Laděnčin žmolenkový koláč
Já sladké moc nemusím. Jsem přeci jen masožravec a "když z toho nekouká pořádný kus prasátka, není to vono". Ještě méně mám rád přípravu těst a všeho co k dezertům patří. Nicméně nepohrdnu občas dobrůtkou s větším množstvím cukru a někdy i čokolády. Tou nejoblíbenější je pro mne velmi jednoduchý na přípravu a ohromně chutný koláč kamarádky Laďky. Podobný dělala i máma, ale recept nemám. Škoda.
Na jeden plech potřebujeme
Těsto
30PL mouka polohrubá /450g/
15PL cukr písek, krupice /230g/
10PL olej
10PL mléko
3ks vejce
1ks prášek do pečiva / klasický, nebo ten na perník/
Tvaroh
2ks tvaroh odtučněný
1PL mléko /případně kapka rumu/
1PL cukr
Ovoce
Ovoce dle potřeby /broskve z plechovky asi 500g/
Žmolenka
1hr mouka hrubá /hr= hrnek/
1hr cukr plus jeden vanilkový
1/4-1/2 máslo
Plech – pečení
Máslo a mouka na vymázání a vysypání plechu
Postup
>> Těsto smícháme v jednolitou hmotu a rozetřeme do stejnoměrné vrstvy na plech – klasický hluboký, který pasuje do běžné trouby.
>> Na něj rozetřeme vyšlehaný tvaroh s mlékem a cukrem
>> Poklademe plátky broskví, jednu vedle druhé
>> Posypeme stejnoměrně žmolenkou – 1+1 hrnek mouky a cukru jsem naplnil asi centimetr pod okraj tj. asi 400ml.
>> Pečeme v troubě předem rozehřáté na 160°C/ 45-60 minut – vyzkoušíme špejlí, drobenka má být pěkně zlatá.
Upečený koláč necháme v pokojové teplotě zchladnout (múžeme ještě horký posypat moučkovým cukrem z cedníčku – udělá krustičku) a pokud nemáme tu potřebu ihned "zlikvidovat", překrájíme na porce a jednu vedle druhé, naskládané a překryté fólií dáme do lednice. Popravdě, tím že lehce provlhnou, jsou ještě lepší.
Tak mi je nosí Laděnka 🙂
Malá douška
Poprvé se mi to stalo a dík pořádnému nedorozumění jsem koláč měl totálně nedopečený. Ona mi totiž Laděnka řekla, že 25-30 minut při 90°C. Já netuším, co to má za troubu. Prý něco menšího, podle mě jakýsi ten snadno stěhovací troubogril. A mně se ta teplota opravdu nezdála. Takže dopéci a naštěstí se povedl. A pro upřesnění – disponuji klasickým nezabudovaným sporákem v kombinaci horkovzdušná trouba, plynové hořáky.