Lososová polévka – rybí šťáva
Polévky mám rád obecně. A rybí také. Ovšem tato lososová polévka vycházející z maďarského halászlé je pro mne opravdová pecka. Je li dobře vychucená, netřeba nějakých vložek v podobě kousků masa z ryby, krutonků, restované zeleniny a čehokoliv dalšího. To poznáte nakonec.
A toto navíc byla ale opravdu veliká náhoda. Chlápci z hospody tady u nás se domluvili, nakoupili chlazené lososy, rozbourali je a rozebrali si filety. No a hlavy zůstaly. Nikdo je nechtěl. Jak hloupé. Já těch šest kusů tedy vyfasoval zadarmo a dělalo to rovná 3 kila. To je na domácí polívku veliká síla.
hlavy z lososa – 6 kusů/3 kilogramy – absolutně čerstvé, pro někoho snad morbidní, pro mne skvělý začátek slušného vaření…
Tak dem na to – potřebujeme
– 3kg hlavy lososa
– 150g mrkev
– 150g celer
– 150g cibule
– 1ks plechovka rajčat
– 1ks paprika bílá
– 1ks brambor
– 1ks stroužek česneku
– 1ks paprička
– 10ks celý pepř
– 5ks nové koření
– 2ks bobkový list
– 1PL rybí omáčka
– 1PL paprika mletá
– 5PL jíška
– 1/2PL sůl
– svazek libečku
– voda
A co s tím
1/ Je to klasická příprava vývaru. Dobře omyté hlavy kterým propláchneme obzvláště žábry (někdo je odstraňuje ale to mi přijde jako blbina) vložíme do studené vody. Přivedeme k varu a přidáme vše ostatní počínaje solí a kořením, konče rybí omáčkou. Ale až po odstranění pěny.
2/ Pomalu na malém plamínku táhneme asi hodinu a půl. Přidáme jíšku a další hodinku. Pak vše vycedíme ideálně přes plátno (řidší utěrku).
3/ A ta moje minimalistická úprava? Předem namočená směs sušené zeleniny zavařená 5 minut do polévky a v talíři vychuceno dobrou solí, chilli omáčkou a několika kapkami citrónu. To mi naprosto stačí. A ještě podivnost – mně v tom ohromně vyhovují teninké plátečky, takřka hoblinky vařeného hovězího 😛 Ty se nejlépe krájejí z namraženého kousku.
první polévka je trapně snadná, do právě připravené lososové šťávy jsem zavařil máčenou sušenou zeleninu, mně to vyhovovalo maximálně
Lososová kari polévka s treskou marinovanou v rybí omáčce
Tak toto je závan inspirace dík kolegovi, milovníku různých kari. Dnes se mne zeptal jestli bych z toho co jsem výše popsal dokázal připravit něco s kari pastou. „No to si piš“, povídám mu. A recept byl na světě. Lososová kari polévka. Co je toto opravdu za styl vaření si vyberte sami. Mně stačí, že chuťově opravdová pecka. Úprava ryby vychází z vietnamské polévky Bún Cá.
Na tři porce je zapotřebí
– 1l Rybí šťáva
– 1čl kari pasta
– 1PL rybí omáčka
– 1dl kokosové mléko– 100g treska
– rybí omáčka
– rýžová mouka
– sušený česnek
– olej– nudle bún nebo pho
– limetka
– chilli omáčka
– petrželka a koriandr
– jarní cibulka
>> Hotovou rybí šťávu přivedeme k varu a rozpustíme v ní kari pastu. Já ji až tak nemusím, takže kousek velikosti vlašského ořechu. Ochutíme rybí omáčkou a zjemníme kokosovým mlékem.
Deckou pro začátek, ale klidně si přidejte. Bude mnohem jemnější což vyhovuje mně.
>> Tresku s kůží nakrájíme na hranolky a posypeme sušeným česnekem. Zalijeme lžicí rybí omáčky a necháme 5 minut marinovat. Obalíme v rýžové mouce a v oleji usmažíme jako hranolky. Stačí sotva 2-3 minuty. Necháme odsát tuk na ubrousku.
Veřte, tato rychlovka jí dá tak brutální rybí chuť, že budete zírat.
>> Do misky si připravíme hotové rýžové nudle, cibulku a bylinky, zakápneme limetkou, chilli. Naskládáme rybí kousky a zalijeme vroucí polévkou.
Porce této pecky vás v restauraci vyjde na 80-200 korun. Doma jako mně. Asi na dvacku.
lososová polévka s kari pastou – nic složitého a výsledek parádní, nešetřete limetkou a hlavně bylinkami, na obrázku nejsou, páč jsem zapomněl nakoupit
A ještě obměna nakonec
1/ Netřeba používat v primárním receptu mouku.
2/ Nemusí být nutně kari. Stačí jen spíše ve vietnamském stylu rybí omáčka a koření typu skořice, badyán, zázvor, anýz…
3/ Nakonec možno zahustit před zalitím misky troškou máčeného škrobu.
treska
příprava
MDMP





