Lehký bramborový salát s koprem a máslový řízek z mletého masa
Tento salát jsem nedělal už spoustu let. Přitom svou lehkostí a sytostí nádherně zastoupí hlavní jídlo a v menším množství s rybou, nebo právě máslovým řízkem je vynikající a snadno stravitelnou lahůdkou za pár peněz. Máslový řízek mám taky velice rád. Jednoduché vychucení a máslo jsou příjemnou obměnou oproti tradičním velmi chuťově výrazným a navíc smaženým karbenátkům.
2 porce
na salát
300g brambory salátové, ve slupce vařené
30g okurky nakládačky
30g cibule červená, nebo šalotka
1-2čl kopr jemně sekaný (podle vlastní chuti a někdo kopr nerad)
1čl olej olivový
2PL vývar
2PL nálev z okurek
sůl a pepř
>> Brambory uvařené v osolené vodě necháme jen odpařit a minimálně zchladnout. Opravdu nejlepší je totiž krájet je na například půlkolečka ještě horké. Oloupeme, pokrájíme a hned přidáme překrájenou cibuli (tvar podle chuti) a dresink z oleje, vývaru a nálevu. Ten vývar je dost důležitý. Dá salátu lepší chuť. Solíme, pepříme a zlehka promícháme. Pak teprve přidáme okurky a kopr. Necháme odležet při pokojové teplotě15-20 minut.
Toto je nejjednodušší verze. Italové přidávají kapari a citron. Ničemu neuškodí troška Dijonské hořčice anebo dresink z vyšlehaného žloutku natvrdo a oliváče s hořčicí. Hrášek, kukuřici, ančovičky či vejce natvrdo netřeba zvláště zmiňovat. Opravdu tvárný recept.
!!! Shodli jsme se s mou dobrůtkovou můzou Laděnkou na tom, že je možná změna přípravy. A to tak, že pokrájené brambůrky orestujeme na trošce oliváče lehce dokřupava a pak dochutíme vším ostatním.
na řízečky
300g mleté maso
30g máslo
1ks vejce
1ks menší cibule
1/2ks rohlík
1ks stroužek česneku
hrst bylinek – petrželka, řapíkatý celer, jarní cibulka, koriandr
sůl, pepř a kmín
>> Naso umeleme na středním kotouči. Já na tuto směs preferuji kombinaci 2:1 vepřové koleno přední a hovězí krk. Pamatujte zásadu – maso co nejchladnější. Ale ne tu pitomou fintu s přidáváním ledu. Vodu nechceme.
Jistě si řeknete "300 gramů masa ručně mlít"? No jasně že ne. Připravíme si klidně kilo a namícháme více směsí. Já si klidně zítra udělám hamburger a pozítří smažený karbenátek, nebo holandský řízek. Rozdělím maso na tři části a dochutím každou jinak. Každopádně ale doma! O hnusech z marketu jsem tady už psal. A jen zopakuji: vůbec nedokážu pochopit, proč někdo chce dát peníze za "maso", které obsahuje 50% masa. A to ještě kdoví jakého. To je totiž to stejné jako brambory křížené s jahodama. Co z toho asi vyrobím?
>> Vymeleme rohlíkem namočeným v mléce a cibulí. Dobře pak vymícháme s vejcem, měkým, nebo rozpuštěným máslem (každé dá jinou chuť), bylinkami dle chuti a možností najemno posekanými, česnekem a kořením. Kmín drcený a jen špetičku. Ničemu neuškodí jemně posekaná feferonka.
>> Namočenýma rukama vytvarujeme řízečky. Opečeme na sucho na steakové pánvi (jen kvůli vzorku) a vložíme do nádoby s poklicí. Dáme do trouby na 220C. Do pánve s výpekem přidáme trochu vody a demi glace, nebo jen vývaru, zredukujeme na asi decku a přelijeme tím řízky v troubě. Hotové jsou za 20 minut.
Samozřejmě ne každý má stále připravený vývar, či dokonce demi glace. Stačí ale troška vína a voda. Jen ta chuť nebude tak "ušlechtilá" 🙂
A máme hotovo. Tohle jídlo dává určitě větší smysl, než tradiční salát s majonézou a smažený karbenátek.
!!! Napadla mne ještě obměna salátu a to skutečně skvělá.
>> K teplým pokrájeným bramborám (nebo restovaným) přidáme lišky podušené na másle spolu s kostičkami cibule a špetkou kmínu, vychutíme dresinkem, solí, pepřem a koprem.
Vynikající.
No a ještě zmínka k řapíkatému celeru. Po prvním ochutnání před mnoha lety jsem jej naprosto odmítl. Teď, dík sestřence Lence ho miluju a denně zjišťuji, že se hodí téměř k čemukoli. Ta křupavost, vůně a jemná celerová chuť je úžasná. každopádně se těším na Minestrone s ním. Ale i na obyčejné lečo s vajíčkem.
No, hned bych si to dala. Máte moc pěkně nachystané. Příší víkend recept vyzkouším 🙂
Jen do toho milá vílo…
Vyloženě mě oslovily ty brambory s koprem, miluji kopr a bramborový salát s ním bude určitě lahůdkový, musím vyzkoušet. I ten máslový řízek k tomu vypadá velice dobře, hodí se to na léto 🙂
Děkuji.
Každopádně se orientujte na jméno Plachutta. To je ten nejlepší salátek z brambor na světě. Bez výhrad.
Také děkuji za tip, přesto, nešlo by být konkrétnější? Podařilo se mi vygooglit pouze recept od p.Cuketky
A zdá se, že na českém webu dost ojedinělý. Myslím, že to popsal pěkně a já až jej vyzkouším, budu od Cuketky opisovat.