Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Laděnčin žmolenkový koláč

Laděnčin žmolenkový koláč07 Já sladké moc nemusím. Jsem přeci jen masožravec a "když z toho nekouká pořádný kus prasátka, není to vono". Ještě méně mám rád přípravu těst a všeho co k dezertům patří. Nicméně nepohrdnu občas dobrůtkou s větším množstvím cukru a někdy i čokolády. Tou nejoblíbenější je pro mne velmi jednoduchý na přípravu a ohromně chutný koláč kamarádky Laďky. Podobný dělala i máma, ale recept nemám. Škoda.

 

 

Na jeden plech potřebujeme

Těsto

30PL mouka polohrubá /450g/

15PL cukr písek, krupice /230g/

10PL olej

10PL mléko

3ks vejce

1ks prášek do pečiva / klasický, nebo ten na perník/

 

 

 

Tvaroh

2ks tvaroh odtučněný

1PL mléko /případně kapka rumu/

1PL cukr

 

 

 

Ovoce

Ovoce dle potřeby /broskve z plechovky asi 500g/

 

 

Žmolenka

1hr mouka hrubá /hr= hrnek/

1hr cukr plus jeden vanilkový

1/4-1/2 máslo

 

 

 

Plech – pečení

Máslo a mouka na vymázání a vysypání plechu

 

 

 

Postup

>> Těsto smícháme v jednolitou hmotu a rozetřeme do stejnoměrné vrstvy na plech – klasický hluboký, který pasuje do běžné trouby.

>> Na něj rozetřeme vyšlehaný tvaroh s mlékem a cukrem

>> Poklademe plátky broskví, jednu vedle druhé

>> Posypeme stejnoměrně žmolenkou – 1+1 hrnek mouky a cukru jsem naplnil asi centimetr pod okraj tj. asi 400ml.

>> Pečeme v troubě předem rozehřáté na 160°C/ 45-60 minut – vyzkoušíme špejlí, drobenka má být pěkně zlatá.

postup_postcard

 

Upečený koláč necháme v pokojové teplotě zchladnout (múžeme ještě horký posypat moučkovým cukrem z cedníčku – udělá krustičku) a pokud nemáme tu potřebu ihned "zlikvidovat", překrájíme na porce a jednu vedle druhé, naskládané a překryté fólií dáme do lednice. Popravdě, tím že lehce provlhnou, jsou ještě lepší.

Tak mi je nosí Laděnka 🙂

Laděnčin žmolenkový koláč08

 

 

Malá douška

Poprvé se mi to stalo a dík pořádnému nedorozumění jsem koláč měl totálně nedopečený. Ona mi totiž Laděnka řekla, že 25-30 minut při 90°C. Já netuším, co to má za troubu. Prý něco menšího, podle mě jakýsi ten snadno stěhovací troubogril. A mně se ta teplota opravdu nezdála. Takže dopéci a naštěstí se povedl. A pro upřesnění – disponuji klasickým nezabudovaným sporákem v kombinaci horkovzdušná trouba, plynové hořáky.

Sdílejte...

Komentáře