Kuřecí krupicová s játrovou zavářkou a zeleninou
A jen jako takové doplnění. Když už jsem tolik popsal úpravu kuřete, nemohu nepřidat několik polévek z vývaru který byl opravdu parádní. K přípravě játrových nočků (zavářky) jsem použil osvědčený kousek který v mé kuchyni je jen dík spolubydlovi a jeho občasné přípravě halušek. Musím říct, že ač výsledkem jsou opravdu malinké nočky, jsem s jejich kvalitou a celkovými možnostmi využití moc spokojený. Takže jen několik fotek s krátkým popisem…
Kuřecí krupicová s játrovou zavářkou a zeleninou
– nasucho opražená krupice po vychladnutí smíchaná s vajíčkem a zavařená do vývaru, na 1,5 litru vývaru dvě PL krupice a jedno vejce, občas nevadí a tentokráte jsem použil míchanou zelenu z mrazáku, ale vybírám si, nesmí “smrdět” mrazákem a…
Kuřecí vývar s masem,krupicí a vejci
– A v podstatě to stejné, krupice zavařená do vývaru rovnou z pixle, maso z vývaru, jedno vajíčko a bylinky, jednoduchost, dobrota…
Mrkvová polévka s hlívou a krupicovým drobením
– Ta už tady byla, takže jen pro připomenutí:
>> Vývar přivedeme k varu a mezitím si připravíme to hlavní: nasucho restovanou krupici. Ano, nasucho. To je totiž to hlavní v chuti i vůni této polévky.
>> Na rozehřátou teflonovou pánev vsypeme krupici a mícháme a přesypáváme a všelijak s ní hejbáme, až začne lehoučce hnědnout. V tu chvíli pryč s ní z tepla.
>> A teď ta druhá velice důležitá část. Prochladnout necháme jen částečně. Tipuju tak na 50-60°C. Vyklepneme vajíčko a mícháme, dokud se vše nespojí. Jde o to, že se nesmí vejce srazit, jako míchaná, ale jen tak lehce a stihnout spojit se s krupicí. Vzniknou různě velké hrudky, které postupně roztlučeme právě použitým míchadlem na drobení. Chvíli necháme ještě zaschnout a vsypeme do vroucího vývaru společně se zeleninou, nahrubo nastrouhanou, nebo z mrazáku, ideálně však lehce orestovanou na másle. A uvaříme „do jedla“, což je tak 5-8 minut. Vsypeme hrst usekané petrželky. Já si rád připepřím.
A tak, a podobně. Spousta možností, ale já to s tou krupicí mám jednoznačně nejraděj…
MDMP
Náčelníku,
ty jistě víš, že totok mě vždy dostane! Takto upravený vývar, hlavně s těma krupicovýma „cuckama“. Nádherná to vzpomínka na mou babičku a její polévečky, které jsem jako malé robě papala s nadšením a dodnes je nadšeně papám. 🙂
Jak můj chlopek vývary nemusí, tak polívkou s krupicovým drobením nepohrdne nikdy.
Já už tu kdysi psala, ale zopáknu, že já tu krupici restuju na nepatrném množství másla(já vím, že ty tvrdíš, že se má restnout na sucho), bo pak je to drobení tak fajně máslové a tu zupku provoní. 🙂 🙂
Ach jo, to máslo. Já na tom taky udělám co se dá. Ale tu krupici nikdy. Nerad i zeleninu do polévky. Páč vím že je to už moc pro to moje chatrné…