Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Litinová grilovací pánev Casterra 26cm Korkmaz

Litinová grilovací pánev Casterra 26cm Korkmaz01Tak zní celý název v nabídce portálu vše na vaření.cz, který opět doplnil mou kuchyni o tentokráte opravdu parádní kousek vybavení. Litinové nádobí jsem tady zmiňoval mnohokrát a u tohoto článku se rozvinula poměrně obsáhlá, často však zavádějící diskuze. Tu jsem se nedávno pokusil takříkajíc završit prosbou směrem k IKEA, aby si opravili nesmyslné informace na svých stránkách. Požadavek uznali, nápravu přislíbili a zatím nic..!!..

  

 

Litinová grilovací pánev Casterra 26cm Korkmaz

Stránek firmy Apolo77 s.r.o. utěšeně přibývá a nabídce litinového nádobí ucelené na vše na vaření.cz/Korkmaz jsem se chtěl věnovat už dříve. Až nyní ale nastal čas. Rovnou musím potvrdit, že uvedená grilovací pánev předčila moje očekávání už při vybalování a na první pohled. Je to přesně ten druh produktu, od kterého očekáváte, že vydrží celý život. Výborně uložená v poměrně velké krabici je po vybalení krásná na pohled a podle očekávání těžká v ruce. Váží tři a čtvrt kila! Vnitřní litinový povrch je malinko jiný, než jak jsem zvyklý, ale to je možná novotou. Je drsnější abych to přesně vyjádřil. Naopak hladký vnějšek je to, co ji dělá krásnou. Nádherná lesklá červeň bez jediného kazu a co mne překvapilo, ne stejnoměrná, ale směrem ke dnu postupně tmavnoucí do rudočerné. Ten efekt se mi vážně moc líbí!

 

Litinová grilovací pánev Casterra 26cm Korkmaz

 

Použití a možnosti

1/ Po vybalení jsem ji jen opláchnul teplou vodou a suchou nechal na hořáku 10 minut rozehřát. Na plný plyn středního hořáku a opravdu hodně. První pozitivum? Na rozdíl od laciných krámů se nezačal z povrchu linout nežádoucí zápach. Dobře.

2/ První vaření – bez teploměru, pouze přiložením masa jsem si odměřil, že na středním hořáku naplno puštěném se ideálně pro hovězí a vepřový steak rozehřeje za 5 minut. Plus mínus. Poté ztlumit o třetinu až polovinu. Možná bych minutu přidal pro opékání pouze minutu na stranu a následné sotýrování. Nebo jednu ubral pro grilování delší přímo na této pánvi.

3/ Napoprvé jsem tedy opravdu nehodlal riskovat a položil po 5. minutách běžný steak z krkovice za 120 a bez kosti. 2 centimetry silný a nějakých 15 v průměru. Takový normální řízek. 2 minuty z každé strany, 10 v troubě na 160°C, vypnout a ještě 3 minutky než dokončím ostatní. Popravdě jsem zkoušel po dvou a ještě bylo cítit žvejkací šlachy. Později jsem vyzkoušel na dalším kousku 5 minut a bylo to lepší. Mnohem. Jenomže to je o kusu masa. Jeho velikosti, kvalitě…

4/ Materiál – první použití a několik následných na jedničku. Nemám co vytknout a při její ceně 999,- Kč bych neměl opravdu nic. Jsou ale drobnosti které zamrzí. Je to v detajlech. Je jasné, že u takového bloku litého železa musíte počítat s tím, že se pořádně zahřejí obě madla a chňapky budete potřebovat. O tom žádná. Mohla by ale být vyhnutá více nahoru. To malé pro lepší uchycení a obě proto, že…

 

Je to nepříjemná vlastnost litinového nádobí. Jakmile jej necháte déle vlhké bez možnosti uschnout a není ve vodě utopené úplně (tedy kombinace vlhka a přístupu vzduchu), začne pěkně fofrem rezivět. No a protože madla nejsou vyhnutá jen malinko více, při odložení nádoby po umytí a logicky vzhůru nohama se některé čáti dotýkají plochy podložky a tím pádem…

 

5/ Nechat ji mokrou dnem dolů je jasný logický nesmysl a ano, máte pravdu, když po umytí rovnou otřeme dosucha, je vyřešeno. No ale to já nemám příliš ve zvyku. A tady jeden omyl, nebo chcete li, hloupá pověra. Říká se totiž, že podobný typ nádobí není moudré mýt tak, že jej po vaření úplně odmastíme. No, logika v tom je, jemný tukový film je dobrá ochrana, před použitím pouze opláchneme horkou vodou a je vymalováno. Jenže! Co když tu pánev například nepoužijete následující měsíc, nebo dokonce dva? Kombinace tuku a prachu kterého je vždy a všude dost je odporná. Ten tuk navíc žlukne. Pro plast to znamená konec a litinu holt bude potřeba pořádně umýt a nejlépe takříkajíc vypálit.

 

To celé platí pro litinové nádobí jako takové. Ať už vás stojí jeden tisíc, nebo rovných deset. Litina prostě má svá specifika. Téměř nulová ovšem ve srovnání s vlastnostmi využitelnými při přípravě pokrmů.

 

6/ Ergonomie – ano, důležité. To vše výše rozhodně neznamená, že by nějaké potíže s ergonomií ta pánev měla. Naopak. Je vyvážená, i když ji budete držet jen za velké madlo a zvládnete tu hmotnost jednou rukou, nebude se nikam zbytečně naklánět a převažovat. Ano, úchop je uzší a proto nutno využít docela dost síly, ale to je cena za kombinaci litina vs. cena. Prostě přemíru zbytečně použitého materiálu nečekejte. Na druhou stranu, ta rozumná velikost má jednu opravdu velkou výhodu, totiž že se právě tak akorát vejde našikmo do trouby. Tím pádem máte takříkajíc vystaráno.

