Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Libečkové pesto? Další v řadě a letos výhra

01-libeček a česnekAno, další pesto. A tento rok se v nich opravdu vyžívám. Tentokrát ale jednodušší, spíše jen dochucovadlo všeho možného.

Já libeček musím mít přinejmenším v létě k dispozici neustále. Když připravuji vývar, jakýkoliv, přidám pořádnou větev. Do vařených brambor nebo dušené rýže větvičku na chuť a vůni. To pro začátek. Využitelný je samozřejmě šířeji, ale…

Co když dojde? Hlavně s koncem sezóny. V květináči za oknem to roste už tak dost blbě a máte k dispozici jen základní množství. Navíc je náchylný na mšice a taky nemusí přímé sluníčko. To se při letošních vedrech projevilo u mne na balkónu. Takže nakonec stejně nákup u zahrádkáře-farmáře. Pořádný svazek.

>> Mražený? To není tak úplně ono. Já zmrazím už jen stonky bez listů na vývary. Ale listí? Sušené? Neee. To je už o ničem. Není to libeček. Majoránka, ta je jiná. Zajímavá i sušená. Takže? Pesto z libečku!

 

Libečkové pesto – příprava

>> Tentokráte bez uvedení množství jednotlivých surovin. Není potřeba. Stačí rozumný poměr oleje a libečku. To ostatní je věc potřeby a názoru.

>> Proč pesto namísto mražení a sušení? Kdysi jsem do mrazáku dával vždy dva balíčky. Stonky určené k takříkajíc hrubé přípravě – do omáček, vývarů a s předpokladem že to vyvařené odstraním. Listí tak jak jsem obral vložené do mikroténového sáčku a zmrzlé jsem prostě promnul v dlaních a vrátil zpět do mrazáku. Netřeba krájet a byla hromada takříkajíc bylinky. Opět do vývaru nebo zmíněných brambor docela dobré. Ale jako finální surovina v podstatě o ničem.

 

Takže pesto – v obrázcích

1/ příprava – hromada listí už bez stonků, než se k tomu dočistíte a doobíráte budete slušně smrdět, tedy vaše ruce, ve větším množství je ta bylinka doslova “trifid” (říká má kamarádka), pravda je, že já, nealergik mám docela slušné potíže s kůží na rukou – svědí to až pálí několik hodin…

01-libeček a česnek

 

2/ hotovo – všechno listí nacpeme do kutru tyčového mixéru a zalijeme olejem, trochu pod okraj obsahu, přidáme posekaný česnek, sůl a mletý pepř, rozmixujeme spíše do hrubé konzistence (měly by zůstat kousky listů)…

02-libečkové pesto

 

3/ játrové knedlíčky – příprava jasná a tentokrát jen pro zopakování, libečkové pesto jako základ vychucení je opravdu ideální, zajímavé…

01-játrové příprava

 

4/ těsto na játráčky, mletá jatýrka, sůl, pepř, česnek, pesto, vajíčko, krupice a strouhanka…

02-játrové příprava

 

5/ vaříme – vroucí osolená voda, já líný a tedy přes síto na halušky…

03-játrové vaření

 

6/ stejně jako ty halušky už několikrát tady popsané necháme chvíli povařit, asi tak 3-4 minuty po vyplavání na povrch…

04-játrové hotovo

 

7/ a stejně tak vylejeme do cedníku, prolijeme trošku studenou vodou a nandáme do talíře co hrdlo ráčí, celý postup je ještě zajímavější pro jemné drožďové, nebo jen krupicové, těm obzvláště zvýrazní chuť…

05-nudle,játráčky,pažitka

 

8/ vývar s… co chtít více..??..

06-vývar s játrovými a nudlema

 

9/ polévka z plechovkových fazolí s karamelizovanou cibulkou z pečených uzených žeber, nakonec ochucená tím silným pestem a octem…

fazolačka s karamelizovanou cibulkou

 

10/ takto vypadala žebra, cibule na sádle zalitá vínem, po chvíli varu přidaný česnek, vývar a uzená žebírka z kotlety, ten základ je pak k luštěninám nepřekonatelný…

01-uzená vepřová žebra na karamelizované cibuli

 

11/ pro tentokrát jako poslední šťouchané brambory, s libečkovým pestem hodně zajímavé a k roastbeefu ze stařeného hovězího od Naše maso prostě skvělé, pozor – maso i brambory už jen v pokojové teplotě..!!.. stále prostě skvělé…

steak nastudeno s vlažnými šťouchačkami a kvašákem

 

Libečkové pesto není jako ta ostatní. Má velkou sílu v chuti i vůni a je zapotřebí používat je s rozmyslem. V dalších článcích to občas připomenu a hned v následujícím dokonce jako pro mne překvapení.

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Libečkové pesto
Datum vystavení
Hodnocení
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Komentáře