Litinové nádobí z IKEA? Proč ne.
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'auto_sociable' not found or invalid function name in /home/users/pabloq/moje-dobroty.cz/web/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Summary

Author Rating





Aggregate Rating
3 based on votes
Brand Name
Litinové nádobí z IKEA? Proč ne.
Product Name
litinové nádobí
Liatina je super vec! Tie panvice sú pevné, masívne!
Přesně tak! Už pěkných pár let mám litinové pánvičky i hrnce a chválím je všude možně. Z Ikey jsem nezkoušela (a asi ani nebudu), ale můžu doporučit např. z http://www.bonio.cz/ Vydrží dlouho a dá se na nich dělat cokoliv od palačinek po omáčky 🙂
Super článek, také mám ráda litinu, ale mám značku Carl Victor viz. info o značce. Ačkoliv mám litinu ráda, nejsem si jistá, že bych ji koupila v Ikei a to mám Ikeu také ráda 🙂 Každopádně díky za recenzi, možná to půjdu koupit a porovnám je.
Jo, to info o značce: http://www.dommo.cz/Vyrobce/Carl-Victor
Zdravím Lucko.
Značka nebo IKEA? U mne jasná volba. Ne že bych si značkové nádobí pořídit nechtěl, ale dík prioritám a poměrně velkému rozsahu zájmů zejméma o počítače mám investice už tak dost vysoké. K té hromadě značkových počítačových komponent si prostě hrnec za 2000 pořídit nemůžu. A ani moc nechci. S tím kouskem z IKEA jsem nadmíru spokojen po už dvou vyzkoušeních a jedu pro zbytek až opět naskladní.
Pro srovnání: měl jsem rozhovor s kolegyní. Přesvědčovala mně o „nějaké blbé IKEA a jejím skvělém letitém nádobí se kterým je nadmíru spokojena“. Typická ukázka brzdy která skončila u své vlastní kredence. To nádobí jež tak vychvalovala nebylo nic jiného než už za komančů známá tenká černá litina s modrým smaltem uvnitř. Já kus doma měl – lívanečník. Po letech kdy jen zbytečně zabíral místo a já jej občas vyzkoušel skončil vedle popelnice. Ať si s ním dělá kdo chce co chce.
Mohu totiž jen zopakovat: neznám horší povrch na vaření než hliník a hned za ním smalt.
Dobrý den, jsem poněkud zmatená, v každé větě zdůrazňujete, jak nikdy ne smalt uvnitř a toto je popis vašeho oblíbeného nádobí z IKEA:
– Nádobí nemusíte olejovat a snadno se udržuje díky matnému smaltovanému interiéru.
Asi je pro výběr potřeba nádobí vybírat v obchodě (ne v e-shopu)a pořádně si vše v klidu prohlédnout. Názory lidí jsou důležité, ale velice různorodé. Hlavně nekupovat nádobí s tenkým dnem, to máte po čase z pánve houpačku. Mimochodem moje mamka na černé litině s modrým smaltem vaří již bezmála 30 let a kastrol vypadá pořád stejně a nemůže si ho vynachválit
Upřímně? Tohle téma už mne silně nebaví. Jde o slovíčkaření a vždy hlavně vlastní pocit, potřebu ideálního nádobí. Takže IKEA? Říkají tomu povrchu smalt a nejspíše mají pravdu. Mám li to tedy upřesnit, pak nesnáším právě to nádobí co používá vaše mamka a vše co má podobný povrch. Jinak souhlasím s vaším popisem a hlavně tím dnem. U mne už jedině trojitý sendvič jako základ.
A proč byste si v IKEA nekoupila litinové nádobí, když jste si koupila Carl Victor? On ten Carl Victor není žádný Skeppschult. A pokud ano, litina jako litina. Jen je třeba se rozhodnout, zda smaltované nebo ne. Já preferuji čistou litinu.
