Kyselá asijská polévka se vším všudy
Netvrdím že asijskou kuchyni mám rád natolik že se bez ní neobejdu. To spíše jen čas od času dostanu neodolatelnou chuť a někdy mi to vydrží i několik dnů. Kyselá asijská polévka v této nebo tradiční vietnamské podobě (Phở Bò) je pak jedna z prvních v pořadí.
Jako tenkrát. Začalo to jednorázovou objednávkou jídla včetně polévky v bistru kousek od mého bydliště a odnosem domů. A tady velké překvapení. Polévka kterou jsem ještě neochutnal, druhý den repete, třetí a čtvrtý doma vlastnoručně připravená Phở Bò, no a dnes ráno tento pokus jen tak vystřelený od boku. A samožrejmá krása vaření podle číňanů. To není jako naše svíčková na smetaně s daným postupem a přístupem. Spíše jen o několika základních surovinách které dělají tu parádní chuť. Kyselá asijská polévka je skvělá rychlá lahůdka a parádní vyprošťovák.
Suroviny
– 1,5l vývar
– 1čl chilli
– 2čl škrob /na 1 litr/
– 1PL rybí omáčka
– 2PL rýžový ocet
– zelenina
– maso z polévky
– rýžové nudle
– citron
– pažitka a petrželka
– sůl a pepř
Postup
>> Vývar dle momentální chuti a možností přivedeme k varu. Ochutíme chilli papričkou, pastou, nebo omáčkou, rybí omáčkou a octem. Vše je uvedeno jen přiměřeně. Někdo to rád ostřejší. Přidáme zeleninu opět dle chuti (já jen narychlo asijskou směs z mrazáku), chvíli povaříme a zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě.
– Vývar jakýkoliv. Používají všechny a u nás v bistru primárně vepřový. Ovšem ne tak hutný jako na českou huspeninu. Ač se to nezdá mohu vám zaručit, že klidně připravím stejně jako oni vepřový vývar u kterého nedokážete určit z čeho vlastně je. Čirý a jemný.
– Maso do něj volíme dle chuti, ale není od věci to, ze kterého vývar je. Já si většinou odložím buďto uvařený kousek hovězího ihned po vytažení z polévky zabalený do fólie. Tak zůstane parádně šťavnaté. Nebo obrané kousky v misce zaliju troškou vývaru a odložím do lednice či mrazáku stejně jako to první.
– Zelenina. Jistě, není nad čerstvou. Ale ruku na srdce, máte v mrazáku a lednici stále dost místa na spoustu druhů? Takže narychlo občas mražená vícedruhová.
>> Sestava – ne vždy, tentokrát ale s rýžovými nudlemi. Určitě si do misky přidáme spoustu petrželky a pažitky, nebo zelené cibulky. Nemálo citronové šťávy (proto to lehčí vychucení octem), čerstvě mletý pepř. Na sůl pozor. Vývar je ochucený už při primární přípravě a ta rybí omáčka je slaná přímo děsivě.
nudle, maso, pažitka, petrželka, ředkvička…
polévka se vším všudy…
Je to fakt dobrý. Vyzkoušejte…
Kyselá asijská polévka
15.9.2014 – včera večer si chtěl Jano kůpit u číňanů porcičku jejich polívky. Já mu to vymluvil a připravil vlastní. Parádní a za pět peněz. No vážně.
Z čeho
– 1,5l vývar
– 1čl chilli
– 2čl škrob /na 1 litr/ – ne nutně
– 1PL rybí omáčka
– 2PL rýžový ocet
– sušená zelenina /SeveroFrukt/
– maso z polévky
– rýžové nudle
– sůl a pepř
A jak
>> Vývar přivedeme k varu a přidáme 3 lžíce půl hodiny ve studené vodě namočené sušené zeleniny. Já použil verzi boršč. Skvělá volba dík kouskům brambor a červené řepy. Pět minut necháme pomalu probublávat a ochutíme. Chilli, omáčkou a octe. Zahuš´tovat škrobem není špatné, ale ani nutné. S klidem jsem tentokráte vynechal.
>> Podáváme s kousky vařeného masa a rýžovými nudlemi. Nic víc, nic méně. Rychlovka, skvělá chuť, narovnávač pokrouceného bříška.
Kyselá asijská polévka
MDMP






Hmmm, tak tohle vypadá jednoduše a velmi jedle. 🙂
Navíc mám teď výrazné období asijské kuchyně, takže určitě vyzkouším, jen co seženu rýžový ocet.
A tak mě napadá, že možná by nebylo špatné přihodit pár kousků shiitake, neboli voňavého houbu, jak říkají moji oblíbení vietnamští prodejci. 🙂
Ten ocet nemusí být nutně rýžový i když je jemnější. Svoje ale udělá i obyčejný, vinný nebo jablečný…
S houbičkama vůbec neváhej. I v mojí byly, ale jak to bylo z mrazáku nejsou moc vidět (Y)