Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Marinované a konfitované hovězí žebro s novými bramborami, tatarkou a salátem z červené řepy

hovězí žebro01 Inspirován receptem na blogu pepato a krásnými hovězími žebry, zahlédnutými právě při vybalování v jednom obchodě, rozhodnul jsem se ne poprvé, ovšem opět jinak připravit si tuto lahůdku.

Jeden ne právě příjemný zážitek z nákupu masa: právě když mi paní prodavačka skládala do košíku 4 krabice žeber, která jsem si vyhlédl, přiřítila se panička a s odhodlaným výrazem afektovaně vykřikla „já chci taky“. Vytrhla prodavačce jednu krabici z ruky a zase rychle zmizela…

Já odešel se třemi baleními a paní pravděpodobně s pocitem dobrého lovu. Budiž jí přáno.

 

Na 2 porce

– 500g hovězí žebro s kostí, ne příliš tučné

– 1PL hořčice Dijonská

– 2PL aceto balsamico červený

– 1/2čl cukru, nebo medu

– Sůl a pepř

– 1ks cibule větší

– 2ks stroužek česneku

– 1ks mrkev

– 1ks větvička rozmarýnu

– 1PL olivový olej

– 2dl vývar hovězí

 

 

>> nejdříve si připravíme marinádu z hořčice, cukru, nebo medu a vinného octa. Omyté a osušené maso silně opepříme a osolíme. Potřeme vrtvou marinády. V lednici necháme odpočívat do druhého dne.

hovězí žebro02

 

>> zároveň ze zbylých kostí a odřezků připravíme vývar tradičním postupem.

>> druhý den si do pečicí nádoby s poklicí uděláme vrstvu z cibule na půlkolečka pokrájené, česneku najemno posekaného a mrkve nahrubo nastrouhané. Promícháme s lžičkou olivového oleje. Do zeleniny vmáčneme maso, přidáme větvičku rozmarýnu a přikryté dáme do trouby na 140-150°C (to podle potřeby – jak dlouho chceme a můžeme péci). Mně to při 150 trvalo přesně 3 hodiny. A poté jsem ještě 45 minut nechal v horké troubě odpočívat.

 

– Tady někdo může namítnout, že konfitování probíhá při 60-100°C. Popravdě, já tuhle úpravu, která trvá 12-24 hodin a trouba celou dobu topí moc nemusím, stejně jako to až příliš měké maso. 4 hodiny při mé přípravě, stejně jako při dušení například Beef Bourguignon považuji za právě tak akorát.

 

>> Maso v troubě tedy po asi 45.minutách podlejeme horkým vývarem a už jen pomalu pečeme doměka za občesného otočení (tak jednou za hodinu). Po čase vám z masa sama vypadne kost a to je znamení, že se zdárně blíží doba oběda.

>> Podáváme s brambory, nebo kaší a kyselý doplněk jako jsou okurky, nebo v mém případě červená řepa je každopádně žádoucí. Sosík možno použít v jeho rustikální podobě přímo z pod masa, nebo jej přapasírovat. To už je věc chuti a názoru.

hovězí žebro03

 

Inspirace

Hovězí žebra pečená přes noc, marinovaná v hrubozrnné hořčici – a ráno je oběd hotov!

Sdílejte...

Komentáře