Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kuřecí polévka s krupkami, brambory a karotkou

Kuřecí polévka s krupkami, brambory a karotkou04 Neutuchající chuť na polévky a potřeba občasné změny. Celkem běžné pocity průměrného strávníka. Tak co s tím, s vývarem v lednici a nechutí k velkému vaření? Zeleninová rychlovka. A protože po letech jsem si opět velice oblíbil krupky, šup tam s nimi. Musím přiznat, že ve výsledku jsem byl sám překvapen jaká dobrota to je a těch pouhých 20 minut přípravy se vyplatilo. I spolubydla chválil. A to ještě před dvěma lety tvrdil, že vývar se zeleninou "nežere". Mohu s klidem prohlásit, že podobných názorů jsem mu vyvrátil už dost. Poněkud směšné.

 

 

Na dva litry polévky potřebujete

1,5L vývar dle chuti a možností

300g brambory

200g karotka

4PL vařené kroupy

1čl olivový olej

1ks stroužek česneku

1ks vejce

maso z polévky nebo kousek uzeniny

hrst pažitky a petrželky

sůl a pepř

 

 

>> Krupky dobře propláchneme a dáme vařit do hodně osolené vody. Mírný var. Čas nebudu uvádět. To záleží na velikosti a kvalitě. Minimálně s 15. minutami ale počítáme.

>> Vývar přivedeme k varu.

>> Pokrájené brambory a karotku orestujeme rychle na oleji a přidáme česnek posekaný nadrobno. Dodat ještě rajče, máte základní Minestrone jako vyšitou.

 

 

Tady jsem si uvědomil, zas a opět, jak to restování ohromně vylepšuje chuť polévky i zeleniny samotné. Krom toho, že mrkev vývar pěkně dobarví, tak právě ty brambory jsou úplně jiné, než jen tak vhozené do polévky. A to byla TA finta mé babičky při přípravě uzené polévky.

 

 

>> Vše vsypeme do vroucího vývaru a pět minut pomalu vaříme. Pak uvařené a propláchnuté krupky a kousky masa, nebo klobásky.

>> Nakonec vlijeme rozšlehané vajíčko a dobře promícháme. Pokud byl vývar dobře vychucený, není co dodat. Krom pepře a bylinek úplně nakonec samozřejmě.

>> Malá inspirace na tu babiččinu uzenou v moderním pojetí: brambory orestujeme, přidáme kousky uzeného a česnek. Vše vsypeme do vroucího uzeného vývaru a přidáme překrájené listy špenátu či mangoldu. Supermoderně: brambory ve slupce uvařené a vychladlé pokrájíme a orestueje stejně jako výše i s listím. Na talíři se žloutkem jen zalijeme vroucím vývarem.

 

Klobása v polévce je točený salám s vyšším obsahem hovězího. Samotný jej moc nemusím, ale v polévkách je skvělý.

Kuřecí polévka s krupkami, brambory a karotkou03

Sdílejte...

Komentáře