Musím se přiznat, že i já jsem šťastnou majitelkou celé sady onoho totáčového litinového, modrou „politurou“ opatřeného nádobí. Mamička mi je darovávala na Vánoce či narozeniny, coby věno. No, vařím v nich dosud. 🙂 🙂
Ale mým favoritem mezi hrnci je těžký ocelový kastrol a pávem stejného typu, zakoupená v Lidlu, za cenu víc než přijatelnou. Je radost v těchto hrncích vařit…oba kusy jsou velké a těžké, nic se v nich nepřipálí, dlouho drží teplo a jdou lehce umýt. Takže má volba mezi značkovým a no name je jasná. 🙂
PS: ten lívanečník se soudruhům věru nepovedl. Zkoušela jsem v něm dvakrát udělat lívance a málem mi z toho jeblo. Ale z nostalgie si ho stále ponechávám 🙂 🙂
No co dodat, smaltované nádobí kde smalt hraje prim na varné části je prostě na prd. Já ten lívanečník bez nostalgie položil k popelnici. Naopak ten nový kousek z IKEA jsem použil už 5x a jsem doslova nadšen. Nenadchne až ve chvíli kdy k němu opravdu něco připálíš což se mi podařilo naposled a jen lehce. I tak jsem odmáčel 24 hodin a zjistil, že v tu chvíli je to stejné jako s jiným nádobím – prostě drbačka. Tady nenahradíš teflon a podobné. Jenže: raděj budu dva dny odmáčet, než to dřít drátěnkou a ničit.
Dobrý den, mohu se zeptat, na jakém sporáku vaříte? Ocelové pánve prý nejsou vhodné na sklokeramiku, ohýbá se dno…Ja mám sklokeramiku a uvažuji o ocel. pánvi. Velmi děkuji zaodpověď!
Dobrý den.
Já mám plyn. Ale nejsem si jist dvěma věcmi:
Ocelové pánve? Myslíte čistou ocel? To záleží na kvalitě. Já mám s tím prohýbáním špatné slušenosti z profi kuchyně. Tam se ale nedalo mluvit o kdovíjaz zázračném nádobí. Sám bych čistou ocel nechtěl krom jediného originálního woku z Číny.
Co se varných ploch týče, řekl bych že je to celkem jedno, i když nevím, zda klasická sklokeramika nehřeje nějak extrémně. Nemyslím si to ale.
Ani ocelová pánev není špatná, pokud je kovaná. Ve srovnání s litinou je „zahořování“ poněkud složitější, ale profesionálové na ni nedají dopustit. Je poněkud lehčí, než litinová a není křehká, může být i hodně velká, přes několik hořáků. Hodí se zejména na plyn a indukci. Dno se neprohýbá.
Ve všem pravda pravdoucí. Jen já si jaksi nezvykl. Mně prostě ocel vadí už na dotek. Páchnou po ní ruce a někdy mám pocit, že je to znát i v jídle. Pravda, něco moderního a kvalitního z tohoto materiálu jsem ani jen neviděl už léta.
Dobrý den,
píšete, že budete přidávat popis dalších kusů litinového nádobí. Nějak podrobněji ho testujete nebo ho hodnotíte dle svých vlastních zkušeností? Zajímal by mě totiž názor na tento pekáč: http://www.utc.cz/cs/pekac—litina-obdelnik-39x23x65-cm/341667p/ – ať už Váš nebo kohokoliv jiného ze zde diskutujících. Ráda bych si ho koupila, když je teď ve slevě. Minulý týden mi můj, 2 měsíce starý, litinový pekáč praskl. Peklo se v něm báječně, ale ta výdrž nic moc. Tak by mě zajímalo, jestli se to u nich stává běžně nebo se jednalo spíš jen o nějakou vadu materiálu.
Předem díky za odpověď,
Natali
Tady opravdu nemohu soudit. A popravdě bych jej ani nezkoušel. To totiž přesně to co u litiny nesnáším: smalt uvnitř. Jinak já prasklé litinové nádobí ještě ani neviděl. Ten můj pekáč z IKEA je skvělý a já už se dík jemu naučil fajnové finty například na provařování omáčky ke svíčkové (brzy v receptu na hamburskou).
Děkuji za odpověď.
A v čem je ten smalt problém, prosím? U toho, co mi praskl, byl také uvnitř smalt. Může to být příčina?
To ne. Vůbec ne.
Já smalt nesnáším odjakživa:
1/ připaluje narozdíl od čisté litiny
2/ když jej ťuknete, praskne a olupuje se
3/ například bramborák na něm smažený mi připadá hnusný
4/ měl jsem pánev, lívanečník – litina, uvnitř smalt – nikdy se mi nepodařilo nepřichytit sázená vajíčka a opět ty bramboráky nestály za nic, skončila u popelnic
Smalt je podle mne přežitek jde li o nádobí a jeho vnitřní povrchy. Z vnějšku jej mám i já. Tam je naopak fajn a dobře to vypadá.
