Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kuřecí škvarky a sádlo

Kuřecí škvarky Už jsem to tady psal. Dost nepříjemnou shodou okolností jsem před lety přišel na zajímavý recept.

“Neznám osobně jediného človíčka, který by tohle dělal.

Ale od začátku. Chodíval jsem nakupovat do jednoho řeznictví v Ostravě, které nabízelo výhradně drůbež. A nepříjemnou shodou okolností nakupoval to nejlevnější co v nabídce měli. A že toho bylo! Místo aby zpracovali tzv. kuřecí separát do nepoživatelných rádoby kuřecích párků a salámů a sekané, prodávali každý kousek jako „surovinu“. Kůžičky, kosti na vývar a špičky křídel…

Dost dlouho jsem nechápal, k čemu použít kůže za pětikorunu kilo. Povídali něco o guláši a držkovce. Zkusil jsem a nee. To fakt nemusím. Pak ale mne napadlo… shodou okolností jsem v té době měl na ubytovně k dispozici jen mikrovlnku. A v té to začalo.”

Dále čtěte tady

 

Kuřecí škvarky a sádlo

Obyčejně si sádlo, respektive tuk sbírám z vychladlého vývaru. Když je pouze kuřecí, nebo kachní použiju jej na další vaření. Ten hovězí k němu občas vmíchám s kusem másla a připravím si jíšku do lednice. Tentokráte jsem si ale zopakoval dávno naučený postup v mikrovlnce.

 

 

1/ z kuřecích koster na polévku jsem si odložil 300 gramů kůžiček

Kuřecí kůže 300g

 

2/ ty jsem pokrájel na malé kousky

Kuřecí kůže 300g pokrájená

 

3/ šoupnul do mikrovlnné trouby ve skleněné zapékací misce s lehce pootevřeným víčkem na 3 minuty – výsledek je takovýto

Kuřecí škvarky01

 

4/ promíchal a další 3 minuty – výsledek

Kuřecí škvarky02

 

5/ promíchal a další 3 minuty – výsledek

Kuřecí škvarky03

 

6/ promíchal a další 3 minuty – výsledek

Kuřecí škvarky04

 

7/ promíchal a další 3 minuty – výsledek

Kuřecí škvarky05

 

8/ promíchal a další 3 minuty – konečný výsledek

Kuřecí škvarky06

 

Samozřejmě to nemusí být vždy stejné. Mně to vyšlo na 5×3 minuty. Kůže byly omyté, jen okapané. Osušené by asi byly rychleji. Výsledkem je mistička parádních škvarků. kterou dva lidé zlikvidují za chvíli. lehce solené a s kyselou okurkou parádní křoupání 🙂

 

Kuřecí škvarky_postcard

 

A ještě technická

Kdysi, napoprvé jsem měl jasné štěstí začátečníka. Podruhé a potřetí zafungovala fyzika. V asi třetím kole jsem našel v mikrovlnce spoustu vyteklého sádla a ve značkovém hrnci do mikrovlny díru ve dnu! Čímpak to? Tyto nádoby jsou typizované pro maximální teplotu 130C. Voda ji má nižší. Ale sádlo, tedy tuk v bodu varu má asi 170°C! Jasné a logické. Mazal jsem sehnat sklo které vydrží mnohem více.

 

 

Tak a ještě jedna várka…

kuřecí škvarky01

 

A kuřecí sádlo…

kuřecí sádlo01

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Kuřecí škvarky a sádlo
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

12 komentářů to “Kuřecí škvarky a sádlo”

  • Petra C. says:

    Paní prodavačka-řeznice na mě v obchodě koukala jako blázen, když jsem po ní chtěla kuřecí kůže (skelety, zbytky na polévku,…), že udělám kuřecí škvarky 😀 Naprosto nechápala a říkala, že to neexistuje.

    • Moje Dobroty says:

      Správně, dobře paní prodavačka. Ono je to totiž o použití fantazie a mozku. To se v této zemi moc nenosí. Nicméně já to taky už léta neviděl. Prostě koupím dvě kila koster a kůže si odložím. Je jich tak 600 gramů.

  • Hana says:

    Nakupilo se doma kuřecí, které jsem potřebovala jak vykostit, tak odstranit kůže a tenhle návod se mi na to moc hodil, vždy kůže letěly do koše, ale od teď už nebudou 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Jeee, no to je krásný. Takže škvarečky, sádlíčko, dobrůtky… No a kde je fotka pro inspiraci??? (Y)
      Každopádně já děkuji za pozornost věnovanou textu a těším se na další. Pavel

  • anna says:

    Já kupuji skelety za 25kč kilo ,mám křidílka, na polívku jěšte sádilko a škvarečky.Strašná dobrota hloupí kdo kože vyhazuje ja dělám vše na drubežím sádle. Skuste to je to vynikající,dělám to už léta,neměnila bych za jiné sádlo.

    • Moje Dobroty says:

      A to je to hezké. Já včera navštívil prodejnu kde nabízejí pouhé kuřecí kůže. Povídám paní „ať mi dá jeden ten sáček“. No chyba veliká. Narvala mi toho 2,75 kila! Tak jsem doma dvě hodiny škvarkoval a pak to nevydržel a poslední třetinu nandal do hrnce na vývar.
      Každopádně na základě těch škvarků a sádla připravuji extra menu.

  • Dertek says:

    Zdravím, ano je to vynikající lepší jak vepř.sádlo ,lidí na co kupovat skelety když můžete rovnou koupit kuřecí kůže, stálo mi 2,73 kg za 15,6 Kč…

    • Moje Dobroty says:

      Tak skelety samozřejmě na vývar. Ten z kůží nestojí zanic. Ovšem škvarečky a sádlo to je věc…

    • Jara says:

      Dobry den, kde jste koupil samotne kureci kuze?

      • Moje Dobroty says:

        Dobrý den, dobrá otázka.

        Tehdy a v tomto i několika dalších případech jsem je stahoval z koster (skeletů) na polévku. Jinak v Praze znám osobně jen jedno místo kde je mají samostatné na váhu. Je to ten jediný „kuřecí“ stánek v Holešovické tržnici.

  • Hans says:

    Ještě něco.Predevším pro dámy!
    Až budete mít to sádlíčko zkuste jej použít místo drahých chemických krémů na pleť. Myslím že budete velmi příjemně překvapeny!

Komentáře