Letní rajská a klopsy z hovězího pupíku
Po delší době opět velká chuť na rajskou omáčku a nápad dát do ní klopsy (masové koule) z pouze hovězího masa vyústily v ohromující překvapení. Po delší době proto, že když jsem se učil poměrně nedávno (asi před rokem) konečně připravit tu úplně nejvíc nejlepší jako je tato a možná tahle, dojedl jsem se téměř k znechucení. To už naštěstí polevilo a tak teď předkládám svůj skromný výtvor pro letošní sezónu. A to překvapení? Samozřejmě nakonec 🙂
3 porce = 1 litr omáčky
Omáčka
1ks plechovka rajčat nebo čerstvá vyzrálá
500ml vývar
1ks šalotka
1ks karotka
1ks řapík
1ks stroužek česneku
1PL olivový olej
1PL jíška
oříšek másla
cukr
sůl, pepř, nové koření, list
>> Na oleji s máslem orestujeme pokrájenou zeleninu. Věřte, že s pořadím se až tak nepářu. Přidám lžičku cukru a každopádně posekaný česnek nakonec. Téměř ihned po něm rajčata. Taky koření, zalijeme vývarem a necháme 20 minut probublávat.
>> Přidáme lžíci jíšky a dalších 20 minut. Lehce rozmixujeme ponorným mixérem (už bez koření) a propasírujeme na maso.
Klopsy
500g hovězí pupek
100g cibule
1ks vejce
1PL strouhanka
paprička
libeček
sůl a pepř
>> Tuku, blan a šlach zbavené maso umeleme na středním kotouči (č.5) společně s papričkou, cibulí a libečkem. Solíme a pepříme, promícháme s vajíčkem (opět se hodí „chytré“) a strouhankou. Necháme v lednici půl hodiny odpočívat.
>> Troubu rozpálíme na 170°C. Maso vytvarujeme do větších koulí, nebo si naplníme papriky a pod poklicí pečeme jen asi 20 minut. Je dost libové a není vůbec potřeba jej vysušit.
>> Zalijeme omáčkou a necháme v troubě ještě 10 minut. Pokud je k dispozici maso tak slušné jako jsem měl já, úplně to postačí.
Jak vidno neodpustil jsem si houskový knedlík. „Když musíš, tak musíš” 🙂 Doporučuji ale rýži, těstoviny nebo křehké krupicové noky z odpalovaného těsta.
Časy – pozor!
Jedná se o velice dobře zpracované maso. Běžné mleté hovězí nebo směs bude trvat nejméně jednou déle.
A překvapení? Maso!
Použil jsem trapně průměrné hovězí a dík zpracování připravil dokonalé jídlo. Více v následujícím článku.
Ta „rajda“ má úžasnou barvu a je zajímavě udělaná….řapíkatý celer jsem dlouho v regálech přezírala, nevěděla jsem co s ním…..a najednou bych jej dávala do všeho 🙂
Jinak máte naprostou pravdu, maso z pupíku je mnohem rychleji hotové, naše babi z něj hodně vařívala. Ve mně ale vždy „maso z pupíku“ vyvolávalo nelibé sluchové pocity, sama nevím proč – zadní, kýta, roštěnka, kližka…nic z toho mému sluchu ani oku nevadí – jen to maso z pupíku – achjo
Jéje…do tohoto projevu jsem se okamžitě zamiloval. No a že co pupík, tak to nazvěme slabinou. Je to maso pomalu se hejbací a tím pádem klidné. V nitkách své struktury skládá spousty chutných tuků a bílkovin, které si mé srdíčko nadšeného jedlíka žádá a někdy i vyžaduje. Jestliže si z něj nedáte alespoň kousíček, bude mně to moc líto. Páč slabinka je na tom hovádku božím to úplně nejvíc nejlepší…
Jen pro Vás, Pavel Míček