Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Marinované, konfitované a grilované hovězí žebro, nebo Ossobuco

Hovězí žebro - Asado Když si Zdeněk Pohlreich dával U Štěpána “roládu z hovězího pupku” a “hovězí žebra žebra pečená v sádle s cibulkou, česnekem a tymiánem”, byl jsem z jeho reakce naprosto unešen a okamžitě chtěl toto jídlo vyzkoušet. Stalo se po několika pokusech jsem unešen stále. Hovězí je prostě špica. Pro inspiraci na zahraničníc webech hledejte výraz Prime Rib Bones. Co je u nás novinka, v zahraničí dělá každej trouba doma na zahradě.

A jeden web český, konec článku: hostovka.cz

 

Pro dva:

– 500g masa
– 2PL dobrého kečupu, nebo pyré
– 2PL Dijonské hořčice
– 1PL olivového oleje
– 1PL česnekového oleje (rozmixovaný česnek v oleji)
– 2PL červeného vína nebo černého piva
– 1PL cibule nadrobno
– 1ks chilli paprička
– Sůl a pepř

 

Konfitování tady zastupuje pouhé vložení do už hotového teplého vývaru a pomalé vaření do měkka. Ideální, když vaříme polévku. Stačí přidat maso v pravý čas.

 

Pečení či grilování?

  První možnost: do měkka uvařené žebro, nebo ossobuco ještě horké obalíme marinádou a v lednici necháme do druhého dne odležet.

Maso otřeme z marinády a 15 minut pečeme na roštu v troubě při 220°C společně s kusy olejem potřené cibule. Nebo položené na hrubě pokrájené cibuli.

Druhá možnost: moje oblíbenější. Protože mám raději jednoduché, jasné a „tradiční“ chutě, maso jen osolím a opepřím. Potřu olejem, česnekovým olejem, nebo česnekovým máslem ještě horké a opět dám odležet do lednice do druhého dne.

Do pekáče dám nahrubo pokrájenou cibuli, plátky česneku a kostičky slaniny, nebo pancetty (o té zmínka ještě níže). Při 240°C pod poklicí lehoučce podlité vývarem peču asi 20 minut.

Samozřejmě není nutno nic složitě marinovat. Prostě jen solit a pepřit, potřít olejem a nechat vychladit. Pak jen pod poklicí, nebo na roštu dopéci a podávat s brambory a tatarkou. Domácí, rozumí se samo sebou. S tím upečená paprika a cibule jen povýší chuť až  na vrchol.

 

Pokud by někdo na obrázku marně hledal obsah té kosti, tedy morek, vězte, že jsem ho naprosto nekompromisně vyklepnul okamžite po vyjmutí z vývaru na teplý toast, sypnul několika vločkami soli Maldon, opepřil a přidal jemně sekanou cibulkou. Ach jo…dycky jen jeden kousek a pak čekat do příště na další…

upečené ossobuco

…a tady je…

chléb morek

Pancetta. Věřte nebo ne. Toto není výrobek dovezený z Itálie, ale produkt slovenského nadšence, souseda mého kolegy.

Pancetta zo slovenska_01

Moje oblíbená verze:

Na půlce pokrájené cibule a stroužku česneku maso, osolené, opepřené a přelité česnekovým olejem ještě horké. Odleželé do druhého dne v lednici a upečené pod poklicí při 240°C/20 minut společně s půlkami žampionů. Ty je dobré taky osolit a zaprášit troškou oleje.

žebro03

žebro06

A ještě jednou:

Na dno misky cibule, plátky česneku a žampionu. Osolit a poklást kousky masa opět za tepla osoleného, pepřeného a potřeného česnekovým olejem. Odleželého do druhého dne. Přidal jsem plátek vychladlé krůty a po upečení opět ve skle pod poklicí (240°/20) minut podával se šťouchanými bramborami.

žebro,krůta,šťouchačky01

Další inspirace:

Pečená hovězí žebra

Hovězí žebra po texasku

Přední hovězí se hodí nejen do polévky, ale i na steak či omáčku

Sdílejte...

Komentáře