Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Letní rajská a klopsy z hovězího pupíku

Letní rajská s klopsami z hovězího pupíku v paprice02 Po delší době opět velká chuť na rajskou omáčku a nápad dát do ní klopsy (masové koule) z pouze hovězího masa vyústily v ohromující překvapení. Po delší době proto, že když jsem se učil poměrně nedávno (asi před rokem) konečně připravit tu úplně nejvíc nejlepší jako je tato a možná tahle, dojedl jsem se téměř k znechucení. To už naštěstí polevilo a tak teď předkládám svůj skromný výtvor pro letošní sezónu. A to překvapení? Samozřejmě nakonec 🙂

 

 

3 porce = 1 litr omáčky

 

Omáčka

1ks plechovka rajčat nebo čerstvá vyzrálá

500ml vývar

1ks šalotka

1ks karotka

1ks řapík

1ks stroužek česneku

1PL olivový olej

1PL jíška

oříšek másla

cukr

sůl, pepř, nové koření, list

 

 

>> Na oleji s máslem orestujeme pokrájenou zeleninu. Věřte, že s pořadím se až tak nepářu. Přidám lžičku cukru a každopádně posekaný česnek nakonec. Téměř ihned po něm rajčata. Taky koření, zalijeme vývarem a necháme 20 minut probublávat.

>> Přidáme lžíci jíšky a dalších 20 minut. Lehce rozmixujeme ponorným mixérem (už bez koření) a propasírujeme na maso.

 

 

základ

 

základ01

 

 

Klopsy

500g hovězí pupek

100g cibule

1ks vejce

1PL strouhanka

paprička

libeček

sůl a pepř

 

 

>> Tuku, blan a šlach zbavené maso umeleme na středním kotouči (č.5) společně s papričkou, cibulí a libečkem. Solíme a pepříme, promícháme s vajíčkem (opět se hodí „chytré“) a strouhankou. Necháme v lednici půl hodiny odpočívat.

>> Troubu rozpálíme na 170°C. Maso vytvarujeme do větších koulí, nebo si naplníme papriky a pod poklicí pečeme jen asi 20 minut. Je dost libové a není vůbec potřeba jej vysušit.

>> Zalijeme omáčkou a necháme v troubě ještě 10 minut. Pokud je k dispozici maso tak slušné jako jsem měl já, úplně to postačí.

 

 

Jak vidno neodpustil jsem si houskový knedlík. „Když musíš, tak musíš” 🙂 Doporučuji ale rýži, těstoviny nebo křehké krupicové noky z odpalovaného těsta.

Letní rajská s klopsami z hovězího pupíku v paprice

 

Letní rajská a klopsy z hovězího pupíku01

 

 

Časy – pozor!

Jedná se o velice dobře zpracované maso. Běžné mleté hovězí nebo směs bude trvat nejméně jednou déle.

 

 

A překvapení? Maso!

Použil jsem trapně průměrné hovězí a dík zpracování připravil dokonalé jídlo. Více v následujícím článku.

Sdílejte...

4 Responses to “Letní rajská a klopsy z hovězího pupíku”

  • chiara says:

    Ta „rajda“ má úžasnou barvu a je zajímavě udělaná….řapíkatý celer jsem dlouho v regálech přezírala, nevěděla jsem co s ním…..a najednou bych jej dávala do všeho 🙂

    Jinak máte naprostou pravdu, maso z pupíku je mnohem rychleji hotové, naše babi z něj hodně vařívala. Ve mně ale vždy „maso z pupíku“ vyvolávalo nelibé sluchové pocity, sama nevím proč – zadní, kýta, roštěnka, kližka…nic z toho mému sluchu ani oku nevadí – jen to maso z pupíku – achjo

    • Moje Dobroty says:

      Jéje…do tohoto projevu jsem se okamžitě zamiloval. No a že co pupík, tak to nazvěme slabinou. Je to maso pomalu se hejbací a tím pádem klidné. V nitkách své struktury skládá spousty chutných tuků a bílkovin, které si mé srdíčko nadšeného jedlíka žádá a někdy i vyžaduje. Jestliže si z něj nedáte alespoň kousíček, bude mně to moc líto. Páč slabinka je na tom hovádku božím to úplně nejvíc nejlepší…
      Jen pro Vás, Pavel Míček

Komentáře