Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kuřeci stehýnko pečené se špekem na kysaném zelí a tlučené máslové brambůrky

Kuřeci stehýnko pečené se špekem na kysaném zelí a tlučené máslové brambůrky Přestože v názvu figuruje na první pozici kuře následované zelíčkem a jakousi přílohou, musím rovnou poznamenat, že až ochutnáte, pořadí si změníte přesně naopak. Ty máslem nasáklé do křupava vypečené brambůrky jsou prostě unikátní. Zelíčko je velmi odlišné od klasické úpravy, no a kuře, chudáček, z této trojky vychází jako to nutné maso. Tedy ne že by nebylo chutné. Je úplně jiné a překvapí, ale…ty brambory…

 

 

4 porce

500g kysané zelí

4ks stehno kuřecí /králičí, krůtí palička/

1ks cibule větší

1ks stroužky česneku

50g slanina

sůl, pepř, kmín

 

 

4ks brambory střední

4ks stroužek česneku

1ks větvička tymiánu

2PL máslo

sůl, kmín

 

 

>> Zelí srovnáme v pekáči do stejně vysoké vrstvy, posypeme špetkou kmínu a nahrubo pokrájenou cibulí. Přidáme drobně překrájenou slaninu – vysoká a krásně bílá Mangalica byla tentokráte výborná – a poklademe stehýnky se solí, pepřem a kmínem. Podlijeme dvěma deci vývaru a v troubě pod poklicí pečeme doměka. během pečení bude potřeba podlít ještě asi 2x a do měka tady platí pro zelí, pokud ovšem nemáme nějaký podřadný šunt z marketu. Já měl tentokrát domácí ze zeláku od sestry a bylo vynikající.

 

>> Brambory, nové, ve slupce či bez, to podle vlastní chuti, uvaříme v osolené vodě doměka. Zcedíme a položíme do misky lehce potřené olivovým olejem. Ztlučeme pěstí, ale tu příliš nedoporučuji, protože jsou velmi horké, nebo něčím plochým (šťouchadlo) – tedy rozmáčkneme každý jeden tak, že praskne, trochu se zploští (asi o 1-2cm), ale stále drží tvar. Lehce osolíme, přidáme mezi ně větvičku ryzmarýnu a stroužky česneku vcelku. Na každý položíme ořech másla. Vložíme do trouby na 190-200°C. Při této teplotě může česnek rychle hnědnout, takže jej přidáme později, nebo odebereme dříve. Brambory upečeme do zlatava a křupava.

 

No co vám budu povídat. Jak už jsem nahoře poznamenal, ty brambory jsou prostě nedostižné. No a kuře na zelí jsou taková docela klasika. Vždycky jsem byl docela alergický na názvy typu kuře á la husa, nebo dokonce husa z kuřete. Není to husa, není to kachna, je to prostě kuře. Z králičího stehna je tohle jídlo ještě lepší, naopak právě tu husu, kachnu, či dokonce bůček bych takto nepřipravoval. Zelí pak až nechutně nasáklé sádlem. Z krkovice ovšem klidně.

pečené tlučené brambory

 

pečené tlučené brambory a zelí

Sdílejte...

3 Responses to “Kuřeci stehýnko pečené se špekem na kysaném zelí a tlučené máslové brambůrky”

Komentáře