Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Lososová polévka – rybí šťáva

lososová kari polévka s treskou marinovanou v rybí omáčce05Polévky mám rád obecně. A rybí také. Ovšem tato lososová polévka vycházející z maďarského halászlé je pro mne opravdová pecka. Je li dobře vychucená, netřeba nějakých vložek v podobě kousků masa z ryby, krutonků, restované zeleniny a čehokoliv dalšího. To poznáte nakonec.

A toto navíc byla ale opravdu veliká náhoda. Chlápci z hospody tady u nás se domluvili, nakoupili chlazené lososy, rozbourali je a rozebrali si filety. No a hlavy zůstaly. Nikdo je nechtěl. Jak hloupé. Já těch šest kusů tedy vyfasoval zadarmo a dělalo to rovná 3 kila. To je na domácí polívku veliká síla.

 

hlavy z lososa – 6 kusů/3 kilogramy – absolutně čerstvé, pro někoho snad morbidní, pro mne skvělý začátek slušného vaření…

hlavy z lososa

 

Tak dem na to – potřebujeme

– 3kg hlavy lososa
– 150g mrkev
– 150g celer
– 150g cibule
– 1ks plechovka rajčat
– 1ks paprika bílá
– 1ks brambor
– 1ks stroužek česneku
– 1ks paprička
– 10ks celý pepř
– 5ks nové koření
– 2ks bobkový list
– 1PL rybí omáčka
– 1PL paprika mletá
– 5PL jíška
– 1/2PL sůl
– svazek libečku
– voda

 

A co s tím

1/ Je to klasická příprava vývaru. Dobře omyté hlavy kterým propláchneme obzvláště žábry (někdo je odstraňuje ale to mi přijde jako blbina) vložíme do studené vody. Přivedeme k varu a přidáme vše ostatní počínaje solí a kořením, konče rybí omáčkou. Ale až po odstranění pěny.

2/ Pomalu na malém plamínku táhneme asi hodinu a půl. Přidáme jíšku a další hodinku. Pak vše vycedíme ideálně přes plátno (řidší utěrku).

3/ A ta moje minimalistická úprava? Předem namočená směs sušené zeleniny zavařená 5 minut do polévky a v talíři vychuceno dobrou solí, chilli omáčkou a několika kapkami citrónu. To mi naprosto stačí. A ještě podivnost – mně v tom ohromně vyhovují teninké plátečky, takřka hoblinky vařeného hovězího 😛 Ty se nejlépe krájejí z namraženého kousku.

 

první polévka je trapně snadná, do právě připravené lososové šťávy jsem zavařil máčenou sušenou zeleninu, mně to vyhovovalo maximálně

lososová polévka tomatová - se sušenou zeleninou02

 

Lososová kari polévka s treskou marinovanou v rybí omáčce

Tak toto je závan inspirace dík kolegovi, milovníku různých kari. Dnes se mne zeptal jestli bych z toho co jsem výše popsal dokázal připravit něco s kari pastou. „No to si piš“, povídám mu. A recept byl na světě. Lososová kari polévka. Co je toto opravdu za styl vaření si vyberte sami. Mně stačí, že chuťově opravdová pecka. Úprava ryby vychází z vietnamské polévky Bún Cá.

 

Na tři porce je zapotřebí

– 1l Rybí šťáva
– 1čl kari pasta
– 1PL rybí omáčka
– 1dl kokosové mléko

– 100g treska
– rybí omáčka
– rýžová mouka
– sušený česnek
– olej

– nudle bún nebo pho
– limetka
– chilli omáčka
– petrželka a koriandr
– jarní cibulka

 

>> Hotovou rybí šťávu přivedeme k varu a rozpustíme v ní kari pastu. Já ji až tak nemusím, takže kousek velikosti vlašského ořechu. Ochutíme rybí omáčkou a zjemníme kokosovým mlékem.

 

Deckou pro začátek, ale klidně si přidejte. Bude mnohem jemnější což vyhovuje mně.

 

>> Tresku s kůží nakrájíme na hranolky a posypeme sušeným česnekem. Zalijeme lžicí rybí omáčky a necháme 5 minut marinovat. Obalíme v rýžové mouce a v oleji usmažíme jako hranolky. Stačí sotva 2-3 minuty. Necháme odsát tuk na ubrousku.

 

Veřte, tato rychlovka jí dá tak brutální rybí chuť, že budete zírat.

 

>> Do misky si připravíme hotové rýžové nudle, cibulku a bylinky, zakápneme limetkou, chilli. Naskládáme rybí kousky a zalijeme vroucí polévkou.

 

Porce této pecky vás v restauraci vyjde na 80-200 korun. Doma jako mně. Asi na dvacku.

 

lososová polévka s kari pastou – nic složitého a výsledek parádní, nešetřete limetkou a hlavně bylinkami, na obrázku nejsou, páč jsem zapomněl nakoupit

lososová kari polévka s treskou marinovanou v rybí omáčce05

 

A ještě obměna nakonec

1/ Netřeba používat v primárním receptu mouku.

2/ Nemusí být nutně kari. Stačí jen spíše ve vietnamském stylu rybí omáčka a koření typu skořice, badyán, zázvor, anýz…

3/ Nakonec možno zahustit před zalitím misky troškou máčeného škrobu.

 

treska

treska

 

příprava

nudle pho a smažená treska02

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Lososová polévka
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáře