Hledat
Vše na vaření.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Reklama

Litinové nádobí z IKEA? Proč ne.

Senior kastrol - litinový pekáčNebudeme si nic namlouvat. Ať už si své hrnce, pánve a pekáče zakopíte kdekoliv, je jasné že dříve či později se dopracujete ke dvěma zásadním poznatkům. Není materiál jako materiál či nerez jako litina. A i relativně laciný hrnec může nadmíru povýšit vaše snahy je li z toho ideálního materiálu. A tím litina bezpochyby je. Generacemi kuchařů prověřená a v nemálo konkrétních receptech doslova žádoucí. Já si první zapékací pánev koupil v IKEA a druhý kousek tam na mne jen čekal. Dnes, po včerejší koupi lituji, že jsem nevzal celou sadu. A chtěl jsem tam ještě zajet. Jenomže vyprodáno!

 

 

Základní výběr materiálů

 

 

Stará dobrá klasika

Nechci se už příliš rozepisovat o klasice našich babiček. Pokud ještě vyznáváte parádu železných smaltovaných hrnců nebo snad dokonce čehokoliv z hliníku já říkám ruce pryč. Smalt rád při i jen relativně lehkém ťuknutí odprýskne a je po parádě. Stejně tak jako hliník snadno připaluje pokrmy u dna a to zná každý kdo se orientuje na tradiční české omáčky či obecně pokrmy zahuštěné jíškou (moukou).

 

Raději nově

Nově tedy nerez. V ideálním případě leštěný do matu. Hovoříme li o hrnci, kastrolu či rendlíku je důležitý výběr kombinace materiálů. Obecně a na drtivou většinu sporáků to bude sendvičové dno nejméně trojvrstvé v kombinaci nerezová ocel a hliník. Protože ale doba pokročila a sporáky jsou konečně ve 21.století doporučil bych spíše dno s plátem železným namísto hliníkového. Ten totiž ideálně spolupracuje s indukcí. A to je dle mého názoru to nejlepší co můžete do své kuchyně vybrat. Já sám ho ještě nemám, ale protože plánuji tak i nádobí už si vybírám předem.

 

S teflonem

Ještě se pozastavíme u pánví. Tady samozřejmě také doporučuji nerez a vrstvená dna přijatelná pro indukci. Navíc ale doslova vyžaduji teflon a podobné povrchy na vnitřní varné ploše. Nemám ani moc chuť to zdůvodňovat. Kdo vyzkoušel ví proč…

 

Konečně litina

Víte, to není o nutnosti mít tohle nádobí. To je o pocitu. Samozřejmě vím že cokoliv jsem dodnes připravil v dosud používaném nádobí a bylo více či méne dobré, chutné bude, a minimálně podobné i do budoucna ať už to uvařím v čemkoli. Jenomže litina… Když si vyberete slušný kousek, ideálně z černé litiny s vnějším smaltovaným povrchem zjistíte že některé postupy jsou jaksi jednodušší. Ona totiž má právě tu ideální vlastnost pro vaření které si považuje každý kuchař. Mouka se na ni nechytá tak jako na hliník a smalt. Krásně vede a hlavně drží teplo. Velmi rovnoměrně. Na steak či prostý krkovičkový plátek je naprosto ideální z právě těchto důvodů. A je prostojednoduše krásná. Jako dřevěný nábytek. Také klasika. Jen bych opět připomenul: smalt na vnějším povrchu ano. Ne však uvnitř. Není to tak dávno, vyhodil jsem jednu darovanou pánev – lívanečník. Smalt uvnitř namísto povrchu a nedalo se v něm připravit nic bez přichycování a hnusné pachuti.

 

Takže litinové nádobí IKEA?

Já s tím problém nemám.

 

Nejdříve jsem koupil tuto zapékací – grilovací pánev. Ani nevím jak dlouho ji mám a nedám dopustit na tu spolehlivost a univerzálnost.

Litinová zapékací pánev IKEA_01

 

 

Teď nově tento pekáč nebo kastrol jak to nazývá Ikea. Hned první použití bylo radostí převelikou. Ale to až v následujícím článku.

Senior kastrol - litinový pekáč01

 

Senior kastrol - litinový pekáč02

 

 

K tomuto článku pravidelně přidám popis dalších kousků nádobí, které považuji za více či méně přijtelné. Prozatím jen tolik, páč se řítím k popisu prvního a hned i druhého jídla z litiny vytaženého…

 

28.2.2015

Info obecně a pro všechny

Uvědomte si prosím, že když někde někdo něco napíše, nemusí to nutně být pravda.
Stejně tak na stránkách IKEA jako tady na těch mých. Posuzovat ale pravdivost sedíc na zadku u počítače je notně hloupé. Já když něčemu nevěřím, jdu a sáhnu si na to.

Co se smaltu týče

Technologie se mění a dávno platí, že není smalt jako smalt. Takže dnes už některé výše zmíněné popisy nemusí platit doslova. Konkrétně dnešní pánve s takzvaným keramickým povrchem. To je taky typ smaltu. A věřte, klidně bych jej použil. Dokonce raději než zastaralý teflon.

Každopádně zpět k litině

Brzy k mému vybavení přibude tato opravdu parádní grilovací pánev značky Korkmaz. Jde o naprosto stejný typ nádobí jako výšepopsané z IKEA. Tedy z litiny se smaltovaným vnějším povrchem. Stejný styl, ale velmi odlišná kvalita. Počítám, že tato se mnou zůstane už navždy a vy se těšte na recenzi včetně receptů na steaky a burgery pro začátek.

 

casterra

 

MDMP

 


Summary
product image
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
5 based on 1 votes
Brand Name
Litinové nádobí z IKEA? Proč ne.
Product Name
litinové nádobí
Sdílejte...

75 komentářů to “Litinové nádobí z IKEA? Proč ne.”

  • iGurman says:

    Liatina je super vec! Tie panvice sú pevné, masívne!

  • Lucka says:

    Super článek, také mám ráda litinu, ale mám značku Carl Victor viz. info o značce. Ačkoliv mám litinu ráda, nejsem si jistá, že bych ji koupila v Ikei a to mám Ikeu také ráda 🙂 Každopádně díky za recenzi, možná to půjdu koupit a porovnám je.

      • Moje Dobroty says:

        Zdravím Lucko.

        Značka nebo IKEA? U mne jasná volba. Ne že bych si značkové nádobí pořídit nechtěl, ale dík prioritám a poměrně velkému rozsahu zájmů zejméma o počítače mám investice už tak dost vysoké. K té hromadě značkových počítačových komponent si prostě hrnec za 2000 pořídit nemůžu. A ani moc nechci. S tím kouskem z IKEA jsem nadmíru spokojen po už dvou vyzkoušeních a jedu pro zbytek až opět naskladní.

        Pro srovnání: měl jsem rozhovor s kolegyní. Přesvědčovala mně o „nějaké blbé IKEA a jejím skvělém letitém nádobí se kterým je nadmíru spokojena“. Typická ukázka brzdy která skončila u své vlastní kredence. To nádobí jež tak vychvalovala nebylo nic jiného než už za komančů známá tenká černá litina s modrým smaltem uvnitř. Já kus doma měl – lívanečník. Po letech kdy jen zbytečně zabíral místo a já jej občas vyzkoušel skončil vedle popelnice. Ať si s ním dělá kdo chce co chce.
        Mohu totiž jen zopakovat: neznám horší povrch na vaření než hliník a hned za ním smalt.

        • Michaela says:

          Dobrý den, jsem poněkud zmatená, v každé větě zdůrazňujete, jak nikdy ne smalt uvnitř a toto je popis vašeho oblíbeného nádobí z IKEA:
          – Nádobí nemusíte olejovat a snadno se udržuje díky matnému smaltovanému interiéru.
          Asi je pro výběr potřeba nádobí vybírat v obchodě (ne v e-shopu)a pořádně si vše v klidu prohlédnout. Názory lidí jsou důležité, ale velice různorodé. Hlavně nekupovat nádobí s tenkým dnem, to máte po čase z pánve houpačku. Mimochodem moje mamka na černé litině s modrým smaltem vaří již bezmála 30 let a kastrol vypadá pořád stejně a nemůže si ho vynachválit

          • Moje Dobroty says:

            Upřímně? Tohle téma už mne silně nebaví. Jde o slovíčkaření a vždy hlavně vlastní pocit, potřebu ideálního nádobí. Takže IKEA? Říkají tomu povrchu smalt a nejspíše mají pravdu. Mám li to tedy upřesnit, pak nesnáším právě to nádobí co používá vaše mamka a vše co má podobný povrch. Jinak souhlasím s vaším popisem a hlavně tím dnem. U mne už jedině trojitý sendvič jako základ.

    • Jaroslav Orlík says:

      A proč byste si v IKEA nekoupila litinové nádobí, když jste si koupila Carl Victor? On ten Carl Victor není žádný Skeppschult. A pokud ano, litina jako litina. Jen je třeba se rozhodnout, zda smaltované nebo ne. Já preferuji čistou litinu.

  • Hannah12 says:

    Musím se přiznat, že i já jsem šťastnou majitelkou celé sady onoho totáčového litinového, modrou „politurou“ opatřeného nádobí. Mamička mi je darovávala na Vánoce či narozeniny, coby věno. No, vařím v nich dosud. 🙂 🙂
    Ale mým favoritem mezi hrnci je těžký ocelový kastrol a pávem stejného typu, zakoupená v Lidlu, za cenu víc než přijatelnou. Je radost v těchto hrncích vařit…oba kusy jsou velké a těžké, nic se v nich nepřipálí, dlouho drží teplo a jdou lehce umýt. Takže má volba mezi značkovým a no name je jasná. 🙂

    PS: ten lívanečník se soudruhům věru nepovedl. Zkoušela jsem v něm dvakrát udělat lívance a málem mi z toho jeblo. Ale z nostalgie si ho stále ponechávám 🙂 🙂

    • Moje Dobroty says:

      No co dodat, smaltované nádobí kde smalt hraje prim na varné části je prostě na prd. Já ten lívanečník bez nostalgie položil k popelnici. Naopak ten nový kousek z IKEA jsem použil už 5x a jsem doslova nadšen. Nenadchne až ve chvíli kdy k němu opravdu něco připálíš což se mi podařilo naposled a jen lehce. I tak jsem odmáčel 24 hodin a zjistil, že v tu chvíli je to stejné jako s jiným nádobím – prostě drbačka. Tady nenahradíš teflon a podobné. Jenže: raděj budu dva dny odmáčet, než to dřít drátěnkou a ničit.

    • kiki77 says:

      Dobrý den, mohu se zeptat, na jakém sporáku vaříte? Ocelové pánve prý nejsou vhodné na sklokeramiku, ohýbá se dno…Ja mám sklokeramiku a uvažuji o ocel. pánvi. Velmi děkuji zaodpověď!

      • Moje Dobroty says:

        Dobrý den.
        Já mám plyn. Ale nejsem si jist dvěma věcmi:
        Ocelové pánve? Myslíte čistou ocel? To záleží na kvalitě. Já mám s tím prohýbáním špatné slušenosti z profi kuchyně. Tam se ale nedalo mluvit o kdovíjaz zázračném nádobí. Sám bych čistou ocel nechtěl krom jediného originálního woku z Číny.
        Co se varných ploch týče, řekl bych že je to celkem jedno, i když nevím, zda klasická sklokeramika nehřeje nějak extrémně. Nemyslím si to ale.

      • felia says:

        Ani ocelová pánev není špatná, pokud je kovaná. Ve srovnání s litinou je „zahořování“ poněkud složitější, ale profesionálové na ni nedají dopustit. Je poněkud lehčí, než litinová a není křehká, může být i hodně velká, přes několik hořáků. Hodí se zejména na plyn a indukci. Dno se neprohýbá.

        • Moje Dobroty says:

          Ve všem pravda pravdoucí. Jen já si jaksi nezvykl. Mně prostě ocel vadí už na dotek. Páchnou po ní ruce a někdy mám pocit, že je to znát i v jídle. Pravda, něco moderního a kvalitního z tohoto materiálu jsem ani jen neviděl už léta.

  • Natali says:

    Dobrý den,
    píšete, že budete přidávat popis dalších kusů litinového nádobí. Nějak podrobněji ho testujete nebo ho hodnotíte dle svých vlastních zkušeností? Zajímal by mě totiž názor na tento pekáč: http://www.utc.cz/cs/pekac—litina-obdelnik-39x23x65-cm/341667p/ – ať už Váš nebo kohokoliv jiného ze zde diskutujících. Ráda bych si ho koupila, když je teď ve slevě. Minulý týden mi můj, 2 měsíce starý, litinový pekáč praskl. Peklo se v něm báječně, ale ta výdrž nic moc. Tak by mě zajímalo, jestli se to u nich stává běžně nebo se jednalo spíš jen o nějakou vadu materiálu.
    Předem díky za odpověď,
    Natali

    • Moje Dobroty says:

      Tady opravdu nemohu soudit. A popravdě bych jej ani nezkoušel. To totiž přesně to co u litiny nesnáším: smalt uvnitř. Jinak já prasklé litinové nádobí ještě ani neviděl. Ten můj pekáč z IKEA je skvělý a já už se dík jemu naučil fajnové finty například na provařování omáčky ke svíčkové (brzy v receptu na hamburskou).

      • Natali says:

        Děkuji za odpověď.
        A v čem je ten smalt problém, prosím? U toho, co mi praskl, byl také uvnitř smalt. Může to být příčina?

        • Moje Dobroty says:

          To ne. Vůbec ne.
          Já smalt nesnáším odjakživa:
          1/ připaluje narozdíl od čisté litiny
          2/ když jej ťuknete, praskne a olupuje se
          3/ například bramborák na něm smažený mi připadá hnusný
          4/ měl jsem pánev, lívanečník – litina, uvnitř smalt – nikdy se mi nepodařilo nepřichytit sázená vajíčka a opět ty bramboráky nestály za nic, skončila u popelnic

          Smalt je podle mne přežitek jde li o nádobí a jeho vnitřní povrchy. Z vnějšku jej mám i já. Tam je naopak fajn a dobře to vypadá.

  • Natali says:

    Aha, tak to já jsem s ním zase takové problémy neměla. V tom pekáčku, co jsem měla, se mi peklo dobře, jídlo také chutnalo. Jenže praskl, tak proto koukám po jiném … Každopádně moc děkuji za odpověď! Určitě to pořádně pokoumu 😉

  • Matty says:

    Na litinu dopustit nedám, ale u Ikei bych se opravdu bála, že nádobí bude mít jako všechno „jen na chvíli“. Před rokem a půl jsme nakoupili celý set nádobí ze švédské litiny (http://www.litinove-nadobi.cz/) a nemůžeme si ho vynachválit.

    • Moje Dobroty says:

      Na tu stránku snad raději ani koukat nebudu.
      Každopádně pekáč je skvělý a co se výdrže týče, pánev mám už tak 3-4 roky. V perfektním stavu.

  • Lenka says:

    Chtela bych si poridit litinu z ikea, ale uvadite, ze smalt z vnitrku nebrat, ale docetla jsem se v popisu hrncu na strankach ikea, ze vevnitr maji smalt

    • Moje Dobroty says:

      Možná nějaká sada kterou jsem nezaznamenal. Z obrázků výše je vidět, že jsou bez smaltu uvnitř. A právě tyto mohu vřele doporučit. Sám si zajdu dokoupit pánev a kastrol.

      • Superja says:

        Dobrý den, právě nevím, jak to poznat, jestli je smalt uvnitr nebo jenom z vnejsku?
        Treba na tehle Senior panvi u Ikey to podle popisu vypada, ze je i na povrchu (tam, kde je na prd).
        http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90264845/

        Nebo to špatně chápu?

        • Moje Dobroty says:

          Dobrý večer.

          Tato senior pánev je právě ze sady kterou jsem si moc oblíbil. Konkrétně tuto ještě nemám.
          To černé uvnitř je čistá litina a bílé na povrchu keramika (smalt). Pro moje potřeby a dle mého názoru ta nejlepší kombinace. Vřele doporučuji.

          Pavel

          • Superja says:

            Díky moc za odpověď. Tak to si ji nejspíš pořídím.

          • J says:

            Bohužel u sady Senior je smalt i uvnitř – dokonce to uvádí ikea i v popisu: Pánev nemusíte olejovat a snadno se udržuje díky matnému smaltovanému interiéru.

            Škoda že se tu téměř nedají pořídit třeba americké značky jako Lodge, který je za polovinu skeppshultu a na zahraničních serverech má výborné reference…

            • Moje Dobroty says:

              Ano, opravdu to tam píšou. Nebudu se namáhat rozložitým komentářem způsobu vzniku toho popisu. Snad jen zmíním něco o kancelářské kryse která to zboží nikdy neviděla.
              Každopádně: mám to doma a výše na fotce! To černé uvnitř je litina! A tady se přesvěčte, blbý popis, správná fotka. http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/categories/series/14887/

              • J says:

                Pánev jsem viděl naživo a černý povrch je výrazně hladší než u Skeppshult, se kterou to mohu porovnat. Že se jedná o černý smalt je patrné i z této diskuze:
                chowhound.chow.com/topics/967971

                Rozhodně ale nechci říci, že je špatná – poměr cena výkon bývá v ikee velmi dobrý a alespoň se neplatí minimálně 50% za reklamu a marži jako u Skeppshult.

  • Bára Danková says:

    Ahoj,děkuji za hezký článek. A spíš než se zkušeností se na Vás obracím s dotazem, kamarádka přítele si do seznamu svatebních darů, dala pro mě absolutně neznámou značku nádobí: http://netherton-foundry.cz/nabidka-netherton-foundry/
    po prostudování, upřímně,nevím co si o tom myslet, vypadá to zajímavě, materiál, prezentované vlastnosti, i když jestli se nám podaří sehnat, jsem zvědavá na váhu. Zajímalo by mne zda s tímto produktem nemáte nějakou zkušenost… zajímala by mne především pánev či pekáček.
    Předem díky za zkušenosti či názory.

    Jinak zajímavé tipy na nádobí najdete i zde:
    http://bydleni.idnes.cz/neni-hrnec-jako-hrnec-v-cem-nejlepe-uvarite-fjr-/kuchyne.aspx?c=A070319_171203_kuchyne_tom
    http://viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=article&id=133%3A113&catid=112%3Akulinarni-upravy-potravin&Itemid=161

    • Moje Dobroty says:

      Dobrý den Báro.
      Moc nestíhám, takže ještě jsem to celé neprošel. Každopádně budu v brzké době na návštěvě v http://www.vsenavareni.cz/litinovy-kastrol-casterra-ovalny-28cm-korkmaz a toto si prověřím. Jejich nabídka vypadá fakt dobře a myslím, že dokonce právě mají v akci grilovací pánev.

      • Bára Danková says:

        Dobrý den „MOJE DOBROTY“,
        tak po důkladném prostudování rad a typů, zde na vašich stránkách, mne zaujal ještě jeden produkt: http://skeppshult.cz/?p=productsMore&iProduct=42&sName=Litinova-panev-0120T
        kdysi jsem podobnou pánev s poklicí měla, a byla super, vařila jsem na tom vše od polévky až po omáčku.
        Zajímalo by mne, jestli nemáte zkušenost se smažením, zda se připaluje, jestli je potřeba dávat hodně tuku, případně jak je to s životností těchto produktů.
        Děkuji a přeji hezký a úspěšný den. Bára D

        • Moje Dobroty says:

          Dobrý den Báro.

          Toto je ta nejklasičtější černá litina jakou si umím představit. Vynikající. Použitelná na cokoliv. Co se smažení týče, berte jej jako specifický proces přípravy pokrmů. Není o tom zda hodně nebo málo tuku použít, ale kolik na daný tvar smažené suroviny. Každopádně při něm má být každý jeden kousek alespoň z části utopený v tuku a například pro vídeňský řízek platí jedno specifikum, že totiž ideálně v přepuštěném másle kdy odspoda se smaží a povrch pobčas přelijeme lžicí máslem v němž smažíme.
          Popis nejednotný tak, jak nejednoznačené vaření prostě je…

  • Janina says:

    Dobrý večer,
    mám dotaz ke kastrolu z Ikei uvedeného v článku. Uvažuji o jeho koupi. Tedy napsala jsem o něj Ježíškovi :o) Mám o něj zájem především k pečení kváskového chleba a samozřejmě i dalšímu vaření. Nevím, ale jestli je vůbec vhodný k takovému použití. Jelikož se hrnec musí nejprve nahřát na 15 min. v rozpálené troubě na 250 st. a pak se peče při vysokých teplotách. Někde jsem se dočetla, že též zmiňovaný litinový hrnec Skeppshult nesmí do rozpálené trouby. Tak teď jsem z toho jelen :o) Prosím tedy o radu. Nyní peču chleba také v hrnci z Ikei z materiálu hliník, nerezavějící ocel, pokryto teflonem a ten dostává docela zabrat, ale prozatím drží.

    • Moje Dobroty says:

      Asi bych začal od konce. Cokoli je pokryto teflonem a podobnými je podle mého názoru nevhodné na podobné pečení. Obzvláště je li to IKEA a podobně. Naopak ale, litina z IKEA je velmi vhodná a podle mých zkušeností bez jakýchkoliv potíží, či snad dokonce vad na materiálu. Snad jediná je tato: i když jej dokonale umyjete, zůstanou na bílém povrchu flíčky spálených zbytků čehokoliv. Po upečení při teplotě 250C v podstatě natrvalo. Já si zvyknul.

      No a ten chleba – já jej v tom pekl zpočátku asi 5x a už nikdy nebudu. Největší problém je totiž v tom, že přes ten vysoký okraj se mi téměř pokaždé podařilo nějak mu ublížit. Sešoupnutí na horký plech pro začátek je neskonale lepší a hlavně jednodušší. Dnes jsem tady popsal další chlebík, který považuji za téměř dokonalý.

      Děkuji za zájem, Pavel.

      • Jolka says:

        Dobry den,já tento litinovy hrnec z Ikei mám i pánev.Zatím jsou super,akorát mytí je trochu horší.Ty tmavé skvrny na bílém povrchu jsem dostala dolu Cifem a je jako nová.Trochu jsem se podivila nad tím,že na pokličce ze spodu vykukuje jakoby rez.Je to na kraji po obvodu,ne po celém,ale asi na třech místech.

        • Pavel says:

          To je podle mého názoru proto, že části hrnce a pokličky, které na sebe dopadají o sebe dřou a obvykle, narozdíl od zbytku nádoby, nejsou chráněny ochrannou vrstvou. Pokud byste měla celkově neošetřené nádobí z uhlíkové oceli a nebo z litiny, pak vám zrezne celé, pokud se o něj nebudete starat:) vše má své pro a proti. Mimochodem, řekl bych, źe rez u Ikea najdete i kdyź odšroubujete ten knoflík na pokličce …

  • Klara says:

    Zdravim,

    rada bych se vyjadrila k danemu clanku. Doufala jsem, ze jsem narazila na povedene recenze ale ve skutecnosti to tak neni. Autor velmi jasne pise o tom, jak vyhodil darovanou panev, ktera mela smalt uvnitr a ze smalt uvnitr v zadnem pripadem. Avsak koupil si hrnec z Ikei, ktery ano je litinovy ale je v popisu produktu jasne napsano, ze smaltovych povrch je jak uvnitr tak z vnejsi strany.
    Takze zase pro jednou povedeny clanek, autor si vychvaluje nakup, avsak sam si koupil smalt o kterem pise, ze je nevyhovujici…

    • Moje Dobroty says:

      Takže opět, opakovaně a stále dokola.
      Vážená Kláro, vážení čtenáři, to že nějaký pitomec z IKEA napsal do popisu doslova: „Lesklý smaltovaný povrch uvnitř a z vnější strany…“, neznamená že tomu tak je. Opět, zase a znovu opakuji, to vně a bílé jak vidíte nahoře na fotkách je smalt, velmi vyhovující dík skvělému vzhledu i údržbě, to uvnitř a černé je čistá litina. Taková, jaká je vyhovující pro přípravu a pomalé vaření pokrmů. Jen mimochodem a když už zmiňujete tu zahozenou komunistickou pánev, ten tehdejší a tento nový typ smaltu je sto a jedno.
      Ano Kláro, autor, tedy já si vychvaluje nákup protože 1/ není pitomec a litinu od smaltu rozezná, 2/ je opravdu nadmíru spokojen s kvalitou i cenou těchto konkrétních produktů z IKEA.
      Pokud vám, ani tomu rozumbradovi výše tento popis nevyhovuje, nebo dokonce vám přijde nedůvěryhodný, tak namísto sepisování námitek u monitoru PC prostě zajeďte do IKEA a sáhněte si na to.

    • Martas38 says:

      Zdravím! Hrnec i pánev vlastním a uvnitř je litina. Smalt je pouze zvenčí.

      • Moje Dobroty says:

        2x pod dvě skupiny reakcí. Skvěle! Dík za podporu 🙂
        Každopádně jsem si uvědomil ještě jedno. Ty staré modré komunistické byly přesně naopak. Modrý smalt uvnitř, černá litina vně. A jiná. Prostě jsem to nádobí nesnášel. Co mi paměť dosáhne, používal jsem to krátký čas, asi půl roku, pekáč v jedné restauraci. To ještě šlo. Rád jsem v něm připravoval španěláky v troubě.

  • Moje Dobroty says:

    Info obecně a pro všechny.
    Uvědomte si prosím, že když někde někdo něco napíše, nemusí to nutně být pravda.
    Stejně tak na stránkách IKEA jako tady na těch mých. Posuzovat ale pravdivost sedíc na zadku u počítače je notně hloupé. Já když něčemu nevěřím, jdu a sáhnu si na to.

    Co se smaltu týče.
    Technologie se mění a dávno platí, že není smalt jako smalt. Takže dnes už některé výše zmíněné popisy nemusí platit doslova. Konkrétně dnešní pánve s takzvaným keramickým povrchem. To je taky typ smaltu. A věřte, klidně bych jej použil. Dokonce raději než zastaralý teflon.

    • Pavel says:

      Byl bych opatrný s tím blbcem z ikea. Ony totiž ty jejich výrobky JSOU smaltované z obou stran … Nesmíte si totiž pod pojmem ‚smalt‘ představovat pouze onu vysoce lesklou glazuru jako za časů našich babiček …

      Takźe … Opatrně. Ostatně i ten ‚ STAUB‘ co je uvnitŕ černý, je smaltovaný …

      • Moje Dobroty says:

        Bojim, bojim. Ta poslední věta zní téměř výhružně :O

        Každopádně:
        1/ kdybyste si pročetl celou diskuzi, věděl byste, že už jsem tady zmínil fakt „není smalt jako smalt“.
        2/ To černé uvnitř bílých hrnců z IKEA je čistá litina. Stejně jako to černé uvnitř červené steakové pánve KORKMAZ. A stejně to černé po celém povrchu malé IKEA pánvičky.

        Vařím na tom denně, už dlouhé měsíce, stejně jako mnoho lidí tady. A budu i dnes.

        Pavel

        • Pavel says:

          Dobře. Nechme si tedy každý svůj názor. Korkmaz neznám. Ovšem taková lava metal, stejně jako le creuset, stejně jako staub a já tvrdím, že stejně jako Ikea, opatřují vnitřek svých výrobků další vrstvou, která litinu uzavírá. A není to, narozdíl například od výrobků Carl Victor, Lodge, či Skeppshult jen vypálený rostlinný olej.

          Vaří se s tím v pohodě, klidně vařte, já mám Ikea Senior taky doma. Jen se podle mého názoru mýlíte, to je celé …

          • Moje Dobroty says:

            Celé tohle tady je směšné slovíčkaření. Samozřejmě, že má ta litina uvnitř nějakou povrchovou úpravu. Jen to prostě není ta poleva, glazura, obecně zvaná smalt. To je to bílé na povrchu.
            Jo a Korkmaz je opravdu turecká kopírka…

            • Pavel says:

              Ne, není to směšné slovíčkaření. Protože v principu je u přírodní litiny BEZ úpravy vaření o styku potravin se železem – což má svá specifika jednak pro chuť, jednak pro údržbu, jednak pro čištění, kdežto vaření v nádobí s povrchovou úpravou je právě o tom povrchu. Jiná (ne)přilnavost, člověk to můźe dát do myčky a protože to nemá póry, můźe to umýt opravdu ‚ dočista ‚ … Otázka je bezpečnost takové vrstvy a životnost takového nádobí. Ono, sníst miniaturní kus odštípnuté keramiky co připomíná sklo asi nemusí být uplně bez problémů. A zatímco na otěr je to nádobí bezproblému, na takové ťuknutí to tak být nemusí. Taky je otázka, jestli vzhledem k tomu, źe je to ‚ vrstva na vrstvě ‚ když rozehŕeju pánev, jestli bude tepelná roztažnost materiálů stejná, nebo za deset let zkrátka někde onen povrch praskne – u litiny bez ochranné vrstvy to nehrozí. Stačí vyčistit a vypálit olejem a je zase ‚ jako nová ‚ .

              Takže … Není to slovíčkaření, protože vaření v obou dvou typech litinového nádobí spojují vlastně jen tepelné vlastnosti litiny. Ale jinak to jsou zejména v oblasti údržby jiné sporty, co se týká životnosti, ta taky nemusí být stejná.

              Abyste mi rozuměl, pro některé uživatele jsou hodinky jako holinky. Pro jiné ne, proto, informace by neměly být zavádějící, což v souvislosti IKEA=čistá litina považuju za tento případ …

              • Moje Dobroty says:

                Skvělý popis. Tady i v odkazu níže.
                A protože jsem si zjistil co je Vitreous enamel, troufám si tvrdit, že právě toto v těch ikeáckých kouscívh uvnitř není. A já bych to tam ani nechtěl.

                • Pavel says:

                  Mrkněte někdy na nějaký výrobek ‚ Staub ‚ nebo ‚ Lava Metal ‚ myslím naživo. Ono to opravdu nemusí vypadat jako litiňák po babičce…

                  Ostatně i tady je někde v diskuzi odkaz na

                  chowhound.chow.com/topics/967971

                  Já už se tedy k tomu vyjadřovat nebudu. Je na čtenářích aby se uspokojili s nějakou odpovědí a nebo zapátrali sami. A nebo … To nechali koňovi.

                  Mimochodem, zkuste vzít opravdu drátěnou drátěnku a uvidíte:) já tvrdím, źe ten povrch neoodčerníte. Protože je to smalt a ne zapečený tuk:)

                  Mějte se!

            • Pavel says:

              PS: podívejte se například na stránky výrobce ‚ LAVA METAL ‚ – o tom píšu, protože u jejich výrobků jsem skončil.

              Jasně píšou, že z obou stran se nacházi ‚ vitreous enamel‘ – a já bych si vsadil, že je třeba i uvnitř té grilovací pánve korkmaz.

              https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vitreous_enamel

              Jestli je ta vrstva silná a hladká, nebo pouze tenká, jakým způsobem se nanáší – to jsou všechno jiné otázky.

              Pořád si myslím, že i hrnce IKEA jsou uvnitř pokryty ‚ vitreous enamel ‚ … Neboli smaltem. Že to esteticky vypadá jako dobŕe zajetá litina je věc jiná….

        • Pavel says:

          Btw

          http://www.bhg.com/shop/korkmaz-casterra-cast-iron-with-ceramic-coating-square-grill-11-inch-fry-pan-orange-p72d1edf0ad72dd79fc64478644df86b6.html

          Myslíte tuhle pánev? Byl bych skeptik, myslím, že bude taky na povrchu ‚ smaltovaná ‚.

          Tohle je proces, kterým jsou povrchově ošetřeny například výrobky Lava Metal. // je to turecká kopie Staubu//

          http://www.google.com/patents/US4085021

          Výhoda je v tom, že to klidně může do myčky a mělo by to patrně vydržet víc než takový ten klasický lesklý smalt. Ale to nevím, jestli je pravda. Je to jistě velmi tvrdé a nepoškrábe se to. Jak by to dopadlo, kdybych do toho třísknul malým kladívkem ovšem nevím …

  • Klarisa says:

    Také nedám dopustit na litinové nádobí, dlouho jsem vybírala jakou značku a nakonec jsem si zvolila SKEPPSHULT z obchodu http://www.svedske-nadobi.cz protože nepoužívají při výrobě žádnou chemii ani železný šrot a není to vyráběný v číně jako většina ostatních značek.

  • Mil359 says:

    Kdo mas nekoho ve statech nech si poslat mistni kaufland(walmart) nabizi http://www.walmart.com/ip/Lodge-Logic-5-Quart-Cast-Iron-Double-Dutch-Oven/12554407
    Tip: zadej na jejich www lodge a koukni na nabidku, jsou na litinu zvykli a je to u nich bezne…
    Az dorazi vyse zmineny(je na ceste) a bude-li zajem dam info.

  • Mil359 says:

    A da se sehnat u nas i onen konkretni uveden vyse -bez uchytu nahore aby sel pouzit jako panev? Preci jen je to fajn reseni ne? mit poklici jako panev…

    CLO/DPH se u daru(nekdy chtej prokazat) neresi do nejake castky nevim uz presne 50-60$.
    Kolik ovsem na balik deklaruje dotycny cenu(polozky se musi rozepsat) je jeho vec, je to dar a hodnotu urcuje on. Mel sem treba balik za 300$ a deklarovano 78$(aby byli spokojeni ze neco maj). Takze sem platil z castky 78-(50az60) asi teda z 18$ …
    S postovnym u tezsich veci je to horsi, lehke se daj – oficialni USPS(http://postcalc.usps.com/) je drahe. Ale existuji jine sluzby treba http://www.polamerusa.com/cennik-paczki-do-polski
    Ale jak jsem psal, kdo tam nekoho ma a s postovnym jednou za cas prece pomuze ne? pak neni problem.
    Ceny jsou vseobecne v cz divne proc hrnec co stoji ve statech 67$(1675,-Kc) tak u nas 4200,- viz vyse versus http://www.grilovani.cz/litinovy-hrnec-s-poklici-lodge-66l-dutch-oven.html?a_box=kvdmvfv3
    To nemluve ze diky CNB neni dolar za ±20 jak by mnel byt…

  • Karel says:

    Nevím jestli Vám to pomůže se rozhodnout, ale ti co chtějí si koupit litinové nádobí si před koupí musí vyjasnit jednu věc. Buď chtějí ČÍNSKÉ LEVNÉ litinové nádobí vyrobené ze železného šrotu nebo litinové nádobí vyrobené z kvalitní železné rudy bez všeho toho bordelu a toxických věcí, které rozhodně v Číně nikdo neřeší ;-). Značky jako NETHERTON FOUNDRY a tradiční české železné nádobí s modrým smaltem je jistě kvalitní, ale není to litina a možná někdy něco připečete (smalt není na vysoké teploty vhodný). Tak pokud jste už smířeni s Čínou, tak kupte podle toho co se vám líbí, tedy IKEA, CARL VICTOR, STAUB a vše ostatní. Pokud litinu, tak pouze bez nepřilnavých povrchů. Vysoké teploty nevydrží, ani mechanickou odolnost nemají keramické povrchy ani teflon. Při vysokých teplotách, které jsou potřeba zpravidla na steaky se vám budou uvolňovat látky z těchto povrchů do jídla!
    Osobně jsem toto řešil před 3 roky, koupil jsem pánev Skepschult na doma a litinový tál na ven. Pánev použiju 3-5x do roka. Litinový tál skoro každý víkend v létě a cena oproti pánvi byla poloviční. Pozor opět při koupi, eshopy nabízejí opět Čínu, Polsko nebo drahé švédsko, finsko. Koupil jsem na doporučení od kamaráda před rokem litinový tál na http://www.ceskalitina.cz .Kamarád zná pána osobně a tál je české ruční výroby. Ještě jedna obrovská výhoda. Pokud dělate maso s marinádou a připeče se, tak klidně vemte dráťák a je to razdva dole a litina je jako nová ;-).
    Tak vybírejte lidičky. Já svůj pupík mám rád, tak nic špatného do něj dávat nebudu ;-). Karel

Komentáře