Libečkové pesto? Další v řadě a letos výhra
Ano, další pesto. A tento rok se v nich opravdu vyžívám. Tentokrát ale jednodušší, spíše jen dochucovadlo všeho možného.
Já libeček musím mít přinejmenším v létě k dispozici neustále. Když připravuji vývar, jakýkoliv, přidám pořádnou větev. Do vařených brambor nebo dušené rýže větvičku na chuť a vůni. To pro začátek. Využitelný je samozřejmě šířeji, ale…
Co když dojde? Hlavně s koncem sezóny. V květináči za oknem to roste už tak dost blbě a máte k dispozici jen základní množství. Navíc je náchylný na mšice a taky nemusí přímé sluníčko. To se při letošních vedrech projevilo u mne na balkónu. Takže nakonec stejně nákup u zahrádkáře-farmáře. Pořádný svazek.
>> Mražený? To není tak úplně ono. Já zmrazím už jen stonky bez listů na vývary. Ale listí? Sušené? Neee. To je už o ničem. Není to libeček. Majoránka, ta je jiná. Zajímavá i sušená. Takže? Pesto z libečku!
Libečkové pesto – příprava
>> Tentokráte bez uvedení množství jednotlivých surovin. Není potřeba. Stačí rozumný poměr oleje a libečku. To ostatní je věc potřeby a názoru.
>> Proč pesto namísto mražení a sušení? Kdysi jsem do mrazáku dával vždy dva balíčky. Stonky určené k takříkajíc hrubé přípravě – do omáček, vývarů a s předpokladem že to vyvařené odstraním. Listí tak jak jsem obral vložené do mikroténového sáčku a zmrzlé jsem prostě promnul v dlaních a vrátil zpět do mrazáku. Netřeba krájet a byla hromada takříkajíc bylinky. Opět do vývaru nebo zmíněných brambor docela dobré. Ale jako finální surovina v podstatě o ničem.
Takže pesto – v obrázcích
1/ příprava – hromada listí už bez stonků, než se k tomu dočistíte a doobíráte budete slušně smrdět, tedy vaše ruce, ve větším množství je ta bylinka doslova “trifid” (říká má kamarádka), pravda je, že já, nealergik mám docela slušné potíže s kůží na rukou – svědí to až pálí několik hodin…
2/ hotovo – všechno listí nacpeme do kutru tyčového mixéru a zalijeme olejem, trochu pod okraj obsahu, přidáme posekaný česnek, sůl a mletý pepř, rozmixujeme spíše do hrubé konzistence (měly by zůstat kousky listů)…
3/ játrové knedlíčky – příprava jasná a tentokrát jen pro zopakování, libečkové pesto jako základ vychucení je opravdu ideální, zajímavé…
4/ těsto na játráčky, mletá jatýrka, sůl, pepř, česnek, pesto, vajíčko, krupice a strouhanka…
5/ vaříme – vroucí osolená voda, já líný a tedy přes síto na halušky…
6/ stejně jako ty halušky už několikrát tady popsané necháme chvíli povařit, asi tak 3-4 minuty po vyplavání na povrch…
7/ a stejně tak vylejeme do cedníku, prolijeme trošku studenou vodou a nandáme do talíře co hrdlo ráčí, celý postup je ještě zajímavější pro jemné drožďové, nebo jen krupicové, těm obzvláště zvýrazní chuť…
8/ vývar s… co chtít více..??..
9/ polévka z plechovkových fazolí s karamelizovanou cibulkou z pečených uzených žeber, nakonec ochucená tím silným pestem a octem…
10/ takto vypadala žebra, cibule na sádle zalitá vínem, po chvíli varu přidaný česnek, vývar a uzená žebírka z kotlety, ten základ je pak k luštěninám nepřekonatelný…
11/ pro tentokrát jako poslední šťouchané brambory, s libečkovým pestem hodně zajímavé a k roastbeefu ze stařeného hovězího od Naše maso prostě skvělé, pozor – maso i brambory už jen v pokojové teplotě..!!.. stále prostě skvělé…
Libečkové pesto není jako ta ostatní. Má velkou sílu v chuti i vůni a je zapotřebí používat je s rozmyslem. V dalších článcích to občas připomenu a hned v následujícím dokonce jako pro mne překvapení.
MDMP





