Květák – tři nejčeštějščí úpravy…
Přiznávám, já na květák vysazený nejsem. Ovšem ne z přesvědčení. Nějak se to časem vyvinulo a já se vybarvil. Kdysi naopak nebylo léto kdy jsem si něco z květáku nedal alespoň jednou týdně. A ten smažený jsem absolutně miloval. Byl to paradox. Přítelkyně jej nesnášela, takže když jsem vařil a smažil prchala páč jí to smrdělo. Pro ni jsem v tu chvíli připravoval smažené žampióny, které jsem zase nemusel já. Dokud ale byl květák syrový, okusovala jej jako zjednaná a to já zase nerad tehdy i dnes. Tak jsme se hezky doplňovali 🙂
Nejdříve něco o tom zápachu
Květák je zapotřebí vařit bez poklice. Jedině tehdy nejen že neucítíme nepříjemný zápach, ale hlavně nezůstane jako nepříliš výrazná, stále však citelná pachuť v něm. Vaříme v osolené vodě se špetkou kmínu asi 7-10 minut a já jej vkládám přímo do horké už rozebraný na růžičky včetně kusu košťálu. Pak vyjmeme a necháme odpařit ideálně v průvanu u pootevřeného okna.
Co s tím
Květáková polévka
– 300g květák vařený
– 200g brambory
– 1L vývar z květáku
– 1/2l vývar z masa
– 1ks cibule /50g/
– 3ks list kapusty
– 1PL sádlo nebo máslo
– 3PL jíška
– petrželka
– sůl a pepř
>> Na tuku orestujeme drobně krájenou cibuli do růžova a zalijeme částí květákového vývaru. Přidáme ten masový a rovnou zahustíme jíškou. Necháme pomalu probublávat a připravíme si kapustové listy.
A zase ten vývar! Já tvrdím, že ten půllitřík polévce jen prospěje. Kuřecí, nebo jako tentokráte já uzený. Měl jsem asi decku parádního fondu z pečení žebírek.
>> Samozřelmě můžeme kapustu rovnou pokrájet a vhodit do polévky. Jenže já ji chci mít krásně zelenou a plné chuti. Takže pomalu vaříme ve zbylém květákovém vývaru deset minut, vyjmeme a šoupneme do ledové vody. Pak lehce vymačkáme a pokrájíme.
Ta zelená kapusta je vážně famózní. Nemám nic proti klasicky uvařené, ale přeci jen chceme být trochu moderní. Samozřejmě že prim hraje zachování většiny toho prospěšného co listy obsahují.
>> Ve chvíli kdy se kapusta chladí do polévky přidáme kostičky brambor. Uvaříme skoro doměkka a až úplně nakonec vsypeme pokrájenou kapustu, květák a už jen lehce prohřát. Vychutíme solí (už asi nebude potřeba), pepřm, možná i česnekem.
Košťál udělá polovinu objemu z těch tří set gramů. A proč ne, Vyhodit jej je opravdu škoda. Jen se vaří déle. Klidně 20 minut. Jak už jsem napsal výše, nemám tuhle polévku tak rád jako kdysi. Tu nejlepší připravovala moje tchýně. S párkem a vajíčkem. Absolutní dokonalost. To je ale dvacet let pryč 🙂
s růžičkou
nebo kousky
Skoro bych zapomněl – udělejte to stejně ale bez jíšky z jehněčího vývaru. To je vážně síla a paráda. Takový jižní styl.
Květák smažený
– květák vařený
– vejce
– strouhanka
– olej
>> Co tady popisovat. Postup který zvládne každý a zná každý. Takže jen zkratkovitě. Květák by měl být zchladlý a hlavně lehce oschlý. Uvařený spíše jen napůl. Já jej předem občas posypu sušeným česnekem. To je taková moje úchylka – co je smažené, je dobré jím ochucené. Obalujeme poctivě, protože ta mouka na začátku je opravdu zapotřebí pro udržení vajíčka a strouhanky. No a smažíme ve vyšší vrstvě oleje. V podstatě fritujeme. Jakékoliv náhradní úpravy naprosto odmítám. krom smažení v těstíčku ideálně vinném a se sýrem.
Já smažený květák mám rád. Kdysi jsem jej doslova zbožňoval a dokázal jíst neustále právě usmažený nebo studený.
hromádka
s tatarkou z mléčné majonézy
Květák jako mozeček – dvě porce
– 250g květák vařený
– 2ks vejce
– 1ks stroužek česneku
– 30g slanina
– 1PL mladá cibulka
– oříšek másla
– petrželka
– sůl a pepř
>> To co jiní jedí jen občas a často z donucení, já mám z květáku nejraději. Ten pitomý starý název mne poněkud irituje, ale zná to každý. Tak proč měnit.
Něco jako na slanince restované kousky květáku s jarní cibulkou, česnekem a vajíčkem by se ale hodilo. Nemyslíte? V restauraci na jídelní lístek bych to psal jednoznačně. Pro větší zaujetí hosta 🙂
>> Opět odpařený a prochladlý květák pokrájený na hrubší kusy orestujeme na nudličkách slaniny s kouskem másla. Přidáme rozmáčknutý a posekaný malý stroužek česneku, posekanou cibulku, petrželku, sůl a pepř. Vše promícháme a už odstavené z plamene dobře smícháme s vejci.
Já popravdě toto nikdy nemíchám dokud nepřiliji vajíčka. Prostě jen pohazuji pánví až se vše pěkně prlne. Vajíčka jsou jasná! Stejně jako ta míchaná je necháme jen lehce srazit. Žádný vysušená sypanina, ale pěkně homogenní směs. A klidně si jedno navíc přidejte.
květákový mozeček – to je ale vážně blbej název
Květákové placičky
– 200g květák vařený
– 30g Gran Moravia
– 1ks vejce
– 1PL strouhanka
– 1PL mladá cibulka
– sůl, pepř, česnek sušený, majoránka
>> Spíše nadrobno posekaný a opět jen napůl uvařený květák smícháme s vajíčkem a přidáme jemně nastrouhaný sýr. Je dost výrazný, takže postačí jen to málo. Přidáme posekanou cibulku, po špetce ochucovadel a nakonec strouhanku. Necháme nezakryté alespoň 10 minut odpočívat v lednici a pak obalené ve strouhance osmažíme na oleji.
Mám to rád a připravuji nerad. Ono totiž nezahustit příliš strouhankou a přitom usmažit pěkné a soudržné placičky je docela pakárna. Je to děsně křehké. Co se česneku týče, může být i čerstvý, jemně utřený. Mně ale přijde moc brutální.
a hotovo – jak na ně ? plechovka od konzervy ø8cm, vtlačím do ní asi 2cm, umačkám, naberu širokým nožem a obalím ve strouhance, smažím na středním plameni
něco smaženého s něčím kyselým
Gratinovaný květák s Mozarellou
– 400g květák vařený
– 1ks cibule /150g/
– 250g brambory
– 1ks stroužek česneku
– 3ks vejce
– 2dl smetana ke šlehání
– 2PL máslo
– 1PL strouhanka
– 250g Mozarella
– petrželka a pažitka
– sůl, pepř, majoránka
>> Pokrájené kousky květáku a brambory uvařené ve slupce pokrájené na kousky, smaženou cibulku na másle s nadrobno usekaným česnekem, vše lehce promícháme a okořeníme solí, pepřem, špetkou majoránky. Srovnáme do zapékací mísy či jiné formy vymazané máslem a vysypané strouhankou (může být kukuřičná pro zvýraznění chuti). Dáme do trouby na 200°C rozpálené. Když začne povrch zlátnout, zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou, rozkrájenou Mozarellou promíchanou s usekanou pažitkou a petrželkou. Dopečeme do zlatava.
