Kuřecí stehýnko v remosce, kedlubnové listí, šťouchačky
Prostě taková normální, česká, nedělní klasika. Ale! Zároveň patří do partičky textů “šetříme v kuchyni”. Kuře je relativně laciná záležitost a brambory jakbysmet. Co se týče toho listí? Za “pět prstů” z Lidlu. Ale jooo. normální čorka. Lidi to tam otrhávají a odkládají do krabice. No a já, přindu, proberu, ty menší až střední šoupnu do pytlíku a u kasy to jen poposuné pokladní směrem k mé tašce. A proč to celé? Že je to zadarmo? Neee. To je jen bonus. Berte to logicky. První jarní výpěstky, pakliže jsou opravdu eko a ne jen jako eko, to je ta úplně nejvíce síla celé rostlinky. To co vyrašilo za sluníčkem (nebo alespoň světlem ve skleníku), je na kedlubně nejlepší. A lidi to vyhazují. Navíc ta příprava. Směšně jednoduchá.
Takže popořadě
Kuře
Páč je to na nejdýl, tak jako první. Brinování totiž. Takže zas a znova: 5% roztok vody se solí. Tedy 50 g na litr. Utopíme na 2-4, nebo 7 dnů. Hodinu předem temperujeme. Takže z lednice na linku, vylejt vodu, poprášit tím, co máte rádi a odložt stranou. Pečeme bez tuku, s máslem, s oliváčem, a lžicí smažené cibulky, občas podlité vodou.
Brambory
No coby že jo. Oloupeme, zalijeme, přivedeme k varu, sůl a kmín. Slijeme, rozmačkáme, servis. Všecko. Fertyk.
Listí
Propereme, oklepeme, překrájíme. Šoupneme do vroucí slané vody na 3 minuty. Slijeme, zalijeme. Ledovou vodou na půl minuty. Slijeme. Servis.
Pakliže máte rádi špenát, mangold, pak choi, neboli brukev, medvědí česnek, polníček, tak kedlubnové listí vás doslova rozbombarduje. Nic nestojí, je mladinké, čerstvé, ohromně křupavé a pouze v té slané vodě, bez másla a kdečeho, naprosto geniální. Já se toho nemůžu dožrat. Takže připravuji hromadu a pak z lednice, dva dny, to dávám ke všemu.
Tak dejte taky, když už to teď víte. MDMP