Kuřecí supreme po znojemsku
Další z úprav kuřete a navíc z toho krásného popsaného v minulém článku. Tedy Vodňanského zlatého. Není to nic zvláštního v celkovém pojetí. Prosté narychlo připravené prsíčko a omáčka vycházející z naprostého základu přípravy omáček. Velouté s kyselou okurkou a lžičkou jogurtu na zjemnění. Snad jen: není to nic podobného moderně prezentovaným minutkám s omáčkou z vína a demi glace. Prostá česká majda, k tomu karlovarský knedlíček a…
Oběd za 15 minut je hotový. Pokud máte knedlík z mrazáku jako já 🙂
Z čeho 2 porce
– 2ks supreme
– 50g cibule
– 1PL olivový olej
– 1PL máslo
– 1PL mouka hladká
– 1PL smetana /jogurt/
– 1čl hořčice dijonská
– 3dl vývar kuřecí
– 100g kyselá okurka
– sůl a pepř
A jak na to
>> Maso si jako vždy lehce osolíme a tentokrát pepříme a posypeme sušenám čenekem předem. Asi 2-4 hoduny necháme odpočinout v lednici a pak půl hodiny předem volně v pokojové teplotě. V tomto případě neuškodí prošpikovat kouskem slaniny.
>> Základní omáčka Velouté – na másle a oleji (po půl lžíci) si do lehce zlatavé barvy orestujeme jemně krájenou cibuli, nebo ještě lépe šalotku. S tou si ale hlavu nedělejte. Zasypeme moukou, promícháme a po chvíli restování zalijeme studeným vývarem. Za téměř stálého míchání přivedeme k varu a poté na mírném plamínku necháme probublávat 5 minut. Přidáme lžičku hořčice, dle potřeby sůl a pepř, rozmícháme a vsypeme hrubě nastrouhané okurky. A dalších 5 minut.
>> Maso zprudka opečeme na pánvi z obou stran po dvou minutách a šoupneme 15 cm pod gril na 220°C/6 minut kůží nahoru. V polovině podlijeme omáčkou a v té zespoda prohříváme a zezhora propékáme aby kůžička zůstala křupavá.
No a to je vlastně celé. Podáváme opět s rýží, různě upravenými brambory, nebo jako já dnes s karlovarským knedlíkem.
krásné supreme, na minutku jako dělané
a hotový oběd, nic zvláštního a přitom, jen si to srovnejte s průměrným prsíčkem z pixle v marketu…
Mimochodem, ta hrstka rukoly k tomu moc pasuje. Fakt! Dobrou chuť.
MDMP