Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kuřecí krupicová s játrovou zavářkou a zeleninou

Kuřecí krupicová s játrovou zavářkou a zeleninou03A jen jako takové doplnění. Když už jsem tolik popsal úpravu kuřete, nemohu nepřidat několik polévek z vývaru který byl opravdu parádní. K přípravě játrových nočků (zavářky) jsem použil osvědčený kousek který v mé kuchyni je jen dík spolubydlovi a jeho občasné přípravě halušek. Musím říct, že ač výsledkem jsou opravdu malinké nočky, jsem s jejich kvalitou a celkovými možnostmi využití moc spokojený. Takže jen několik fotek s krátkým popisem…

 

 

Kuřecí krupicová s játrovou zavářkou a zeleninou

– nasucho opražená krupice po vychladnutí smíchaná s vajíčkem a zavařená do vývaru, na 1,5 litru vývaru dvě PL krupice a jedno vejce, občas nevadí a tentokráte jsem použil míchanou zelenu z mrazáku, ale vybírám si, nesmí “smrdět” mrazákem a…

Kuřecí krupicová s játrovou zavářkou a zeleninou01

 

 

Kuřecí vývar s masem,krupicí a vejci

– A v podstatě to stejné, krupice zavařená do vývaru rovnou z pixle, maso z vývaru, jedno vajíčko a bylinky, jednoduchost, dobrota…

Kuřecí vývar s masem,krupicí a vejci

 

 

Mrkvová polévka s hlívou a krupicovým drobením

– Ta už tady byla, takže jen pro připomenutí:

Mrkvová polévka s hlívou a krupicovým drobením

 

>> Vývar přivedeme k varu a mezitím si připravíme to hlavní: nasucho restovanou krupici. Ano, nasucho. To je totiž to hlavní v chuti i vůni této polévky.

>> Na rozehřátou teflonovou pánev vsypeme krupici a mícháme a přesypáváme a všelijak s ní hejbáme, až začne lehoučce hnědnout. V tu chvíli pryč s ní z tepla.

>> A teď ta druhá velice důležitá část. Prochladnout necháme jen částečně. Tipuju tak na 50-60°C. Vyklepneme vajíčko a mícháme, dokud se vše nespojí. Jde o to, že se nesmí vejce srazit, jako míchaná, ale jen tak lehce a stihnout spojit se s krupicí. Vzniknou různě velké hrudky, které postupně roztlučeme právě použitým míchadlem na drobení. Chvíli necháme ještě zaschnout a vsypeme do vroucího vývaru společně se zeleninou, nahrubo nastrouhanou, nebo z mrazáku, ideálně však lehce orestovanou na másle. A uvaříme „do jedla“, což je tak 5-8 minut. Vsypeme hrst usekané petrželky. Já si rád připepřím.

 

A tak, a podobně. Spousta možností, ale já to s tou krupicí mám jednoznačně nejraděj…

 

MDMP

Sdílejte...

2 Responses to “Kuřecí krupicová s játrovou zavářkou a zeleninou”

  • Hannah12 says:

    Náčelníku,
    ty jistě víš, že totok mě vždy dostane! Takto upravený vývar, hlavně s těma krupicovýma „cuckama“. Nádherná to vzpomínka na mou babičku a její polévečky, které jsem jako malé robě papala s nadšením a dodnes je nadšeně papám. 🙂
    Jak můj chlopek vývary nemusí, tak polívkou s krupicovým drobením nepohrdne nikdy.
    Já už tu kdysi psala, ale zopáknu, že já tu krupici restuju na nepatrném množství másla(já vím, že ty tvrdíš, že se má restnout na sucho), bo pak je to drobení tak fajně máslové a tu zupku provoní. 🙂 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Ach jo, to máslo. Já na tom taky udělám co se dá. Ale tu krupici nikdy. Nerad i zeleninu do polévky. Páč vím že je to už moc pro to moje chatrné…

Komentáře