Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Květáková polévka a kompletní menu

01-květák za 69Nejdražší květák v životě, takže poctivá příprava a žádné experimenty. Málem to mnou v tom malém zelinářství seklo. Sháněl jsem průběžně květák týden a všude možně po Praze. Je jasné, že ještě není jeho čas. Ale není mi jasné, jaká že to má být kvalita zy ty peníze. Protože jsem ale chtěl, moc chtěl připravit tu květákovou polévku, koupil jsem. A i to jen náhodou. V té lokalitě jsem prostě došel k tramvajové zastávce a o malé prodejně věděl. Znám ji léta. Vlítnul jsem tam, v sobotu po poledni, nenechal se odradit prohlášením že mají zavřeno a zkusil to. No, spíše jsem žadonil o jednu tu krásnou bílou růžici. Když jsem pak zaslechl požadavek prodavačky a vyslovenou cenu k zaplacení, doslova jsem zcepeněl. Co teď? Koupit a zbaběle ustoupit přesvědčení, nebo se omluvit za obtěžování a stejně zbaběle prchnout?

Ach jo!

Ale co. Když si mohu dovolit steak za 1250 Kč/kg, proč ne, jednou, květák za 69 Kč/ks. Nevím jak vy, ale já, navyklý kupovat běžnou zeleninu spíše v supermarketu nejsem na toto zvyklý. Jasně, krásný kousek od farmáře je jiná liga. Ale tady???

 

Tak jo!

Obrázky, popis postupu a jednoduše…

 

Květáková polévka a to ostatní…

 

Rozebraný květák. To je jistota. Že nedáte do hrnce hlínu a potvůrky…

02-květák očištěný

 

Voda do varu a. Není od věci ochucení předem, sůl, větvička libečku, lžička sušené zeleniny, nebo vellenky, několik kuliček černého pepře, stroužek česneku…

01-příprava,voda,bylinky,koření

 

Do chvíli vroucí tekutiny přidáme rozebraný květák. Já jeden do maximálně 2,5 litru. Aby měl vývar nějakou sílu. Jde to trochu blbě, ale jde. A nezapomeňte u květáku – bez poklice, nebo s dost poodkrytou…

02-květák do vroucí vody

 

Já květákovou polévku rád s kořenovou zeleninou. Stačí ji nakrouhat a vhodit do připravované polévky. Jednoznačně lepší je ale restovaná. Na oliváči s máslem…

03-zelenina do polévky

 

Vařený květák, 10 minut. Přebereme si co a kam. Nejpevnější kousky na smažení v trojobalu. Ostatní dle libosti…

04-květák vařený

 

Takto posekaný do polévky i na karbanátky. Převelice dávno bývaly mou chloubou a přítelkyně zamilovanou pochoutkou…

05-květák připravený

 

Polévka – vývar zahuštěný ovesnými vločkami s přidanou zeleninou a smaženou cibulkou. Redukovaný na dva litry. Nakonec vajíčko, sůl, pepř, muškátový oříšek a jen tak proforma půldecka sladké smetany…

06-polévka servis

 

Jako polévka fajn, ale já rád krémy. Takže prostě rozmixujeme to vše a podáváme se slaninovým chipsem. O něm něco více níže…

07-krém a chps

 

Karbanátky – posekaný květák, asi jedna třetina, vajíčko, strouhaný sýr. 30-50 gramů. A podle chuti. Ovšem! Aromatický není úplně dobrý. To spíše jemný eidam 45, gouda 45, nebo něco “ementálního”, ovšem méně. Niva například už mi přijde doslova brutální k jemnosti květáku…

01-květák,vejce,strouhanka

 

Plus bylinky – pažitka a petrželka, sůl, pepř, špetka sušeného česneku a muškátového oříšku. No a strouhanka. Ač se to nemusí líbit vám a nelíbí mně, netřeba šetřit. Pokud to nemají být placky jako bramboráky, pak strouhanky relativně dost…

02-plus pažitka a koření

 

Má li to držet tvar. Asi takto. Kuličky z připravené směsi si vyrobíme a ve strouhance obalíme předem. Pak postupně tvarujeme v ruce, žádná voda či olej a vkládáme do oleje, nebo přepuštěného másla. Tady bude opravdu namístě…

03-obalování

 

A smažíme. Ne úplně rychle a na příliš horkém tuku. I tyto se musí ve struktuře dobře prohřát. Na obrázku tady i níže vidíte rozdíl oproti přípravě ve fritéze. Ty světlejší části povrchu…

04-smažení

 

Hotovo, servis. Vařený brambor a domácí majonéza jsou pro mne jednoznačná volba. Sterilovaná kapie spíše radost. Tuto připravím vždy jednou ročně, v prostředku okurkové sezóny a z paprik dlouhých, většinou popsaných názvem italiana a podobně…

06-servis

 

No a v podstatě stejně si dávám tradiční smažený květák. 10 minut vařený, vychlazený a dokonale odpařený, obalený v trojbalu. Tentokrát s kvašenou řepou. Ta je u mne favorit mezi oblohami. Jo, a jak se vám líbí můj nový fototalíř? Mně moc 🙂

smažený květák,brambor,kvašená řepa,majonéza domácí,rukola

 

Brambory jako příloha. To je asi jasné, né…

03-brambory k obědu

 

Slaninový chips – a opakovačka. Všechny ty české anglické slaniny a podobně si nechte na chleba. Tohleto je slanina syrová, solená a odleželá. Jako z americké reklamy na snídani. Konkrétně tato z Lidlu a nic moc. Vodnatá, příliš křehká už jen při práci rukama. Ale za 200 kaček kilo. Takže vlastně OK…

01-slanina dulano

 

A ještě jednou krém. Takový rychlý nápad dík chuti na. Ve studeném kuřecím vývaru (3dl), jsem pomalu rozehřál a provařil lžičku drceného kmínu a lžíci jíšky. Pak přidal půl litru hotové polévky jak je výše první, přivedl k varu a vše rozmixoval. Procedil a…

08-kmínový krém s květákem a zeleninou

 

A hotovo. Květáková polévka do série těch jednoduchých hned natřikrát. A něco k tomu. A pro letošek nejspíše s květákem splněno, ámen…

 

I když, nikdy neříkej nikdy a ámen předem! MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Květáková polévka
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 komentáře to “Květáková polévka a kompletní menu”

  • Petra says:

    Květák mám moc ráda v jakékoli podobě, nejradši asi smažený klasicky s bramborem a tatarkou. Ale zrovna tak miluju květákový mozeček, karbanátky a polévku. Jen tu polévku dělám trošinku jinak. Bez kořenové zeleniny, místo vloček trochu světlé jíšky. A nedělám ji krémovou. ps: květák za 69 korun to je opravdu dost 🙁

    • Moje Dobroty says:

      Já to tak míval. Bez květáku jednou týdně celé léto jsem kdysi nemohl existovat. Žena to nesnášela páč jí děsně páchnul při vaření. Pak se to nějak zlomilo a teď mi stačí 2x do roka.
      Tu poloévku já běžně dělám podobně jako ty. A tu nejlepší uměla tchýně. S brambory, mrkví, vajíčkem a párkem. Byla opravdu úžasná…

Komentáře