Květákové karbanátky
Už nejednou jsem zmínil kapustové a na tyto jaksi zapomněl. Škoda. Dnes už jaksi květák nemusím. Přestává mi chutnat a obzvláště takto upravený. Bývalo ale pravidlem, poměrně dávno, že jsem květákové karbanátky a smažený květák připravoval jednou týdně. Miloval jsem ta jídla. Zárověň s tím jsem ale musel přítelkyni nachystat smažené žampiony, protože ona už tehdy květák nesnášela. Snad jedině syrový. To jsem nepobral dodnes.
Jak na to
1/ Dnes ze syrového květáku – ten tedy opláchnutý semeleme mlýnkem s hrubou šajbou, nebo v kutru tyčového mixéru. To druhé jsem použil já a není to tak úplně ono. Podle mne zbytečně kašovité.
2/ Připravíme si základ – vajíčko, strouhaný sýr a lžíci smetany. Ochutíme solí, pepřem, sušeným česnekem, hrstí posekané čerstvé petrželky a přidáme květák. Vše dobře vymícháme s e strouhankou a necháme v lednici 5 minut odpočinout. Poměr je asi 200 gramů květáku, 1 kus vajíčko, 1 lžíce strouhanky. To ostatní podle osobní chuti. Já přidal sekanou papričku.
3/ Nebo jinak – opět v kutru rozmixujeme květák a máčený kus kus, nebo pohanku. Smícháme se žloutkem a strouhankou a nakonec už lehce vmícháme sníh z bílků. Koření a česnek je věcí volby.
4/ Ty první já smažím obalené ve strouhance, nebo trojobalu a tradičně smažím. Z druhé směsi připravuji placičky a opékám na oleji do zlatava tak jak jsou a bez obalu.
Je to opravdu hezká shoda okolností. Dopoledne jsem připravil a v poledne v TV sledoval jak je připravují v Tescoma vaření. Hezké 🙂
příprava – vajíčko, sýr, petrželka, koření…
příprava – kutr, hrubší kousky z mlýnku bych asi preferoval…
příprava – těsto, pozor, není vhodné jej odkládat déle, pouští vodu a řídne…
příprava – obalování, dnes jen ve strouhance, trojobal ale doporučuji, je to trochu pracnější, ale při smažení lépe drží pohromadě…
no a vše v jednom…
Přeji dobré chutnání.
MDMP





