Lososové kroketky s Parmazánem
Mnoha lidem asi tento recept přijde poněkud barbarký. Semlít 300 gramů lososa. No jo, jenže ono je to nejen chutné, ale taky při těch cenách rozumný kompromis. Stále ryba, vychucená a dík ostatním surovinám jí není málo. Navíc smažená, což pro čecha je vždy přijatelné 🙂 Lososa v celku bych ovšem nikdy nesmažil.
Z čeho
300g losos bez kůže
100g mrkev
50g cibule
30g bílá npaprika
30g Parmazán, nebo Gran Moravia
1ks stroužek česneku
1ks vejce
1PL strouhanka
hrst petrželky
špetka citronové kůry
sůl a pepř
Jak
>> Vše prostě semeleme na nejjemnějším mlýnku. Sýr nastrouháme najemno a směs dochutíme tím ostatním. Promícháme a necháme dvacet minut odpočívat v lednici.
-
kroketky smažíme obalené v trojobalu
-
můžeme si opéci burger
-
do rybího vývaru zavařit knedlíčky
-
nebo naplnit domácí těstoviny – Tortelini
-
případně uvařené Cannelloni a ty pak zapéci pod krustou sýra se smetanou
Dost možností z jednoho těsta.
Poté, co se po Česku, Moravě i Slezsku začalo šířit zlo v podobě hypersuper a jiných -er marketů, zrušili nám v Opavě jedinou a skvěle zásobenou rybárnu. Minimálně třikrát do týdne jsem si tak skákla na rybí salátek, nebo pro zavináče anebo čerstvou rybku. Ceny přijatelné obsluha příjemná. Sehnal jsi tam všechno, o co se ryba otřela.
A dneska? Musím vzít zavděk rybou mraženou z nedalekého Lidlu, nebo jet přes půl města do Globusu a koupit rybu tzv. zčerstvělou.
Inu, rybí karboše já tuze ráda. Takže ptám se, myslíš, že by to šlo spáchat i ze zmraženého lososa? Občas v Lidlu mívají i lososa „chlazeného“, ale ten je zas tak drahý, že by mi bylo líto z něho dělat karboše.
Ach jo.
Hani já chtěl reagovat na celý text. Ale!
Prosím pěkně ne!
Smutným a nechutným příkladem budiž tento můj pokus:
http://www.moje-dobroty.cz/ryb-prsty-nebo-kroketky/
Opravdu dobrý jen pro ty největší chuďasy (chudáky?).
Pokud toužíš po levnéma chutném rybičkovém karbošu, tak oslov některého kamaráda rybáře. Donese Ti hromadu Plotic a Cejnů. Trochu se s tím pobabráš (ne méně a ne více než s tou mraženou mrd…) a máš i polívku.
Je to paradox. Ale neznám z ryby nic horšího, než je mrazený losos. Ta nejlepší ryba v drtivé většině přeměněna v humus horší než zlořečení Pangasi.
Mimochodem Pangas je skvělá ryba. Jen ne v Českém obchodě.
No, pravdu díš. Já si myslela, že dělat karboše z ryby (jakékoliv) mražené je totální kokotina. Byla by z toho, dle mého předpokladu, blemcavá srajda.
A kamarád rybář? Tak to je taky problém…se totiž přestěhoval neznámo kam. Rybí zdroje jsou, zdá se, vyčerpány. 🙁
Tož nezbyde, než si pořídit rybářský lístek, pruty a vydat se lovit na Hartu. A doufat, že na nedaleké psychině mají i oddělení pro tiché blázny. 🙂
A než si dát Pangase z českého obchodu, tak to asi radši sním sobolí hovínko. 🙂
Řeči řečičky…to poslední neznám. Specifikuj a nebuď vulgární 😛