Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Levný drahý steak a domácí kroketky

Levný drahý steak a domácí kroketky_ořez Jak jinak nazvat tohle překvapení z Intersparu. Při porcování běžně nabízeného hovězího předního masa za 119,- Kč/Kg deklarovaného jako jalovice z české produkce jsem zjistil, že je neobvykle křehké, krásně prorostlé a připomíná daleko dražší produkty určené primárně právě na steaky. Takže 225 gramů vážící valeček přimeřeně obalený tukem jsem položil na talíř v lednici řádně osušený a nechal jej odpočinout 24 hodin. No a druhý den…

 

 

dvě porce lahůdky za pár kaček

225g maso

300g brambor

1ks vejce

2čl hrubá mouka

1čl olivový olej

sušený česnek, muškátový ořech

sůl a pepř

strouhanka

 

 

Nic víc, nic méně

>> Maso byl asi 12cm dlouhý a 3cm vysoký kousek. Ten, potřený olivovým olejem, solený a pepřený jsem položil na steakovou pánev rozehřátou na středním plameni. 6 minut z každé strany a jen jedno otočení. Pak na 10 minut do trouby rozehřáté předem na 110°C.

>> Předem ve slupce uvařené, oloupané a zchladlé brambory nastrouháme na hrubém struhadle, ochutíme solí a pepřem, špetkou oříšku a česneku, zjemníme vajíčkem. Dobře promícháme a zahustíme hrubou moukou. Necháme několik minut odpočinout. Pak lžicí vykrájíme stejné kousky, hodíme do strouhanky a rychle rukama vytvoříme kuličky a z nich válečky. Někde píší, že ještě obalit v trojobalu. Zbytečnost! Válečky rychle do horkého oleje a za cca 5 minut jsou zlatavé a křupavé kroketky na světě.

 

Šťáva je věcí volby, stejně jako obloha či tatarka. Co ale mohu doporučit je mnou znovuobjevený řapíkatý celer. Ta jemná celerová chuť a křupavost s polečně s hovězím je excelentní.

 

Pro připomenutí stupeň propečení steaku

RARE >> krvavý, až téměř syrový – studený střed

MEDIUM RARE >> růžový, méně krvavý, vlažný a měkký střed

MEDIUM >> růžový, nekrvavý, teplý a pevný střed

MEDIUM WELL >> tmavě růžový, teplý a velmi pevný střed

WELL DONE >> hnědý, teplý a velmi pevný střed

 

 

Ten můj byl jednoznačně medium.

Levný drahý steak a domácí kroketky

 

Inspirace

tady a tady

Sdílejte...

Komentáře