Kuřecí polévka s krupkami, brambory a karotkou
Neutuchající chuť na polévky a potřeba občasné změny. Celkem běžné pocity průměrného strávníka. Tak co s tím, s vývarem v lednici a nechutí k velkému vaření? Zeleninová rychlovka. A protože po letech jsem si opět velice oblíbil krupky, šup tam s nimi. Musím přiznat, že ve výsledku jsem byl sám překvapen jaká dobrota to je a těch pouhých 20 minut přípravy se vyplatilo. I spolubydla chválil. A to ještě před dvěma lety tvrdil, že vývar se zeleninou "nežere". Mohu s klidem prohlásit, že podobných názorů jsem mu vyvrátil už dost. Poněkud směšné.
Na dva litry polévky potřebujete
1,5L vývar dle chuti a možností
300g brambory
200g karotka
4PL vařené kroupy
1čl olivový olej
1ks stroužek česneku
1ks vejce
maso z polévky nebo kousek uzeniny
hrst pažitky a petrželky
sůl a pepř
>> Krupky dobře propláchneme a dáme vařit do hodně osolené vody. Mírný var. Čas nebudu uvádět. To záleží na velikosti a kvalitě. Minimálně s 15. minutami ale počítáme.
>> Vývar přivedeme k varu.
>> Pokrájené brambory a karotku orestujeme rychle na oleji a přidáme česnek posekaný nadrobno. Dodat ještě rajče, máte základní Minestrone jako vyšitou.
Tady jsem si uvědomil, zas a opět, jak to restování ohromně vylepšuje chuť polévky i zeleniny samotné. Krom toho, že mrkev vývar pěkně dobarví, tak právě ty brambory jsou úplně jiné, než jen tak vhozené do polévky. A to byla TA finta mé babičky při přípravě uzené polévky.
>> Vše vsypeme do vroucího vývaru a pět minut pomalu vaříme. Pak uvařené a propláchnuté krupky a kousky masa, nebo klobásky.
>> Nakonec vlijeme rozšlehané vajíčko a dobře promícháme. Pokud byl vývar dobře vychucený, není co dodat. Krom pepře a bylinek úplně nakonec samozřejmě.
>> Malá inspirace na tu babiččinu uzenou v moderním pojetí: brambory orestujeme, přidáme kousky uzeného a česnek. Vše vsypeme do vroucího uzeného vývaru a přidáme překrájené listy špenátu či mangoldu. Supermoderně: brambory ve slupce uvařené a vychladlé pokrájíme a orestueje stejně jako výše i s listím. Na talíři se žloutkem jen zalijeme vroucím vývarem.
Klobása v polévce je točený salám s vyšším obsahem hovězího. Samotný jej moc nemusím, ale v polévkách je skvělý.