Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kuřecí roláda s Pancettou a špenátem, karotkové pyré se šalotkou a smetanou a dušené petrželové brambory

roláda,pyré,brambory_postcard Mockrát už jsem zahlédl v různých menu karotkové pyré a konečně se rohodl jej vyzkoušet. No a k němu, chuťově velmi jemnému co jiného, než barevnou kuřecí roládu. Rovnou si musím postěžovat. Nesehnal jsem kuřecí prsa s kůží. Ve třech řeznitvích se na mne dívali, jako na cvoka, „páč to přece není normální“, když každý je chce bez kůže. Vážení zcela upřímně, vy nejste normální, když maso zbavujete nosiče chuti!

 

 

 

Na tři porce potřebujeme

 

Roláda

– 2ks kuřecí prsíčka, nebo adekvátně krůtí

– 50g Pancetta

– 100g spařený a vychlazený špenát

– 1ks šalotka /30g/

– 1ks stroužek česneku

– Sušený mědvědí česnek

– Sůl, pepř

Pyré

– 200g karotka

– 1ks šalotka

– 2PL smetana

– Máslo

– Sůl

Brambory

– 2ks větší brambory /400g/

– Máslo

– Hrst petrželky

– Sůl a pepř

>> Plátky prsíček nakrojíme a ve fólii naklepeme na tenko. Klidně těsně vedle sebe. Rovnou vznikne jeden plát, který osolíme a opepříme. Posypeme sušeným medvědím česnekem a poklademe Pancettou. Na 2/3 plochy rozložíme tradičně připravený špenát bez smetany. Vše srolujeme a dobře utáhneme ve fólii.

>> Ve vroucí vodě necháme asi deset minut, v polovině otočíme. Vyjmeme a necháme zchladnout. Tím si zajistíme soudržnost, ale není na škodu ještě před pečením ovázat motouzem. Poté potřeme olivovým olejem, posypeme paprikou, nebo jiným kořením dle chuti. Mně se velmi osvědčily směsi z řady Kotányi, nová inspirace. V trobě na 220°C upečeme do červena. Pokud si roládu připravíme z celého vykostěného kuřete, nebo stehen, bude pečení samozřejmě mnohem delší a při nižší teplotě (180°C).

>> Karotku nakrájíme na kousky a ve vroucí osolené vodě uvaříme doměka. Asi 20 minut. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku a vsypeme do mixovací nádoby k tyčovému mixeru. Přidáme smetanu a sůl. Vsypeme zcezenou karotku a kousek másla. Rozmixujeme dohladka.

>> Brambory na kousky překrájené orestujeme na kousku másla, osolíme a pod poklicí dusíme na mírném plameni doměka.

 

Co dodat. Jemná kombinace pro labužníky. Popravdě doznávám, že místo pyré si z karotky připravím raději toto. Kamarádka Laděnka si ovšem nadšeně mlaskala, takže špatné to jistě nebylo.

roláda,pyré,brambory

 

Pro milovníky klasiky s bramborovou kaší

kuřecí roláda s kaší

Sdílejte...

6 komentářů to “Kuřecí roláda s Pancettou a špenátem, karotkové pyré se šalotkou a smetanou a dušené petrželové brambory”

  • Brambul says:

    Moc hezká mozaika, a určitě je roládka krásně šťavnatá – asi ji brzy vyzkouším! Jen malý dotaz – je na fotce určitě pancetta (foto před srolováním). Vzhledem k barvě, tloušťce i kůži bych řekl, že je to naše klasická anglická slanina. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Jednoznačně správně. Pancetta nebyla, ale každopádně doporučuji…Mimochodem, tak šťavnatá jako ze stehen není, ale lepší než jen obyčejný řízek.

  • Michaela says:

    Skvělý recept. Použila jsem také slaninu a přeskočila akci s fólií (protože mi došla), a roládu jsem dala rovnou péct. Výborný. Úspěšný a manžel i jeho maminka prohlásili: Jako v restauraci 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Děkuju za pochvalu. Popravdě si mnohem častěji připravím rychlý závitek (právě leží dva nové kousky v lednici asi hodinu a odpočívají:), nebo kapsu, smaženou, nebo přírodně. Roládu jen málo. Ale zase je efektnější.

  • Veronika says:

    Dušené petrželové brambory jsem zkoušela podle Vašeho receptu, a brambory se mi připálili i když jsem tam přidala trochu vody a hlavně brambory nedržely tvar. Jak je to možné? Děkuji.

    • Moje Dobroty says:

      Nevím Veroniko. Nebyl jsem u toho. Ale primárně mám automaticky podezření na kvalitu brambor (varný typ) a povrch pánve (chce to teflon). Já vodu nedodávám a samozřejmě minimální plamínek nejmenšího, nebo středního hořáku. To podle velikosti pánve.

Komentáře