Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Lehký bramborový salát s koprem a máslový řízek z mletého masa

bramborový salát a máslový řízek01 Tento salát jsem nedělal už spoustu let. Přitom svou lehkostí a sytostí nádherně zastoupí hlavní jídlo a v menším množství s rybou, nebo právě máslovým řízkem je vynikající a snadno stravitelnou lahůdkou za pár peněz. Máslový řízek mám taky velice rád. Jednoduché vychucení a máslo jsou příjemnou obměnou oproti tradičním velmi chuťově výrazným a navíc smaženým karbenátkům.

 

 

 

 

2 porce

na salát

300g brambory salátové, ve slupce vařené

30g okurky nakládačky

30g cibule červená, nebo šalotka

1-2čl kopr jemně sekaný (podle vlastní chuti a někdo kopr nerad)

1čl olej olivový

2PL vývar

2PL nálev z okurek

sůl a pepř

 

 

>> Brambory uvařené v osolené vodě necháme jen odpařit a minimálně zchladnout. Opravdu nejlepší je totiž krájet je na například půlkolečka ještě horké. Oloupeme, pokrájíme a hned přidáme překrájenou cibuli (tvar podle chuti) a dresink z oleje, vývaru a nálevu. Ten vývar je dost důležitý. Dá salátu lepší chuť. Solíme, pepříme a zlehka promícháme. Pak teprve přidáme okurky a kopr. Necháme odležet při pokojové teplotě15-20 minut.

Toto je nejjednodušší verze. Italové přidávají kapari a citron. Ničemu neuškodí troška Dijonské hořčice anebo dresink z vyšlehaného žloutku natvrdo a oliváče s hořčicí. Hrášek, kukuřici, ančovičky či vejce natvrdo netřeba zvláště zmiňovat. Opravdu tvárný recept.

!!! Shodli jsme se s mou dobrůtkovou můzou Laděnkou na tom, že je možná změna přípravy. A to tak, že pokrájené brambůrky orestujeme na trošce oliváče lehce dokřupava a pak dochutíme vším ostatním.

 

 

na řízečky

300g mleté maso

30g máslo

1ks vejce

1ks menší cibule

1/2ks rohlík

1ks stroužek česneku

hrst bylinek – petrželka, řapíkatý celer, jarní cibulka, koriandr

sůl, pepř a kmín

 

 

>> Naso umeleme na středním kotouči. Já na tuto směs preferuji kombinaci 2:1 vepřové koleno přední a hovězí krk. Pamatujte zásadu – maso co nejchladnější. Ale ne tu pitomou fintu s přidáváním ledu. Vodu nechceme.

Jistě si řeknete "300 gramů masa ručně mlít"? No jasně že ne. Připravíme si klidně kilo a namícháme více směsí. Já si klidně zítra udělám hamburger a pozítří smažený karbenátek, nebo holandský řízek. Rozdělím maso na tři části a dochutím každou jinak. Každopádně ale doma! O hnusech z marketu jsem tady už psal. A jen zopakuji: vůbec nedokážu pochopit, proč někdo chce dát peníze za "maso", které obsahuje 50% masa. A to ještě kdoví jakého. To je totiž to stejné jako brambory křížené s jahodama. Co z toho asi vyrobím?

>> Vymeleme rohlíkem namočeným v mléce a cibulí. Dobře pak vymícháme s vejcem, měkým, nebo rozpuštěným máslem (každé dá jinou chuť), bylinkami dle chuti a možností najemno posekanými, česnekem a kořením. Kmín drcený a jen špetičku. Ničemu neuškodí jemně posekaná feferonka.

mleté maso

 

>> Namočenýma rukama vytvarujeme řízečky. Opečeme na sucho na steakové pánvi (jen kvůli vzorku) a vložíme do nádoby s poklicí. Dáme do trouby na 220C. Do pánve s výpekem přidáme trochu vody a demi glace, nebo jen vývaru, zredukujeme na asi decku a přelijeme tím řízky v troubě. Hotové jsou za 20 minut.

Samozřejmě ne každý má stále připravený vývar, či dokonce demi glace. Stačí ale troška vína a voda. Jen ta chuť nebude tak "ušlechtilá" 🙂

A máme hotovo. Tohle jídlo dává určitě větší smysl, než tradiční salát s majonézou a smažený karbenátek.

bramborový salát a máslový řízek02

 

!!! Napadla mne ještě obměna salátu a to skutečně skvělá.

>> K teplým pokrájeným bramborám (nebo restovaným) přidáme lišky podušené na másle spolu s kostičkami cibule a špetkou kmínu, vychutíme dresinkem, solí, pepřem a koprem.

Vynikající.

 

No a ještě zmínka k řapíkatému celeru. Po prvním ochutnání před mnoha lety jsem jej naprosto odmítl. Teď, dík sestřence Lence ho miluju a denně zjišťuji, že se hodí téměř k čemukoli. Ta křupavost, vůně a jemná celerová chuť je úžasná. každopádně se těším na Minestrone s ním. Ale i na obyčejné lečo s vajíčkem.

Sdílejte...

8 Responses to “Lehký bramborový salát s koprem a máslový řízek z mletého masa”

Komentáře