Kuřecí paličky a rajská omáčka s perníkem
Vůbec jsem tohle nechtěl vařit a kuřecí paličky jsem měl připravené na něco jiného. No jo, jenže do rána jsem zapoměl na co, na tu omáčku jsem měl chuť a rajskou jsem nejedl opravdu moc dlouho. A vlastně! Nechtělo se mně ani moc vařit. Takže suma sumárum, rychlovka a přesto chutná. Rajská omáčka tradičně česká a fofrem připravená. Výsledek? Posuďte sami. Mimochodem další z řady připravme si oběd rychle a přesto kvalitně.
Ani netuším kolikrát mi bylo vyčítáno, ne nutně tady, že to moje vaření je časově náročné, složité. Hmm, tak to zkuste takto…
Na dvě porce potřebujeme
– 2ks kuřecí paličky nebo stehna
– 2-3dl rajčatové pyré
– 500ml vývar kuřecí
– 1ks cibule menší
– 1/2ks perník na strouhání
– 1PL tuk /olej, máslo, kuřecí sádlo/
– 1PL sušená zelenina
– 1čl cukr
– sůl a pepř
Co s tím
>> Na tuku orestujeme pokrájenou cibuli do tmava. Dost. To udělá barvu jak sami za chvíli uvidíte. Kdo není hrdina a nedá to odhadem najednou, postupně podlévá trochou vody. Zpomalí se maličko, ale neriskne spálení do hořka.
>> Shrneme stranou a opečeme do červena maso naříznuté okolo kosti solené a pepřené. Zalijeme protlakem, přidáme lžičku cukru nebo medu, promícháme a zalijeme vroucím vývarem. Přidáme máčenou sušenou zeleninu. Pod poklicí dusíme asi 15 minut.
>> A teď to nejkrásnější. Tradiční český perník na strouhání nám společně s ostatními surovinami udělá skvělou chuť, aniž bychom laborovali s kořením. Prostě jej nasypejte do připravovaného základu a nechte dalších 10 minut pod poklicí na mírném plamínku.
Je to opravdu jen o kombinaci surovin, vývaru a perníku. Nechcete li ručně strouhat, klidně jej nalámejte do kutru k tyčovému mixéru a pořádně rozmělněte. Hrubší drobky nejsou na škodu. Nehleďte na na ně.
>> V podstatě hotovo. Maso odložíme do tepla a výslednou omáčku doladíme solí a pepřem, případně špetkou skořice, nebo povidel. Propasírujeme jemným cedníkem. Ještě prohřejeme s kuřetem a…
no věřte, já zprvu jen zíral a žasnul a divil se, proč jen jsem kdysi nadělal tolik štráchů s poctivou českou rajskou, není to to nejlepší, ale proč nezkusit…
Kuřecí paličky a rajská omáčka s perníkem
Opět ale opakuji: kvalitní suroviny jsou základ! Rajčata nebo pyré musí být z těch lepších, perník je klasika, vývar už snad netřeba připomínat. Klidně jej udělejte z kostky, ale, no, já vám nevím. To snad spíše do guláše 😀
Každopádně takto bych si klidně troufnul přiravit kousky dušené zvěřiny. Jelení nebo srnčí maso a s povidly nebo šípkovou zavařeninou. S troškou červeného vína. Snadné, bez velkého přemýšlení a veřím že opravdu parádní.
MDMP





