, co a jak používám:
Tu silnější část napravo odkrojím a většinou obalím v trojobalu, obalovací směsi či těstíčku a usmažím.
Dvojitou část od špičky dávám na gril, nebo…
Rychlá dobrota na pánvi pro dva
– 10ks kuřecí křídlo
– 1čl olivový olej
– 1čl máslo
– 3PL víno bílé suché
– 1PL pesto
– sůl, sušený česnek, chilli omáčka
>> křidélka osolím a posypu sušeným česnekovým práškem. Nechám v lednici odležet 2-24 hodiny.
>> pesto si připravím z čertvé pažitky, petrželky, bazalky, česneku a olivového oleje – v moždíři utřu bylinky se solí a promíchám s olejem.
>> na pánvi rozehřeju olej s máslem, položím křidélka a ta otočím po dvou minutách. Zastříknu vínem a nechám pod poklicí asi 8-10 minut. Odkryju, přidám lžíci pesta a podle chuti několik kapek chilli omáčky (samozřejmě mé oblíbené Sriracha s kohoutem), nebo jemně nasekanou papričku. Proházím, až je vše pěkně obalené bylinkami a stáhnuté z plamene nechám dvě minutky odležet.
Není nic snazšího a šťávička vytřená kouskem tmavého chleba, hmmm… lahůdka.
Zcela upřímně, stejně tak rychle jako jsem si toto jídlo připravil, jsem ho také snědl. A na fotku zapoměl. Takže kradeno z netu a velmi podobné vzhledem. Jen ty bylinky na povrchu jaksi chybí…
Vřele doporučuji: střední části křidélek si upravte jako čínské Kung Pao.
Kdokoli zkusil ví, kdo ne, bude překvapen. Úplně jiným rozměrem této nesmrtelné asijské klasiky.