Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kyselá asijská polévka se vším všudy

Kyselá asijská polévka se vším všudy04Netvrdím že asijskou kuchyni mám rád natolik že se bez ní neobejdu. To spíše jen čas od času dostanu neodolatelnou chuť a někdy mi to vydrží i několik dnů. Kyselá asijská polévka v této nebo tradiční vietnamské podobě (Phở Bò) je pak jedna z prvních v pořadí.

Jako tenkrát. Začalo to jednorázovou objednávkou jídla včetně polévky v bistru kousek od mého bydliště a odnosem domů. A tady velké překvapení. Polévka kterou jsem ještě neochutnal, druhý den repete, třetí a čtvrtý doma vlastnoručně připravená Phở Bò, no a dnes ráno tento pokus jen tak vystřelený od boku. A samožrejmá krása vaření podle číňanů. To není jako naše svíčková na smetaně s daným postupem a přístupem. Spíše jen o několika základních surovinách které dělají tu parádní chuť. Kyselá asijská polévka je skvělá rychlá lahůdka a parádní vyprošťovák.

 

Suroviny

– 1,5l vývar
– 1čl chilli
– 2čl škrob /na 1 litr/
– 1PL rybí omáčka
– 2PL rýžový ocet
– zelenina
– maso z polévky
– rýžové nudle
– citron
– pažitka a petrželka
– sůl a pepř

 

Postup

>> Vývar dle momentální chuti a možností přivedeme k varu. Ochutíme chilli papričkou, pastou, nebo omáčkou, rybí omáčkou a octem. Vše je uvedeno jen přiměřeně. Někdo to rád ostřejší. Přidáme zeleninu opět dle chuti (já jen narychlo asijskou směs z mrazáku), chvíli povaříme a zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě.

 

– Vývar jakýkoliv. Používají všechny a u nás v bistru primárně vepřový. Ovšem ne tak hutný jako na českou huspeninu. Ač se to nezdá mohu vám zaručit, že klidně připravím stejně jako oni vepřový vývar u kterého nedokážete určit z čeho vlastně je. Čirý a jemný.

– Maso do něj volíme dle chuti, ale není od věci to, ze kterého vývar je. Já si většinou odložím buďto uvařený kousek hovězího ihned po vytažení z polévky zabalený do fólie. Tak zůstane parádně šťavnaté. Nebo obrané kousky v misce zaliju troškou vývaru a odložím do lednice či mrazáku stejně jako to první.

– Zelenina. Jistě, není nad čerstvou. Ale ruku na srdce, máte v mrazáku a lednici stále dost místa na spoustu druhů? Takže narychlo občas mražená vícedruhová.

 

>> Sestava – ne vždy, tentokrát ale s rýžovými nudlemi. Určitě si do misky přidáme spoustu petrželky a pažitky, nebo zelené cibulky. Nemálo citronové šťávy (proto to lehčí vychucení octem), čerstvě mletý pepř. Na sůl pozor. Vývar je ochucený už při primární přípravě a ta rybí omáčka je slaná přímo děsivě.

 

nudle, maso, pažitka, petrželka, ředkvička…

Kyselá asijská polévka se vším všudy01

 

polévka se vším všudy…

Kyselá asijská polévka se vším všudy03

 

Je to fakt dobrý. Vyzkoušejte…

 

Kyselá asijská polévka

15.9.2014 – včera večer si chtěl Jano kůpit u číňanů porcičku jejich polívky. Já mu to vymluvil a připravil vlastní. Parádní a za pět peněz. No vážně.

 

Z čeho

– 1,5l vývar
– 1čl chilli
– 2čl škrob /na 1 litr/ – ne nutně
– 1PL rybí omáčka
– 2PL rýžový ocet
– sušená zelenina /SeveroFrukt/
– maso z polévky
– rýžové nudle
– sůl a pepř

 

A jak

>> Vývar přivedeme k varu a přidáme 3 lžíce půl hodiny ve studené vodě namočené sušené zeleniny. Já použil verzi boršč. Skvělá volba dík kouskům brambor a červené řepy. Pět minut necháme pomalu probublávat a ochutíme. Chilli, omáčkou a octe. Zahuš´tovat škrobem není špatné, ale ani nutné. S klidem jsem tentokráte vynechal.

>> Podáváme s kousky vařeného masa a rýžovými nudlemi. Nic víc, nic méně. Rychlovka, skvělá chuť, narovnávač pokrouceného bříška.

 

Kyselá asijská polévka

Kyselá asijská polévka_150914_01

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Kyselá asijská polévka se vším všudy
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

3 Responses to “Kyselá asijská polévka se vším všudy”

  • Hannah12 says:

    Hmmm, tak tohle vypadá jednoduše a velmi jedle. 🙂
    Navíc mám teď výrazné období asijské kuchyně, takže určitě vyzkouším, jen co seženu rýžový ocet.
    A tak mě napadá, že možná by nebylo špatné přihodit pár kousků shiitake, neboli voňavého houbu, jak říkají moji oblíbení vietnamští prodejci. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Ten ocet nemusí být nutně rýžový i když je jemnější. Svoje ale udělá i obyčejný, vinný nebo jablečný…
      S houbičkama vůbec neváhej. I v mojí byly, ale jak to bylo z mrazáku nejsou moc vidět (Y)

Komentáře