Kuřecí paličky v pálivé omáčce
Pokaždé, když si koupím kuřecí křídla, rozdělím je na dvě části – oddělím tu dvojitou od špičky a „paličku“. Téměř pokaždé si je připravím jinak. Tentokrát jsem měl chuť na něco hodně pikantního a podmínku: nepoužít žádné z předem připravených (koupených) kořenících směsí, či past. A výsledek byl poměrně překvapující. Tohle jídlo je velmi podobné Indickému Karí – Vindaloo, což mi s pochvalným pomlaskáváním potvrdil kolega Marian.
Na 2 porce
– 10ks paličky z křídel
– 1ks střední cibule
– 2ks stroužek česneku
– 1ks feferonka /chilli paprička/
– 1čl paprika mletá
– 2PL rajčatové pyré, nebo kvalitní kečup
– 1PL mouka hladká
– 1PL olivový olej
– 1PL máslo
– Bazalkové pesto a koriandr
– Vývar, sůl a pepř
>> Na oleji s máslem opečeme paličky – solené a pepřené, obalené v hladké mouce. Přidáme pokrájenou cibuli, feferonku a česnek, koření a pyré, vývar a ničemu neuškodí decka vína dle chuti a možnosti. Pomalu dusíme pod poklicí – stačí tak 15 minut.
>> Odkryté prudším varem zredukujeme do požadované hustoty a po odstavení z plotny přidáme bazalkové pesto (Genovese) a čerstvý koriandr.
>> Samozřejmě nemusí být nutně pravé Genovese, ale postačí domácí pesto z bazalky, petrželky, pažitky, česneku a oleje. Jen vřele doporučuji místo mixéru hmoždíř. Mouka může být kukuřičná, nebo cizrnová. Jídlo získá úplně jiný rozměr. Obzvláště při použití kukuřice (ta mně ale nechutná).
Jídlo ohromně podobné Vindaloo mne vážně překvapilo a navíc potěšilo jednou drobností: ona totiž Vindalo pasta, krom toho, že je kořenitá na můj vkus až příliš, je vlastně připravená z téměř výhradně sušeného koření a to drceného. Tudíž je toto nerozpustné a v pokrmu je pro mne nepříjemně cítit na skus. V tomto případě ovšem přesný opak. Hlaďounká omáčka.
Rychlovka hotová za 30 minut a podávaná s rýží potěší každého milovníka pikantních dobrůtek.
Dnes jsem vařila, výborné ! 🙂
Pokud chutnaly, jsem rád a děkuji za pochvalu.