Aha, tak to já jsem s ním zase takové problémy neměla. V tom pekáčku, co jsem měla, se mi peklo dobře, jídlo také chutnalo. Jenže praskl, tak proto koukám po jiném … Každopádně moc děkuji za odpověď! Určitě to pořádně pokoumu 😉
Na litinu dopustit nedám, ale u Ikei bych se opravdu bála, že nádobí bude mít jako všechno „jen na chvíli“. Před rokem a půl jsme nakoupili celý set nádobí ze švédské litiny (http://www.litinove-nadobi.cz/) a nemůžeme si ho vynachválit.
Na tu stránku snad raději ani koukat nebudu.
Každopádně pekáč je skvělý a co se výdrže týče, pánev mám už tak 3-4 roky. V perfektním stavu.
Chtela bych si poridit litinu z ikea, ale uvadite, ze smalt z vnitrku nebrat, ale docetla jsem se v popisu hrncu na strankach ikea, ze vevnitr maji smalt
Možná nějaká sada kterou jsem nezaznamenal. Z obrázků výše je vidět, že jsou bez smaltu uvnitř. A právě tyto mohu vřele doporučit. Sám si zajdu dokoupit pánev a kastrol.
Dobrý den, právě nevím, jak to poznat, jestli je smalt uvnitr nebo jenom z vnejsku?
Treba na tehle Senior panvi u Ikey to podle popisu vypada, ze je i na povrchu (tam, kde je na prd).
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90264845/
Nebo to špatně chápu?
Dobrý večer.
Tato senior pánev je právě ze sady kterou jsem si moc oblíbil. Konkrétně tuto ještě nemám.
To černé uvnitř je čistá litina a bílé na povrchu keramika (smalt). Pro moje potřeby a dle mého názoru ta nejlepší kombinace. Vřele doporučuji.
Pavel
Díky moc za odpověď. Tak to si ji nejspíš pořídím.
Dobrá, tak hurá do toho 🙂
Bohužel u sady Senior je smalt i uvnitř – dokonce to uvádí ikea i v popisu: Pánev nemusíte olejovat a snadno se udržuje díky matnému smaltovanému interiéru.
Škoda že se tu téměř nedají pořídit třeba americké značky jako Lodge, který je za polovinu skeppshultu a na zahraničních serverech má výborné reference…
Ano, opravdu to tam píšou. Nebudu se namáhat rozložitým komentářem způsobu vzniku toho popisu. Snad jen zmíním něco o kancelářské kryse která to zboží nikdy neviděla.
Každopádně: mám to doma a výše na fotce! To černé uvnitř je litina! A tady se přesvěčte, blbý popis, správná fotka. http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/categories/series/14887/
Pánev jsem viděl naživo a černý povrch je výrazně hladší než u Skeppshult, se kterou to mohu porovnat. Že se jedná o černý smalt je patrné i z této diskuze:
chowhound.chow.com/topics/967971
Rozhodně ale nechci říci, že je špatná – poměr cena výkon bývá v ikee velmi dobrý a alespoň se neplatí minimálně 50% za reklamu a marži jako u Skeppshult.
Pánev mám doma a je to litina. A hladké jako smalt to rozhodně není.
Máte pravdu, je to ryzí litina a žádný smalt. Holt někdo v Ikea odvedl špatnou recenzi.
A to jsem je na to upozornil už před několika měsíci a oni se dušovali, že napraví popis na webu. Prd.
Ahoj,děkuji za hezký článek. A spíš než se zkušeností se na Vás obracím s dotazem, kamarádka přítele si do seznamu svatebních darů, dala pro mě absolutně neznámou značku nádobí: http://netherton-foundry.cz/nabidka-netherton-foundry/
po prostudování, upřímně,nevím co si o tom myslet, vypadá to zajímavě, materiál, prezentované vlastnosti, i když jestli se nám podaří sehnat, jsem zvědavá na váhu. Zajímalo by mne zda s tímto produktem nemáte nějakou zkušenost… zajímala by mne především pánev či pekáček.
Předem díky za zkušenosti či názory.
Jinak zajímavé tipy na nádobí najdete i zde:
http://bydleni.idnes.cz/neni-hrnec-jako-hrnec-v-cem-nejlepe-uvarite-fjr-/kuchyne.aspx?c=A070319_171203_kuchyne_tom
http://viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=article&id=133%3A113&catid=112%3Akulinarni-upravy-potravin&Itemid=161
Dobrý den Báro.