Tohleto jídlo jsem v mnoha úpravách připravoval kolegyni v pizzerii kde jsem pracoval. To si tak jednou posteskla že ty “lahůdky z listu” už jí prostě nechutnají. Já měl právě nápad na gratinovaný květáček a tak jsem porci připravil pro ni. Pak už pravidelně, různě a s obměnami. Často z brokolice kterou měla moc ráda. A proč taky negratinovat když máte k dispozici parádní pec..??..
Ach jo, Zuzanka. Má dvě nádherné děti 🙂
ještě v pekáčku
a hezká porcička – něco pro Petru, já to nemusím víc jak jednou do roka páč chuťově trochu nuda, no cococo…
Jistě si všimnte že jsem nepoužil žádné koření či doplňky známé v zahraničních kuchyních. Takový je pro mne totiž květák. Český a jednoduše vychucený. Tak aby vynikla jeho primární chuť. Nic proti fantazii kohokoliv. Já ale k němu curry a římský kmín a víno a Garam Másalu nemusím. Pozor: připomínám pickles. To už je jiná zeleninka.
Je 15:54. Takže toto jsem sepisoval a polévku i mozečkový předtím vařil od půl deváté do včil. To jen tak pro obrázek o přípravě webu 🙂
Ještě nezbytná inspirace
MDMP
Dokonalý článek – jistě speciálně pro mě 😉 Vím, co zítra koupím v obchodě 🙂
Tak speciálně byl pro ty kdo neumí a chtějí. Nicméně Tobě každopádně proto že máš ráda zeleninku a hlavně brambory. Ty se každopádně ke květáku moc dobře připasují…
Jsem rád když jsi spokojená Peťulko 🙂 a v tomto případě zdá se nadšena…
hurááá
Náčelníku,
skvělý a naprosto vyčerpávající květákový článek!
A tu polívku s kapustou musím rozhodně prubnout, vypadá tak silně jedle, že tu slintám.
A květákové placičky … jedna báseň.
Já nedávno zkoušela lehce ovařit celou hlavu květáku, protknout ji sýrem a šunkou a opatlat sýrovým těstíčkem a zapéct. No…nápad asi dobrý, ale mé provedení nedopadlo zcela dle představ mých. Ale znáš to: sežeru to, i kdybych se měla poblinkat, bo to stálo ňákou tu kačku. 🙂
Včera jsem vařila Tvoji květákovo-bramborovo-kapustovou polévku. Sice jsem si postup trochu zjednodušila, /časová tíseň/, ALE!!!…no zase musím jen chválit!!! Uvařila jsem kotel, /jinak to neumím :-)/ dlabeme i dnes a snad je ještě lepší. (y)
Tak to su rád jak rádio 🙂 Další kapustové dobrůtky jak sis jistě všimla následují.
Stejně mně dycky baví jak u čecha vítězí ty nejklasičtější věci typu polívka.
Ahoj,
ráda bych připomněla ještě jeden jednoduchý květákový recept, který dělávala moje babička, když jsem byla malá: uvařila menší květák vcelku a na talíři ho posypala strouhankou a polila máslem – a hotovo. Jedlo se to jenom tak. Proto se tomu taky říkalo „hladové jídlo“. Ale určitě se nic nestane, když si k tomu někdo vezme chleba nebo udělá brambory, ne? 🙂
Ahoj,
já na to už skoro zapoměl :O
Ano, vařený květák s opraženou strouhankou a politý máslem je opravdu parádní. Ten chleba či brambory jsou k tomu skoro barbarké. To snad raději několik hoblinek Parmazánu nebo chips z kvalitní šunky Prosciutto. A samozřejmě, chceme li býti opravdu moderní holadská omáčka například.
Děkuji za připomínku 🙂
Ahojky, smažený květák je nedostižný a já jako osvětu každému říkám, nemusí se před smažením vůbec ovařovat, růžičky obaluji menší, aby byly hodně křupavé a je to…
Já už tedy takový milovník květáku nějakou dobu nejsem. Každopádně k sezóně patří, takže občas si dám. Ze syrového vyzkouším jak smažení tak karbanátky. Mám pocit že dík té čerstvé chuti to bude změna která mi jej zase přiblíží.