Marinovaná grilovaná krkovička, mangold s česnekem, cibulkou a smetanou, šťouchané brambory s máslem
Mangold je pro mne opravdu překvapením loňského léta. Náhodná koupě na farmářských trzích a chodím pro něj pravidelně jednou týdně.
V mém provedení je toto jídlo kombinace české a vietnamské kuchyně. Ono totiž jejich Bun Cha, marinované a rychle grilované vepřové maso je něco úžasného. A velmi jednoduchého.
Posuďte sami:
– 2PL rybí omáčky
– 2PL sojové omáčky
– 2PL oleje
– 2PL cukru
– 1PL citronové šťávy
– 3str posekaného česneku (český paličák stačí jeden)
– 3PL sekané zelené cibulky
– 1/2ČL mletého pepře
V této směsi dobře obalené a klidně 48 hodin marinované plátky krkovičky, pečené pod grilem na 260°C asi 5 minut z každé strany, jsou naprosto skvělé, šťavnaté a…všimněte si, že tam není sůl.
Mangold je nejlepší upravený jako špenát. Listy i s řapíky (300g=3porce), zkrácenými asi na 5 cm spařím ve vroucí vodě 4 – 5 minut. Je přece jen tužší než špenát. Ten by stačil1 – 2 minuty. Scedím a rychle zchladím studenou vodou. Vymačkám zbytek tekutiny a posekám jen lehce na větší kusy. Pak na pánvi „poprášené“ olivovým olejem rozpustím kousek másla a rychle zpěním najemno nasekanou šalotku a stejně tak česnek. Přidám usekaný mangold, promíchám, solím a pepřím. Nakonec jen lžíci či dvě husté smetany (33%) a chvilku prohřeji. No a šťouchané brambory…co dodat, umí snad každý – čím více másla, nebo kachního (husího) sádla, tím lepší. Běžně je dělám se smaženou cibulkou, pažitkou, nebo lehce podušeným, nezahuštěným kyselým zelím jako lepenici Ale v tomto případě je to zbytečné.
Běžně to dělám zezadu, vynikající, mohu doporučit. Holkám to šlo k chuti, tři krát nášup.