 

Něco rychle pečeného v nádobě bez poklice zastane s přehledem a netřeba další. Popravdě ale, já bych si přesně na toto pořídil ještě její sestřičku. Něco podobného používám doma už léta a ta univerzálnost je naprosto skvělá. Takže dvaceti, nebo raději pětadvaceticentimetrová Casterra kulatá jako kombinace ke grilovací i samostatné nádobí k pečení kuřecích stehen stejně jako kusu jakéhokoliv masa bez poklice je prostě ideál. Upřímně? Kdyby náhodou chtěli, rozhodně bych se nezlobil a neprotestoval za další kousek do série od vše na vaření.cz.

 

7/ Opět materiál, očista – stejně jako výrobce ani já nedoporučuji myčku. Krom příliš dlouhého pobytu v tom prostředí, myslím si, že agresivita čistících prostředků relativně pórovité černé litině opravdu neprospěje. Smaltované vnější části to bude jedno. Naopak ruční mytí je vlastně natolik snadné, že není důvod materiál zbytečně pokoušet. Takže ideálně silonový kuchyňský kartáč a běžný mycí prostředek. Teplá voda a maličko snahy. Na barevném smaltu nezůstane vůbec nic, na černé části občas ano. Tady dost pomáhají pěny ve spreji na trouby. Já používám věcičku z Lidlu, na niž nedám dopustit.

 

Občas a mně hned po prvním použití v mřížce uvnitř zůstanou lesklejší černé skvrny. Já to považoval za špatnou očistu. Dnes ale myslím, že se jedná o kombinaci reakce materiálu s teplem a tukem, či ostatními součástmi potravin. Prostě se tak nějak méně homogenní pórovitější část povrchu sloučí s částmi všeho použitého a už tak zůstane. Neumyjete to a ničemu to nevadí. Snad jen na pohled a pro hnidopicha jako jsem já jsou jaksi otravné.

 

>> Tak co jěště než uvedu konkrétní příklady? Řekněte si. Prozatím jeden fakt – přestože u litiny netřeba zvláště zmiňovat, jen pro připomenutí. Je použitelná na všech myslitelných zdrojích tepla. Od plynu, přes trouby a sklokeramickou varnou desku až po indukci. To poslední je jasný fakt. Vysoký podíl železa v materiálu je jasným předpokladem pro indukci.

 

Orientační časy v minutách

Krkovice BK: 2-3cm – 2+2+10/160°C+3 ve vypnuté

Roštěná SK: 3cm – 2+2+4-6/160°C+odpočinek venku

Kotletka SK: 3cm – 2+2+10/160°C+5 ve vypnuté

 

>> Zde se jedná ve dvou případech o použití maximálně kvalitního masa. Roštěná i kotletka byly s kostí a poslední údaj v řadě pokus který se vyplatil. Po 10. minutách u vepřového jsem troubu vypnul a nechal maso ještě odpočívat. Výsledek byl méně žvýkací. Vlastně ideální.

 

První porce – běžná krkovička bez kosti

Normálně u řezníka koupená v celku. Plátek měl asi 2 centimetry výšku a průměr do 15. centimetrů.

 

řízek z krkovičky na pánvi zastudena

01-krkovička na pánvi

 

opečená z obou stran po dvou minutách, přeložit na další studenou a do trouby, šlo by to rovnou s pánví, ale pak kratší čas…

02-krkovička na pánvi

 

na pánvi opečená a v troubě dopečená krkovička, bez marinování s lepenicí podávaná…

03-krkovička na pánvi s lepenicí

 

čtyři pohledy na porci a detajl…

09-krkovička na pánvi s lepenicí_postcard

 

a jeden detajl grilovaného masa…

05-krkovička na pánvi s lepenicí

 

Druhá a třetí porce – steaky nejvyšší kvality

 

nízká roštěná Čestr…

06-steak čestr a žlutá čočka na medu s červenou cibulkou

 

kotlet z vepříka Přeštíka…

08-kotlet z Přeštíka s bramborovou kaší a špenátovými listy

 

Litinová grilovací pánev Casterra 26cm Korkmaz

U mne jasno. Chci ještě tu menší (20, nebo 25 cm), a tu velkou hlubokou na dušení 26 cm pokud bude kompatibilní s nějakou skleněnou poklicí, a možná ještě kastrol 24 centimetrů…

Pro začátek ovšem grilovačka kterou za tu cenu mohu jen doporučit. Hliníková kterou jsem kdysi koupil v IKEA za moc nestojí a ta litinová tamtéž je dražší a ne tolik kompaktní. Tu jsem si nevybral schválně už kdysi. Tohleto je ideál za rozumnou cenu.

 

casterra korkmaz krabice

 

Já děkuji eshopu vše na vaření.cz a vy si počkejte na recenzi jeho portálu a hlavně aplikace pro mobily, která je velmi vhodná do každé kapsy i kuchyně jako inspirace s překvapivým důsledkem pokud ji správně využijete – Miluji vaření – recepty.

 

MDMP

 

PS: málem bych zapoměl! Tohleto není vše o grilování na litině. Další v plánu je Juicy Lucy. Kdopak ví o co jde?

 

Sdílejte...
Summary
product image
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
5 based on 1 votes
Brand Name
Korkmaz
Product Name
Litinová grilovací pánev Casterra 26cm Korkmaz
Price
CZK 999
Product Availability
Available in Stock

One Response to “Litinová grilovací pánev Casterra 26cm Korkmaz”

Komentáře