Moc nestíhám, takže ještě jsem to celé neprošel. Každopádně budu v brzké době na návštěvě v http://www.vsenavareni.cz/litinovy-kastrol-casterra-ovalny-28cm-korkmaz a toto si prověřím. Jejich nabídka vypadá fakt dobře a myslím, že dokonce právě mají v akci grilovací pánev.
Dobrý den „MOJE DOBROTY“,
tak po důkladném prostudování rad a typů, zde na vašich stránkách, mne zaujal ještě jeden produkt: http://skeppshult.cz/?p=productsMore&iProduct=42&sName=Litinova-panev-0120T
kdysi jsem podobnou pánev s poklicí měla, a byla super, vařila jsem na tom vše od polévky až po omáčku.
Zajímalo by mne, jestli nemáte zkušenost se smažením, zda se připaluje, jestli je potřeba dávat hodně tuku, případně jak je to s životností těchto produktů.
Děkuji a přeji hezký a úspěšný den. Bára D
Dobrý den Báro.
Toto je ta nejklasičtější černá litina jakou si umím představit. Vynikající. Použitelná na cokoliv. Co se smažení týče, berte jej jako specifický proces přípravy pokrmů. Není o tom zda hodně nebo málo tuku použít, ale kolik na daný tvar smažené suroviny. Každopádně při něm má být každý jeden kousek alespoň z části utopený v tuku a například pro vídeňský řízek platí jedno specifikum, že totiž ideálně v přepuštěném másle kdy odspoda se smaží a povrch pobčas přelijeme lžicí máslem v němž smažíme.
Popis nejednotný tak, jak nejednoznačené vaření prostě je…
Dobrý večer,
mám dotaz ke kastrolu z Ikei uvedeného v článku. Uvažuji o jeho koupi. Tedy napsala jsem o něj Ježíškovi :o) Mám o něj zájem především k pečení kváskového chleba a samozřejmě i dalšímu vaření. Nevím, ale jestli je vůbec vhodný k takovému použití. Jelikož se hrnec musí nejprve nahřát na 15 min. v rozpálené troubě na 250 st. a pak se peče při vysokých teplotách. Někde jsem se dočetla, že též zmiňovaný litinový hrnec Skeppshult nesmí do rozpálené trouby. Tak teď jsem z toho jelen :o) Prosím tedy o radu. Nyní peču chleba také v hrnci z Ikei z materiálu hliník, nerezavějící ocel, pokryto teflonem a ten dostává docela zabrat, ale prozatím drží.
Asi bych začal od konce. Cokoli je pokryto teflonem a podobnými je podle mého názoru nevhodné na podobné pečení. Obzvláště je li to IKEA a podobně. Naopak ale, litina z IKEA je velmi vhodná a podle mých zkušeností bez jakýchkoliv potíží, či snad dokonce vad na materiálu. Snad jediná je tato: i když jej dokonale umyjete, zůstanou na bílém povrchu flíčky spálených zbytků čehokoliv. Po upečení při teplotě 250C v podstatě natrvalo. Já si zvyknul.
No a ten chleba – já jej v tom pekl zpočátku asi 5x a už nikdy nebudu. Největší problém je totiž v tom, že přes ten vysoký okraj se mi téměř pokaždé podařilo nějak mu ublížit. Sešoupnutí na horký plech pro začátek je neskonale lepší a hlavně jednodušší. Dnes jsem tady popsal další chlebík, který považuji za téměř dokonalý.
Děkuji za zájem, Pavel.
Dobry den,já tento litinovy hrnec z Ikei mám i pánev.Zatím jsou super,akorát mytí je trochu horší.Ty tmavé skvrny na bílém povrchu jsem dostala dolu Cifem a je jako nová.Trochu jsem se podivila nad tím,že na pokličce ze spodu vykukuje jakoby rez.Je to na kraji po obvodu,ne po celém,ale asi na třech místech.
To je podle mého názoru proto, že části hrnce a pokličky, které na sebe dopadají o sebe dřou a obvykle, narozdíl od zbytku nádoby, nejsou chráněny ochrannou vrstvou. Pokud byste měla celkově neošetřené nádobí z uhlíkové oceli a nebo z litiny, pak vám zrezne celé, pokud se o něj nebudete starat:) vše má své pro a proti. Mimochodem, řekl bych, źe rez u Ikea najdete i kdyź odšroubujete ten knoflík na pokličce …
Zdravim,
rada bych se vyjadrila k danemu clanku. Doufala jsem, ze jsem narazila na povedene recenze ale ve skutecnosti to tak neni. Autor velmi jasne pise o tom, jak vyhodil darovanou panev, ktera mela smalt uvnitr a ze smalt uvnitr v zadnem pripadem. Avsak koupil si hrnec z Ikei, ktery ano je litinovy ale je v popisu produktu jasne napsano, ze smaltovych povrch je jak uvnitr tak z vnejsi strany.
