Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kuřecí stehýnko v remosce, kedlubnové listí, šťouchačky

kuře a listí s bramboryProstě taková normální, česká, nedělní klasika. Ale! Zároveň patří do partičky textů “šetříme v kuchyni”. Kuře je relativně laciná záležitost a brambory jakbysmet. Co se týče toho listí? Za “pět prstů” z Lidlu. Ale jooo. normální čorka. Lidi to tam otrhávají a odkládají do krabice. No a já, přindu, proberu, ty menší až střední šoupnu do pytlíku a u kasy to jen poposuné pokladní směrem k mé tašce. A proč to celé? Že je to zadarmo? Neee. To je jen bonus. Berte to logicky. První jarní výpěstky, pakliže jsou opravdu eko a ne jen jako eko, to je ta úplně nejvíce síla celé rostlinky. To co vyrašilo za sluníčkem (nebo alespoň světlem ve skleníku), je na kedlubně nejlepší. A lidi to vyhazují. Navíc ta příprava. Směšně jednoduchá.

 

Takže popořadě

 

Kuře

Páč je to na nejdýl, tak jako první. Brinování totiž. Takže zas a znova: 5% roztok vody se solí. Tedy 50 g na litr. Utopíme na 2-4, nebo 7 dnů. Hodinu předem temperujeme. Takže z lednice na linku, vylejt vodu, poprášit tím, co máte rádi a odložt stranou. Pečeme bez tuku, s máslem, s oliváčem, a lžicí smažené cibulky, občas podlité vodou.

 

DSC_0002-01

 

Brambory

No coby že jo. Oloupeme, zalijeme, přivedeme k varu, sůl a kmín. Slijeme, rozmačkáme, servis. Všecko. Fertyk.

 

DSC_0009-01

 

Listí

Propereme, oklepeme, překrájíme. Šoupneme do vroucí slané vody na 3 minuty. Slijeme, zalijeme. Ledovou vodou na půl minuty. Slijeme. Servis.

 

DSC_0018-01

 

Pakliže máte rádi špenát, mangold, pak choi, neboli brukev, medvědí česnek, polníček, tak kedlubnové listí vás doslova rozbombarduje. Nic nestojí, je mladinké, čerstvé, ohromně křupavé a pouze v té slané vodě, bez másla a kdečeho, naprosto geniální. Já se toho nemůžu dožrat. Takže připravuji hromadu a pak z lednice, dva dny, to dávám ke všemu.

 

Tak dejte taky, když už to teď víte. MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře