Kuřecí řízek Berry s opečenými bramborami
Tak tohleto jsem nepřipravoval takových 8-10 let. Plus mínus. Spíše ale to první. Jde o starou a podle mne nepříliš originální klasiku průměrných komunistických restaurací. Já to naposled viděl a vařil v restauraci v Havířově, kde rukou pevnou vládnul velký profesionál a klasik, který se ovšem v té staré klasice poněkud pozapoměl. Na druhou stranu, lidé si to docela rádi dávali a čekali že to u nás dostanou. Dovolil bych si ale tuto situaci komentovat ze dvou pohledů:
1/ Kde není nabídka, není ani poptávka. A my v té nabídce měli právě jen toto a jídla podobná.
2/ Moulu bez fantazie ani nabídka nepřesvědčí. Když je zaseklý jen na tom co zná, tak neprohlédne.
No a jak došlo k tomu že právě dnes jsem připravil kuřecí řízek Berry? Já o tom přemýšlel už dlouho. Že alespoň ještě jednou si to připomenu a vám popíšu. Rozhodla ale nakonec kamarádka. Pozval jsem ji na oběd a jako vždy ji musel nechat vybrat. Protože bohužel právě ona patří v jídle k těm bez přílišné fantazie. Vyžaduje v podstatě jen kuře a houby. No tak dostala co chtěla. A vy posuďte sami co je…
Kuřecí řízek Berry s opečenými bramborami
Nenašel jsem nikdy nikde původní recept a přestože si pamatuji, jak jsem to vařil dříve, dnes jsem použil vlastní fantazii a pokusil se využít zkušenosti z přípravy jiných jídel. Hlavně tedy nepoužít tzv. UHO! Naopak ale, nevybočoval jsem příliš aby výsledek byl alespoň podoben původnímu originálu.
Suroviny pro dva
– 2ks kuřecí prsní řízek
– 2ks větší žampióny
– 50g cibule
– 50g šunka
– 1PL sýr strouhaný
– 1PL mouka hladká
– 1PL olej olivový
– 1PL máslo
– 2PL víno bílé
– 1dl vývar kuřecí
– sůl a pepř
Co s tím vším
>> Začínáme přípravou. Ideálně si nejdříve pokrájíme šunku na nudličky, cibuli na půlkolečka, žampióny na plátky (pokud nejsou sterilované). Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
>> Maso – původní postup počítá s vepřovým. Ale kuřecí řízek se jaksi vžil a i mně připadá rozumnější. Jen jej začistíme a prosím !!! žádné nařezávání a klepání. Když už musíte použít tu hrůzu v podobě čisté svaloviny, pak tedy v původní podobě.
Mám li být upřímný, nejraděj bych pěkně moderně a dík kvalitě využil parádičku zvanou supreme. Zmíněno už nejednou a opravdu fajnová příprava. Jenže to mi u Michaely neprošlo. Ona chce prostě kužízek a hotovo!
>> Takže temperované maso solíme a pepříme, obalíme v mouce a opečeme 2 minuty z každé strany v oleji s polovinou másla. Odložíme stranou, zalijeme výpek vínem a zpěníme. Pak přidáme vývar. Přivedeme k varu.
>> Do tekutiny vsypeme nejdříve žampióny a cibuli, necháme minutku prohřívat, vmícháme šunku, promícháme a nahoru položíme opečené řízky. Obsah pomalu redukujeme a maso otočíme po 3.minutách. Nakonec redukovanou šťávu zjemníme studeným máslem.
Servis
>> Brambory, půlcentimetrové plátky opečeme ideálně na dobře rozehřáté litinové pánvi v oleji. Během minutky chytnou barvu, takže je otočíme a šoupneme na téměř celou dobu přípravy masa do trouby na 200°C.
>> Na maso po otočení ve směsi nasypeme strouhaný sýr a necháme roztéct. Měl by být tučnější, aby byl alespoň trochu o chuti. Eidam 40%, Gouda 40%, nebo jako já, švýcarský typ goudy ze sklepního zrání.
Dobrý sýr něco vydrží. Ten co jsem koupil na stánku v tržnici od firmy Holandský kluk, mi v kvalitním balícím papíru postupně docházel celé tři týdny. Byl drahý. Moc. Ale vyplatil se. Ještě bude v těstovinách později. A taky v croissantu.
>> Vyšší teplota pánve na začátku udělá krásnou barvu masa a naopak nižší při redukci šťávy tuto hezky zrovnoměrní a povrch karamelizuje ve stejnoměrnou krustičku. Každopádně uvnitř musí zůstat spousta šťávy, což se mi tentokrát podařilo i s běžným kužízkem (to je teda názvosloví, reklamní).
>> No a máte li u stolu kyselinku jako je Míša, nezapomeňte na repete. Já v podobě smažených kousků, které zůstaly po začištění masa. To je totiž další zlořád dnešní doby.
Když si koupíte za 130-160 kč/kg ty rádoby kuřecí řízky, zůstává na nich stále ještě tolik “sraček”, že je prostě musíte doupravit. No a mně to na dvou kouscích o váze 500 gramů udělalo 210 gramů odpadu! To je na slušnu facku, nemyslíte? Naštěstí ty řízečky z odřezků byly s povděkem kvitovány 🙂
kužízek – u mne snadno vžité reklamní slovíčko pro amaroun z běžného řeznictví a bohužel tolik oblíbené maso nemaso…
takže tady prosím – kuřecí řízek Berry a pečené barmborové plátky…
repete pro Mišku – smažené řízečky, opékané brambory, majonéza…
Tak snad dobrou chuť lidičkové, MDMP