Takze zase pro jednou povedeny clanek, autor si vychvaluje nakup, avsak sam si koupil smalt o kterem pise, ze je nevyhovujici…
Takže opět, opakovaně a stále dokola.
Vážená Kláro, vážení čtenáři, to že nějaký pitomec z IKEA napsal do popisu doslova: „Lesklý smaltovaný povrch uvnitř a z vnější strany…“, neznamená že tomu tak je. Opět, zase a znovu opakuji, to vně a bílé jak vidíte nahoře na fotkách je smalt, velmi vyhovující dík skvělému vzhledu i údržbě, to uvnitř a černé je čistá litina. Taková, jaká je vyhovující pro přípravu a pomalé vaření pokrmů. Jen mimochodem a když už zmiňujete tu zahozenou komunistickou pánev, ten tehdejší a tento nový typ smaltu je sto a jedno.
Ano Kláro, autor, tedy já si vychvaluje nákup protože 1/ není pitomec a litinu od smaltu rozezná, 2/ je opravdu nadmíru spokojen s kvalitou i cenou těchto konkrétních produktů z IKEA.
Pokud vám, ani tomu rozumbradovi výše tento popis nevyhovuje, nebo dokonce vám přijde nedůvěryhodný, tak namísto sepisování námitek u monitoru PC prostě zajeďte do IKEA a sáhněte si na to.
Rád bych Vás ukázal foto Ikea pekáče senior. Vevnitř je smalt jako vyšitý a ještě se loupe. Takže žádný pitomec v Ikei. Kupoval jsem ho v Ostravě na konci května 2016. Mám i ten menší, ten je v pohodě. Posílám i foto. Felixs
Foto se mi nepodařilo přiložit. Je možné Vám ji pro objektivitu poslat k zveřejnění? Díky
http://felixs.rajce.idnes.cz/Ikea/
Uložil jsem je na tomto odkazu. Felixs
Brrr, no fuj! Netuším, jak jste tohleto dokázal. Ovšem z fotek jednoznačně vyplývá, že máte pravdu. Na litině jakýsi typ smaltu jako povrchová úprava. Dík za info.
Po uvařenī knedlíků byl umyt a otevřen byl uložen do šuplíku. Po dvou měsících vypadal takto. Asi jsem trefil na zmetek. Uvidíme co mi na to řeknou v Ikei. Má mít záruku 25 let.
No to teda. U mne frčí oba kusy tři roky a jsou jako nové. Určitě reklamovat… (Y)
Reklamace proběhla bez problémů. Paní docela hleděla, prý to neviděla co tam dělá. Vzal jsem si druhý. Doufám, že se to nebude opakovat.
Jen tak cvičně, nedáváte to do myčky, že ne???
Do myčky ne. Ikdyž nevim jak může myčka smalt poškodit.
Zdravím! Hrnec i pánev vlastním a uvnitř je litina. Smalt je pouze zvenčí.
2x pod dvě skupiny reakcí. Skvěle! Dík za podporu 🙂
Každopádně jsem si uvědomil ještě jedno. Ty staré modré komunistické byly přesně naopak. Modrý smalt uvnitř, černá litina vně. A jiná. Prostě jsem to nádobí nesnášel. Co mi paměť dosáhne, používal jsem to krátký čas, asi půl roku, pekáč v jedné restauraci. To ještě šlo. Rád jsem v něm připravoval španěláky v troubě.
Info obecně a pro všechny.
Uvědomte si prosím, že když někde někdo něco napíše, nemusí to nutně být pravda.
Stejně tak na stránkách IKEA jako tady na těch mých. Posuzovat ale pravdivost sedíc na zadku u počítače je notně hloupé. Já když něčemu nevěřím, jdu a sáhnu si na to.
Co se smaltu týče.
Technologie se mění a dávno platí, že není smalt jako smalt. Takže dnes už některé výše zmíněné popisy nemusí platit doslova. Konkrétně dnešní pánve s takzvaným keramickým povrchem. To je taky typ smaltu. A věřte, klidně bych jej použil. Dokonce raději než zastaralý teflon.
