Maminčino kuře – pečená stehýnka, těstoviny a játra pohromadě..??..
Nikdy jsem to doma ani jinde nevařil. Nikdy jsem to nejedl a nikde v nabídce neviděl. Pamatuji si ten recept jen proto, že je tak podivně nakombinovaný. A z mého pohledu vyloženě divný. Taky ten název? K tomu všemu ale poznámka na konci. V recepturách teplých pokrmů, komunistické to bibli každého kuchaře a základní učebnici všech odborných škol vaření figuruje tento recept na pozici číslo 18006. Strana 325. A víte co? I když žádná gurmánská parádička, ta kombinace vlastně musí nadchnout každého, kdo rád těstoviny a pečené kuře. No a co, že nemáte k těstovinám omáčku.
Tak to pojďme vyzkoušet.
Maminčino kuře – dvě porce
– 2ks kuřecí stehno
– 30g slanina
– 20g máslo
– sůl, kmín– 120g kuřecí játra
– 40g cibule
– 40g žampióny
– 20g máslo
– 1ks stroužek česneku
– sůl a pepř– 200g těstoviny
Postup – všechno je relativní
Například ten česnek je má invence. Váha těstovin podle jejich provedení. Já píšu o sušených z obchodu. Navíc není v receptu majoránka, jíž špetku rád přidávám do jatýrek. No a ty žampióny. Ty tam být mají a já je nedal. Mohl bych tvdit že už tak nějak přebývaly do té mojí kombinace. Pravda je ale širší. Neměl jsem je doma, nechtěl je použít a byly to jediné, pro co bych musel extra do obchodu. No tak co už.
Postup v obrázcích
1/ Tady celkem klasika. Jen pro další úpravu doporučuji litinu a hlubokou nádobu. Kuřecí stehna, solená a kmínovaná, máslo a slanina. Hrubší kousky…
2/ Očištěná kuřecí játra. 440 gramů. Takže něco navíc a následující dobrůtka. Tady obecně platí to co nedávno u ledvinek. Tedy ostrý nůž a odtraníme co nejvíce tuku, šlach a blanek…
3/ Cibule do základu. Někdo by se podivil. Proč extra obrázek? Jednoduché. Protože krájení. Pro mne játra na cibulce znamená toto. Velké, podélně krájené půlky cibule a tedy parádní křupavé kusy cibule. Stejně jako do “číny”…
4/ A to samé platí pro jatýrka. Žádné na drobno. Chci kousky které jím a cítím jako něco na skus. Drobenka z původního receptu je blbina…
5/ Máslo na pánev. Taky jinak než jak říká původní recept. Je to s troškou oliváče lepší než sádlo. Tedy v tomto mém postupu…
6/ Tak už opravdu vaříme. Tu hrubou cibuli na tuk a jen lehce orestujeme do skla. Když některé kousky trochu zhnědnou, jen dobře. Karamelizovná cibule je dobro k výsledku…
7/ Přidáme játra a dobře orestujeme aby se zatáhla. Tohle vše je 450 gramů jater, plus 150 gramů cibule. Protože nebudu dělat dvě jídla zvlášť, jde li to pohromadě…
8/ Základní játra na cibuli. Přidáme právě v tuto chvíli, tedy k zataženému masu po špetce soli, pepře, drceného kmínu a já moc rád i majoránky…
9/ Kuřecí stehna pečená na slanině s máslem. 180°C/50 minut. Bez poklice a podlitá v polovině času deckou vývaru z odřezků a odkrojků zeleniny…
10/ Tady je asi jasno. Krásně upečená stehýnka k sežrání. Já bych se do nich pustil nejraději hned. A nápad. Vidíte ty konečky kostí? Napadlo mne vyzkoušet pro vás na fotku rozdíl. Někdy to nevyjde jaksi na pohled a ten kloub je divný. Takže: já nejraději odsekávám, ale jde to i jinak. Naříznout za kloubem kůži a šlachy. Výsledek i rozdíl vidíte jasně…
11/ Pokračujeme v přípravě maminčina kuřete. Parádní výpek. Lehce jej zredukujeme na plotně pokud je příliš vodnatý. A přídáme…
12/ Připravená játra do výpeku a ještě horkého hrnce. Proto ta litina a stejně tak proto nedodělaná jatýrka…
13/ Vsypeme těstoviny uvařené al dente. A tady doporučuji obzvláště aby nebyly rozvařené. Co se druhu těstovin a jejich úpravy (tvaru) týče, pochopíte na konci, že není od věci modernizovat. Kvalitní česká vaječná vřetena jsou fajn, ale po ochutnání jsem si jistý, že parádní čerstvá pasta, například tagliatelle by nadělaly neskutečnou parádu…
14/ Ať to připravíte jak chcete, těstoviny takové či makové, výsledek byl pro mne dost překvapivý. Jěště takto na talíři jsem to počítal na jedno z mnoha jídel uvedených tady, na mém webu. Jenže pak, když jsem se do toho pustil…
Výsledek a servis
Celý ten recept, postup a váhy jsem si několikrát během asi čtrnácti dnů promyslel. Přepočítal gramáže a nakonec, v průběhu přípravy převážil. Tak aby to jídlo bylo chutné a lehce inovované oproti původnímu návodu v recepturách teplých pokrmů od Runštuka a spol. Překvapení se konalo. Až na poslední chvíli!
Když jsem to viděl v litině a pak na talíři, nebyl jsem si vůbec jistý. Taková divná blemcanina. Těstoviny ve výpeku, tolik tuku a ta játra halabala vmíchaná do nich. Na tom kus kuřete…
I prd velebnosti. Je to děsně dobré a vřele doporučuji 😀
MDMP





