Líčka na paprice s hříbky a smetanou
Náhoda a průpovídka že vše zlé je pro něco dobré. To předcházelo klasickému receptu z ještě stále ne tak úplně klasické suroviny. Z hovězích líček. Po noční směně jsem to vzal domů oklikou. Nakoupit nějaké maso v oblíbené prodejně na Edenu. Moc se to nepodařilo. Špikovky do vývaru neměli, stejně jako fajnový pupík. Hovězí hrudí spíše průměrné. Z lahůdkářství naproti přes ulici kam jsem zaskočil na chlebíček k snídani mne vyhodili. Že prej otvírají až v deset !?! Byla sobota ráno! Hned nato mi před nosem ujela tramvaj páč jela o dvě minuty dříve. No a právě díky tomu jsem se tou další svezl jen jednu zastávku na Kubánské náměstí a tam zaskočil do řeznictví, které vídám jen z okénka tramvaje když projíždím okolo. Měli nádherná líčka za 150,- Kč kilo. Tady z jednoho máte recept.
Z čeho budeme vařit
600g hovězí líčko
150g cibule
200g hříbky
1ks stroužek česneku
1l vývar
2PL tuk
1PL paprika sladká mletá
2PL jíška
1dl víno bílé
1dl smetana sladká, nebo kysaná
sůl, pepř, kmín
Jak na to
>> Maso překrájíme na plátečky asi centimetr silné. Solíme a pepříme. Obalíme v mouce a na tuku (sádlo, olej) opečeme zprudka do hněda. Přidáme drobně pokrájenou cibuli a chvíli mícháme.
plátečky z jediného 600. gramového líčka – krásné maso
>> Přidáme papriku, kmín a po chvilce zalijeme vínem. Necháme projít varem a zalité vývarem v troubě dusíme pomalu doměkka při 140C.
>> Zahustíme jíškou, přidáme pokrájené hříbky a ještě 45 minut necháme v troubě. Nakonec zjemníme smetanou, dobře promícháme a odložíme zpět do vypnuté trouby odležet na půl hodinky.
No a to je celé
Brnkačka nemyslíte? Toto je verze pro Peťku a ona ví proč 🙂
No tato je tradiční pro nás, milovníky uhlohydrátů 🙂