Kuřeci stehýnko pečené se špekem na kysaném zelí a tlučené máslové brambůrky
Přestože v názvu figuruje na první pozici kuře následované zelíčkem a jakousi přílohou, musím rovnou poznamenat, že až ochutnáte, pořadí si změníte přesně naopak. Ty máslem nasáklé do křupava vypečené brambůrky jsou prostě unikátní. Zelíčko je velmi odlišné od klasické úpravy, no a kuře, chudáček, z této trojky vychází jako to nutné maso. Tedy ne že by nebylo chutné. Je úplně jiné a překvapí, ale…ty brambory…
4 porce
500g kysané zelí
4ks stehno kuřecí /králičí, krůtí palička/
1ks cibule větší
1ks stroužky česneku
50g slanina
sůl, pepř, kmín
4ks brambory střední
4ks stroužek česneku
1ks větvička tymiánu
2PL máslo
sůl, kmín
>> Zelí srovnáme v pekáči do stejně vysoké vrstvy, posypeme špetkou kmínu a nahrubo pokrájenou cibulí. Přidáme drobně překrájenou slaninu – vysoká a krásně bílá Mangalica byla tentokráte výborná – a poklademe stehýnky se solí, pepřem a kmínem. Podlijeme dvěma deci vývaru a v troubě pod poklicí pečeme doměka. během pečení bude potřeba podlít ještě asi 2x a do měka tady platí pro zelí, pokud ovšem nemáme nějaký podřadný šunt z marketu. Já měl tentokrát domácí ze zeláku od sestry a bylo vynikající.
>> Brambory, nové, ve slupce či bez, to podle vlastní chuti, uvaříme v osolené vodě doměka. Zcedíme a položíme do misky lehce potřené olivovým olejem. Ztlučeme pěstí, ale tu příliš nedoporučuji, protože jsou velmi horké, nebo něčím plochým (šťouchadlo) – tedy rozmáčkneme každý jeden tak, že praskne, trochu se zploští (asi o 1-2cm), ale stále drží tvar. Lehce osolíme, přidáme mezi ně větvičku ryzmarýnu a stroužky česneku vcelku. Na každý položíme ořech másla. Vložíme do trouby na 190-200°C. Při této teplotě může česnek rychle hnědnout, takže jej přidáme později, nebo odebereme dříve. Brambory upečeme do zlatava a křupava.
No co vám budu povídat. Jak už jsem nahoře poznamenal, ty brambory jsou prostě nedostižné. No a kuře na zelí jsou taková docela klasika. Vždycky jsem byl docela alergický na názvy typu kuře á la husa, nebo dokonce husa z kuřete. Není to husa, není to kachna, je to prostě kuře. Z králičího stehna je tohle jídlo ještě lepší, naopak právě tu husu, kachnu, či dokonce bůček bych takto nepřipravoval. Zelí pak až nechutně nasáklé sádlem. Z krkovice ovšem klidně.
Bylo to výborné, děkuji za recept!
To kuře a zelí, nebo brambory?
…Děkuji za pochvalu. Jsem moc rád, že chutnalo…