Byl bych opatrný s tím blbcem z ikea. Ony totiž ty jejich výrobky JSOU smaltované z obou stran … Nesmíte si totiž pod pojmem ‚smalt‘ představovat pouze onu vysoce lesklou glazuru jako za časů našich babiček …
Takźe … Opatrně. Ostatně i ten ‚ STAUB‘ co je uvnitŕ černý, je smaltovaný …
Bojim, bojim. Ta poslední věta zní téměř výhružně :O
Každopádně:
1/ kdybyste si pročetl celou diskuzi, věděl byste, že už jsem tady zmínil fakt „není smalt jako smalt“.
2/ To černé uvnitř bílých hrnců z IKEA je čistá litina. Stejně jako to černé uvnitř červené steakové pánve KORKMAZ. A stejně to černé po celém povrchu malé IKEA pánvičky.
Vařím na tom denně, už dlouhé měsíce, stejně jako mnoho lidí tady. A budu i dnes.
Pavel
Dobře. Nechme si tedy každý svůj názor. Korkmaz neznám. Ovšem taková lava metal, stejně jako le creuset, stejně jako staub a já tvrdím, že stejně jako Ikea, opatřují vnitřek svých výrobků další vrstvou, která litinu uzavírá. A není to, narozdíl například od výrobků Carl Victor, Lodge, či Skeppshult jen vypálený rostlinný olej.
Vaří se s tím v pohodě, klidně vařte, já mám Ikea Senior taky doma. Jen se podle mého názoru mýlíte, to je celé …
Celé tohle tady je směšné slovíčkaření. Samozřejmě, že má ta litina uvnitř nějakou povrchovou úpravu. Jen to prostě není ta poleva, glazura, obecně zvaná smalt. To je to bílé na povrchu.
Jo a Korkmaz je opravdu turecká kopírka…
Ne, není to směšné slovíčkaření. Protože v principu je u přírodní litiny BEZ úpravy vaření o styku potravin se železem – což má svá specifika jednak pro chuť, jednak pro údržbu, jednak pro čištění, kdežto vaření v nádobí s povrchovou úpravou je právě o tom povrchu. Jiná (ne)přilnavost, člověk to můźe dát do myčky a protože to nemá póry, můźe to umýt opravdu ‚ dočista ‚ … Otázka je bezpečnost takové vrstvy a životnost takového nádobí. Ono, sníst miniaturní kus odštípnuté keramiky co připomíná sklo asi nemusí být uplně bez problémů. A zatímco na otěr je to nádobí bezproblému, na takové ťuknutí to tak být nemusí. Taky je otázka, jestli vzhledem k tomu, źe je to ‚ vrstva na vrstvě ‚ když rozehŕeju pánev, jestli bude tepelná roztažnost materiálů stejná, nebo za deset let zkrátka někde onen povrch praskne – u litiny bez ochranné vrstvy to nehrozí. Stačí vyčistit a vypálit olejem a je zase ‚ jako nová ‚ .
Takže … Není to slovíčkaření, protože vaření v obou dvou typech litinového nádobí spojují vlastně jen tepelné vlastnosti litiny. Ale jinak to jsou zejména v oblasti údržby jiné sporty, co se týká životnosti, ta taky nemusí být stejná.
Abyste mi rozuměl, pro některé uživatele jsou hodinky jako holinky. Pro jiné ne, proto, informace by neměly být zavádějící, což v souvislosti IKEA=čistá litina považuju za tento případ …
Skvělý popis. Tady i v odkazu níže.
A protože jsem si zjistil co je Vitreous enamel, troufám si tvrdit, že právě toto v těch ikeáckých kouscívh uvnitř není. A já bych to tam ani nechtěl.
Mrkněte někdy na nějaký výrobek ‚ Staub ‚ nebo ‚ Lava Metal ‚ myslím naživo. Ono to opravdu nemusí vypadat jako litiňák po babičce…
Ostatně i tady je někde v diskuzi odkaz na
chowhound.chow.com/topics/967971
Já už se tedy k tomu vyjadřovat nebudu. Je na čtenářích aby se uspokojili s nějakou odpovědí a nebo zapátrali sami. A nebo … To nechali koňovi.
Mimochodem, zkuste vzít opravdu drátěnou drátěnku a uvidíte:) já tvrdím, źe ten povrch neoodčerníte. Protože je to smalt a ne zapečený tuk:)
Mějte se!
