Levný drahý steak a domácí kroketky
Jak jinak nazvat tohle překvapení z Intersparu. Při porcování běžně nabízeného hovězího předního masa za 119,- Kč/Kg deklarovaného jako jalovice z české produkce jsem zjistil, že je neobvykle křehké, krásně prorostlé a připomíná daleko dražší produkty určené primárně právě na steaky. Takže 225 gramů vážící valeček přimeřeně obalený tukem jsem položil na talíř v lednici řádně osušený a nechal jej odpočinout 24 hodin. No a druhý den…
dvě porce lahůdky za pár kaček
225g maso
300g brambor
1ks vejce
2čl hrubá mouka
1čl olivový olej
sušený česnek, muškátový ořech
sůl a pepř
strouhanka
Nic víc, nic méně
>> Maso byl asi 12cm dlouhý a 3cm vysoký kousek. Ten, potřený olivovým olejem, solený a pepřený jsem položil na steakovou pánev rozehřátou na středním plameni. 6 minut z každé strany a jen jedno otočení. Pak na 10 minut do trouby rozehřáté předem na 110°C.
>> Předem ve slupce uvařené, oloupané a zchladlé brambory nastrouháme na hrubém struhadle, ochutíme solí a pepřem, špetkou oříšku a česneku, zjemníme vajíčkem. Dobře promícháme a zahustíme hrubou moukou. Necháme několik minut odpočinout. Pak lžicí vykrájíme stejné kousky, hodíme do strouhanky a rychle rukama vytvoříme kuličky a z nich válečky. Někde píší, že ještě obalit v trojobalu. Zbytečnost! Válečky rychle do horkého oleje a za cca 5 minut jsou zlatavé a křupavé kroketky na světě.
Šťáva je věcí volby, stejně jako obloha či tatarka. Co ale mohu doporučit je mnou znovuobjevený řapíkatý celer. Ta jemná celerová chuť a křupavost s polečně s hovězím je excelentní.
Pro připomenutí stupeň propečení steaku
RARE >> krvavý, až téměř syrový – studený střed
MEDIUM RARE >> růžový, méně krvavý, vlažný a měkký střed
MEDIUM >> růžový, nekrvavý, teplý a pevný střed
MEDIUM WELL >> tmavě růžový, teplý a velmi pevný střed
WELL DONE >> hnědý, teplý a velmi pevný střed
Ten můj byl jednoznačně medium.
Inspirace