Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Škvarkové placky a pletýnky

škvarkové placky a pletýnky upečenéDva druhy klasického českého pečiva si dám v podstatě kdykoliv. Pivní rohlík a škvarkovou placku. Nepohrdnu bagetou či croisantem z klasiky francouské a samozřejmě opět českým poctivým kváskovým chlebem. Co se týče těch piváků nemám problém koupit si kdekoliv. Naopak placky teda nee. Jsou vždycky gumové a připomínají spíše dalamánek. Ale tentokráte jsem narazil na klasický recept podle:

Marie Janků-Sandtnerová – 8. prosince 1885, Praha – 21. února 1946, Řevnice
Česká učitelka, autorka kuchařských příruček a propagátorka zdravé výživy. Její kuchařky se dočkaly mnoha vydání a jsou známy pod obecným názvem Sandtnerky.

Tohleto je jiná třída…

 

 

Z čeho

– 100g kuřecí škvarky
– 500g mouka /hladká a polohrubá napůl/
– 180g sádlo kuřecí
– 125 ml mléko
– 20g droždí /půl kostky/
– 4PL pivo
– 2ks vejce
– 1čl cukr
– sůl a pepř

 

Jak

>> Kuřecí škvarky jemně posekáme (já je několik vteřin protočil v kutru). Připravíme kvásek. Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky. Necháme na teplém místě vzejít.

>> Do mísy prosijeme mouku, přidáme sádlo, škvarky, solíme a pepříme, přilijeme vykynutý kvásek, vejce, pivo a vypracujeme těsto.

>> Necháme v míse 30 minut kynout, položíme na pomoučněný vál, rozválíme, dvakrát přeložíme a necháme pod utěrkou opět kynout.

>> Po 20. minutách těsto rozválíme na plát silný 1-2 cm. To podle toho jak vysoké chceme výsledné placky. Vykrajujeme kolečka která klademe na plech. Není třeba jej vymazávat. Kolečka ozdobíme nožem či rádýlkem do mřížky. Necháme ještě deset minut odpočívat.

>> Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme dle chuti a možností solí, kmínem, mákem a upečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatava (asi 22 minut).

 

placky a pletýnky – jak vidno, zapoměl jsem uplést copánek – děs a hrůza

škvarkové placky a pletýnky

 

pletýnky jsem udělal ze zbylého těsta abych nemusel znovu válet, škoda, v tomto provedení nejsou nic moc a připravit více placek by bylo lepší

škvarkové placky a pletýnky upečené01

 

 

Hotové placky docela překvapily. Krom toho že byly opravdu chutné což mi potvrdili dva pokusní králíčci v pohodě také vydržely tři dny. No a kdo je všímavý i znalý jistě postřehne, že namísto vína jsem použil pivo. Připadá mi to logičtější. A samozřejmě záměna největší – sádlo i škvarky kuřecí. V poslední době mám obojí mnohem raději než vepřové.

Ty pletýnky se z tohoto těsta opravdu nezdařily. Slušelo by jim něco vláčnějšího. Například tohle na briošky. Asi nejlepší pečivo jaké jsem si kdy připravil.

 

MDMP

Sdílejte...

Komentáře