PS: podívejte se například na stránky výrobce ‚ LAVA METAL ‚ – o tom píšu, protože u jejich výrobků jsem skončil.
Jasně píšou, že z obou stran se nacházi ‚ vitreous enamel‘ – a já bych si vsadil, že je třeba i uvnitř té grilovací pánve korkmaz.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vitreous_enamel
Jestli je ta vrstva silná a hladká, nebo pouze tenká, jakým způsobem se nanáší – to jsou všechno jiné otázky.
Pořád si myslím, že i hrnce IKEA jsou uvnitř pokryty ‚ vitreous enamel ‚ … Neboli smaltem. Že to esteticky vypadá jako dobŕe zajetá litina je věc jiná….
Btw
http://www.bhg.com/shop/korkmaz-casterra-cast-iron-with-ceramic-coating-square-grill-11-inch-fry-pan-orange-p72d1edf0ad72dd79fc64478644df86b6.html
Myslíte tuhle pánev? Byl bych skeptik, myslím, že bude taky na povrchu ‚ smaltovaná ‚.
Tohle je proces, kterým jsou povrchově ošetřeny například výrobky Lava Metal. // je to turecká kopie Staubu//
http://www.google.com/patents/US4085021
Výhoda je v tom, že to klidně může do myčky a mělo by to patrně vydržet víc než takový ten klasický lesklý smalt. Ale to nevím, jestli je pravda. Je to jistě velmi tvrdé a nepoškrábe se to. Jak by to dopadlo, kdybych do toho třísknul malým kladívkem ovšem nevím …
Také nedám dopustit na litinové nádobí, dlouho jsem vybírala jakou značku a nakonec jsem si zvolila SKEPPSHULT z obchodu http://www.svedske-nadobi.cz protože nepoužívají při výrobě žádnou chemii ani železný šrot a není to vyráběný v číně jako většina ostatních značek.
Ano, rád bych souhlasil. Ovšem každý máme své priority. A já od dvou tisíc výše za kus utratit nemůžu. Ovšem parádní teda jsou.
Ahoj, zkus se podívat a porovnat tady: http://www.inadoma.cz/litinove-panve-lodge/
eshop, který vychází ze stránek grilování.cz. Určitě doporučuji prohlédnout. Dík za upozornění.
Jdete prosím s tou propagadnou skepsuntu nekam. Skoro v kazde diskusi o litinovem nadobi se objevi nejaky fanda ci faninka teto znacky a nahodou jsou prispevky vsechny podobne az stejne. Kdo by jinak nazev znacky napsal velkymi pismeny. Jedine Copy paste diskuter
Kdo mas nekoho ve statech nech si poslat mistni kaufland(walmart) nabizi http://www.walmart.com/ip/Lodge-Logic-5-Quart-Cast-Iron-Double-Dutch-Oven/12554407
Tip: zadej na jejich www lodge a koukni na nabidku, jsou na litinu zvykli a je to u nich bezne…
Az dorazi vyse zmineny(je na ceste) a bude-li zajem dam info.
Určitě poinformujte. Nádobí vypadá dobře a ceny ještě lépe. Jak to asi vyjde s clem, poštovným atd?
Zkus se podívat zde a clo neřešit: http://www.inadoma.cz/litinove-hrnce/
🙂
A da se sehnat u nas i onen konkretni uveden vyse -bez uchytu nahore aby sel pouzit jako panev? Preci jen je to fajn reseni ne? mit poklici jako panev…
CLO/DPH se u daru(nekdy chtej prokazat) neresi do nejake castky nevim uz presne 50-60$.
Kolik ovsem na balik deklaruje dotycny cenu(polozky se musi rozepsat) je jeho vec, je to dar a hodnotu urcuje on. Mel sem treba balik za 300$ a deklarovano 78$(aby byli spokojeni ze neco maj). Takze sem platil z castky 78-(50az60) asi teda z 18$ …
S postovnym u tezsich veci je to horsi, lehke se daj – oficialni USPS(http://postcalc.usps.com/) je drahe. Ale existuji jine sluzby treba http://www.polamerusa.com/cennik-paczki-do-polski
Ale jak jsem psal, kdo tam nekoho ma a s postovnym jednou za cas prece pomuze ne? pak neni problem.
