Kuřecí špalíky na majoránce a petrželková rýže s lanýžovým olejem
Inspirovala mne věrná čtenářka Hanka a tak jsem se pokusil připravit celkem jednoduché tradiční jídlo v moderní lehoučké podobě. Je to opravdu snadné a dost chutné. Popravdě jsem nikdy čerstvou majoránku nepoužíval. Odteď už každopádně budu. Láska na první ochutnání.
Suroviny na dvě porce
2ks kuřecí stehenní špalíky
50g šalotka /bílá cibule/
1dl víno bílé suché
3dl vývar kuřecí
2PL majoránkla čerstvá
1ks stroužek česneku
1PL mouka hladká
1PL olej olivový
1PL máslo
sůl a pepř
>> Maso, solené a pepřené obalíme v mouce a opečeme na oleji s máslem. Přidáme drobně krájenou šalotku, nebo cibuli a necháme zesklovatět. Zalijeme vínem a po několika minutách vroucím vývarem. Vsypeme lžíci usekané majoránky. V troubě při 200°C pečeme pod poklicí doměka zalité jen asi do dvou třetin.
>> Hotové maso vyjmeme a šťávu zredukujeme na potřebné množství. Kdo chce může přepasírovat, dle potřeby dochutit solí a pepřem a nakonec druhou lžicí majoránky. Už nevaříme!
Podáváme například s petrželkovou rýží dušenou na másle s nakonec vmíchanou lžicí lanýžového oleje. Na ten pozor. Lanýžový olej není nic jiného, než oliváč s kusem lanýže. Běžně však v obchodech nabízejí šmejdy, které tu houbu potkaly jen na etiketě.
1/ sušenou majoránku bych na tohle nepoužil
2/ šťávu jsem pasíroval
3/ rýže se velmi rychle začala bortit, jde vidět, že i z čínské jasmínové lze připravit nelepivou
4/ pokud použijete kvalitní vývar, netřeba dochucovat sosík, jen maso na začátku
Kurňa, kurňa, kurňa!!!
Tys je taky synek šikovny!!!
Koukám na to a sliny se mi sbíhají. Ano, bez mučení přiznávám, že takto, řekněme uzpůsobené, „babiččino“ kuře je zcela jiná píseň. Lehká, moderní a fajnová.
Díky převeliké za tvůj novátorský přístup. Tuhle verzi s rýží si s chutí dám i já. To moje si (ikdyž jsem se pokoušela o inovace) dycky keclo na zadek a já po pozření přemýšlela o tom, že kuře na majoránce a s knedlíkem bude mít v naší rodině
jasné embargo. 🙂
Teď se chystám býti šťastnou pacientkou zdejšího špitálu, takže pokud tamní stravu přežiju, tak první, co po návratu ukuchtím, bude totok. A s rýží. 🙂
Tak jsem rád jak rádio, že se Ti to líbí.
Vyprdni se na špitál a zkůšaj. A jestli to muší bejt, tož držím palce at seš brzy doma.
Se zatatými palci zdraví Pavel.