Květákové kari a nějaká ta klasika
Letos, stejně jako jindy v posledních letech nebude má spotřeba sezónního květáku o nic vyšší než malinká. Prostě už jej nemám příliš v oblibě, ale ještě jsem tak úplně nezatratil. A protože nechci jen opakovat tradiční klasiku, připravil jsem veganské (vegetariánské) kari z pasty a s kokosovým mlékem.
No a protože nechci tu další bílou krásu opakovat ale jen připomenout, přidám vše ostatní do tohoto textu. Takže plus tradiční květák s vejci (jako mozeček – brr, ten výraz nesnáším). Samozřejmě smažený s vařenými brambory a tatarskou omáčkou. No a květáková polévka. S mlékem nebo smetanou, páč na těch smetanových letos dost ujíždím.
Květákové kari
Suroviny na kari
– 150g květák
– 150g brambory
– 100g cibule
– 100g mrkev
– 1ks stroužek česneku
– 3PL kokosové mléko
– 1PL kari pasta
– 1PL olivový olej (máslo)
– 3dl voda (vývar)
– sůl a pepř
Příprava
>> Na oleji nebo másle orestujeme do sklovata hrubě krájenou cibuli. Přidáme pastu a to v množství vyhovujícím své vlastní povaze. Pro mne maximálně 50 gramů na tuto přípravu. Orestujeme s cibulí, přidáme posekaný stroužek česneku a zalijeme horkou vodou, nebo vývarem. Přivedeme k varu.
>> Dál už je to směšně snadné. Do tekutiny vložíme kousky oloupaných brambor. Pak syrový květák, spíše větší kusy a mrkev na půlkolečka. To může klidně stačit, ale není od věci na zahuštění přidat necelou lžíci rýže (tu bych ale raději použil jako přílohu), nebo připravenou cizrnu. Klidně z plechovky chcete li. Větší bílé fazole taky nebudou marné.
>> Vše necháme probublávat doměkka a nakonec jen dochutíme solí, pepřem a kokosovým mlékem. Po odstavení z plamene zasypeme spoustou zeleně. Petrželkou, pažitkou a kdo má rád každopádně koriandrem. Nebo čerstvou majoránkou například.
Toto byl pouze tip pro inspiraci a pro vás. Dále už tradičně a naopak s obrázky z toho co jsem připravil pro sebe.
Vaření květáku
– Vkládáme do vroucí osolené vody ideálně už rozebraný na růžičky.
– Vaříme podle potřeby ne úplně doměkka. Ještě dojde po vyjmutí.
– Vaříme bez poklice a s listem vavřínu. Nebude cítit.
– Můžeme bělit. Namočíme na 10 minut do studené vody se solí a octem.
Květák s vejci na cibulce
Říká se tomu často mozeček. Já nemám rád to jídlo a tak ani název. Takže květák s vejci. Popravdě už jsem odvyknul i tomu běžně připravovanému jak mne jej naučila jíst babička. Tedy dosti suchému. Dnes jedině krásně krémová směs tak jak mají vlastně míchaná vejce opravdu vypadat.
Jak?
>> Na oleji s máslem orestujeme cibuli (šalotku) krájenou na půl, respektive čtvrtkolečka. Jen do skla. Vlastně je nejlepší nepoužívat vysokou teplotu a pouze na mírném plameni spíše pomalu dusit aby změkla.
>> Přidáme hrubě krájený uvařený a vychladlý květák a prohřejeme. Na poslední chvíli zasypeme drobně sekaným česnekem, solíme a pepříme, přidáme špetičku drceného kmínu a hustě zasypeme pažitkou.
>> Pokud používáte jako já pánve s trojitým sendvičovým dnem, je závěr celkem jasný. Zalijeme lehce rozmíchanými solenými vejci s troškou smetany (1PL/2ks), odstavíme z plamene a už jen promícháme. Ihned také servírujeme.
vejci obalený květák, ne sražená suchá směs vajíček a toho ostatního…
Smažený květák
Notoricky známý a jako jediný pro mne jasný fakt, že si jej musím dát alespoň jednou ročně. Stejně jako v detství to pak probíhá naprosto shodně. K obědu několik horkých kousků zásadně s novými brambory a tatarkou a průběžně do večera ten chladnoucí zbytek.
Jak?
>> Vyhlazené dobře odpařené kusy překrojíme na stejně velké a solené obalujeme v trojobalu. Tedy mouka hladká, vajíčka s mlékem solená a strouhanka nakonec.
>> Smažení podle mne ideálně v opravdu vysoké vrtvě oleje, nebo přepustěného másla – Ghí. Takové to obracení v nízké vrstvě se dělá opravdu špatně a prosmažení je nestejnoměrné. Proto také nepříliš velké kusy.
smažený květák s vařeným bramborem, tatarka, červená řepa…
Květáková polévka smetanová s pestem z rukoly
Tentokrát jsem nechtěl tu klasickou se spoustou zeleniny. Jednoduchý cibulkový základ, vývar a smetana. To byla má volba. To asi proto, že ve smetanových polévkách s jemnou sametovou strukturou jsem se doslova zhlédnul v posledních několika týdnech.
Jak?
>> Na 50. gramech šalotky nebo bílé cibule spíše jen podušené v másle s olejem připravíme jíšku ze 2-3. lžic mouky, zalijeme odloženým vývarem z květáku. Stačí litr. Přidáme už dříve zmíněný čtvrtlitr tentokrát kuřecího fondu, nebo půl litru domácího vývaru. Přivedeme k varu a necháme probublávat alespoň 20 minut. Pak zjemníme smetanou.
>> Normálně bych v tomto případě dochucoval primárně muškátovým květem nebo oříškem. Ale opět jsem ve výsledku chtěl použít pesto z rukoly. Je tam česnek a semínka. Takže muškát není nutný, ale pokud chcete… Každopádně to je v podstatě celé. Jemná řídká smetanová omáčka do které přidáme už jen předem vařené květákové kousky a pesto. Nic víc a nic méně krom slušné dávky čerstvě mletého pepře. Ten ale raději už do hrnce a bílý.
polévka velmi jemná a doslova duši hladící, popravdě bych tam ty kousky květáku vůbec mít nemusel…
A zbytek fotek? Tady je máte…
vařený květák…
smažený květák…
květáková polévka…
fondy (nepleťte si s fondue) – vývary ve skle z Lidlu…
A ochutnejte. MDMP…