Ceny jsou vseobecne v cz divne proc hrnec co stoji ve statech 67$(1675,-Kc) tak u nas 4200,- viz vyse versus http://www.grilovani.cz/litinovy-hrnec-s-poklici-lodge-66l-dutch-oven.html?a_box=kvdmvfv3
To nemluve ze diky CNB neni dolar za ±20 jak by mnel byt…
Nevím jestli Vám to pomůže se rozhodnout, ale ti co chtějí si koupit litinové nádobí si před koupí musí vyjasnit jednu věc. Buď chtějí ČÍNSKÉ LEVNÉ litinové nádobí vyrobené ze železného šrotu nebo litinové nádobí vyrobené z kvalitní železné rudy bez všeho toho bordelu a toxických věcí, které rozhodně v Číně nikdo neřeší ;-). Značky jako NETHERTON FOUNDRY a tradiční české železné nádobí s modrým smaltem je jistě kvalitní, ale není to litina a možná někdy něco připečete (smalt není na vysoké teploty vhodný). Tak pokud jste už smířeni s Čínou, tak kupte podle toho co se vám líbí, tedy IKEA, CARL VICTOR, STAUB a vše ostatní. Pokud litinu, tak pouze bez nepřilnavých povrchů. Vysoké teploty nevydrží, ani mechanickou odolnost nemají keramické povrchy ani teflon. Při vysokých teplotách, které jsou potřeba zpravidla na steaky se vám budou uvolňovat látky z těchto povrchů do jídla!
Osobně jsem toto řešil před 3 roky, koupil jsem pánev Skepschult na doma a litinový tál na ven. Pánev použiju 3-5x do roka. Litinový tál skoro každý víkend v létě a cena oproti pánvi byla poloviční. Pozor opět při koupi, eshopy nabízejí opět Čínu, Polsko nebo drahé švédsko, finsko. Koupil jsem na doporučení od kamaráda před rokem litinový tál na http://www.ceskalitina.cz .Kamarád zná pána osobně a tál je české ruční výroby. Ještě jedna obrovská výhoda. Pokud dělate maso s marinádou a připeče se, tak klidně vemte dráťák a je to razdva dole a litina je jako nová ;-).
Tak vybírejte lidičky. Já svůj pupík mám rád, tak nic špatného do něj dávat nebudu ;-). Karel
Ja som si kupipl tu liatinovu panvicu z IKEA a je to uplny prepadak. Vsetko, uplne vsetko sa na tom pripali. Tento clanok asi pisal PR agentura pre IKEA.
Chvíli mi trvalo přijít na to, jak co nejupřímněji odpovědět. Napadlo mne i několik nelichotivých výrazů. Nakonec ale takto:
1/ Nejsem PR IKEA a to nádobí stále používám. S ohledem na cenu k naprosté spokojenosti.
2/ Vám doporučím jen jedno: pokud jste takové nemehlo že „všetko, ale uplne včetko, sa na tom pripali“, tak si nikdy, ale úplně nikdy, nekupujte nádobí železné. Páč to nedáte… (Y)
Na litinu nedám dopustit, mám bábovku, kastrol a dva lívanečníky po prababičce a to je mi 70 let a stále slouží.
To černé nádobí s modrým smaltem uvnitř mám také, tváří se jako litina, ale je to jen silný a vylisovaný železný plech, pořád je to jen smaltované nádobí, i když kvalitní, s litinou má pramálo společného, jen vzhled. Inu litina je litina, teď jsem si pořídil litinovou pánev, je super, nic se na ní nepřichytí.
Amen pravím 😀
No tak to je bomba! Děkuji za skvělý návod a rady, my se za pár dnů do Ikea chystáme, manžela jsem přemluvila tak mě koupil konečně vysněnou indukci https://eshop-franke.cz/717-indukcni – značku jsem si vybrala sama a zatím spokojenost. No a nyní už zbývá to nádobí, něco jsme dostali od rodiny ale pokud i sama Ikea funguje, tak není co řešit. Díky moc!
Ty varné desky Franke jsou dost na výši. Volba nádobí je pak o možnostech. Já na IKEA mám rád tu spolehlivost a cenu. Na nic si to nehraje. Prostě funkční. Používám to neustále. Jak litinu, tak nerez a pánve s teflonem. Ty ale až tak perla nejsou. Prostě funkční.
Díky za tipy http://www.moje-dobroty.cz 🙂
Jů, tak už vím, co si mám přát k vánocům. Já jsem spíš na vážkách. Jsou věci, které bych koupila a nejsem si ale jista, že se budou líbit. Líbí se mi třeba tady sportovní oblečení z https://nerio.cz/ ale nevím, jestli to třeba ségra ocení. I když teda dost sportuje….