Květák
Koupil jsem obrovský květák a za pár kaček jsem z něj vyrobil oběd pro čtyři. Snadno, rychle a ideálně pro milovníky bezmasých pokrmů.
>> Květákový krém s mrkví a smetanou
>> Gratinovaný květák s vejci a Mozarellou
Suroviny:
– 1 velký květák
– 2 velké cibule
– 1 velký brambor
– 3 stroužky česneku
– 1 mrkev
– 3-4 plátky toustového chleba
– 250g Mozarelly
– 2PL hladké mouky
– 2L kuřecího vývaru
– Sůl, pepř, máslo, struhanka
– 3ks vajec
– 1/2DL smetany
Polévka
Květák rozebereme na růžičky a i s rozkrojeným košťálem dáme do teplého vývaru. Přidáme oloupaný brambor a vaříme do poloměkka. Stačí tak 8 minut. Mezitím si na oleji a másle orestujeme cibuli nadrobno dozlatava. A připravíme máslovou jíšku – jen rozmíchat mouku v rozehřátém másle.
Odebereme 2/3 květáku i brambor a zbytek i s košťálem necháme rozvařit. Přidáme polovinu cibule. Vše rozmixujeme tyčovým mixerem přímo v hrnci a přidáme jíšku. Propasírujeme a necháme provařit s mrkví nastrouhanou nahrubo a strožkem utřeného česneku. 10 minut a hotovo. Vložíme část na kousky pokrájeného květáku.
Podávát s krutonky z toustového chleba – kostičky na oříšku másla a olivového oleje s usekaným česnekem orestovené.
Gratinovaný květák
Pokrájené kousky květáku, bramboru z polévky, smaženou cibulku, nadrobno usekaný česnek, vše smícháme a okořeníme solí, pepřem, špetkou majoránky a srovnáme do zapékací mísy či jiné formy vymazané máslem a vysypané strouhankou (může být kukuřičná pro zvýraznění chuti). Dáme do trouby na 200°C. Když začne povrch zlátnout, zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou a posypeme na kousky rozkrájenou Mozarellou promíchanou s usekanou pažitkou a petrželkou (smíchat sýr, smetanu, vejce a bylinky). Dopečeme do zlatava.