Marinované krůtí a kuřecí maso
Když si uvědomím jak je to dlouho co jsem si připomenul babiččino marinování kuřat ve slaném láku a od té doby připravil už docela hodně takto upravených vepřových kolínek, je až s podivem, že na tu drůbež došlo až dnes. No a paradoxně souběžně s přidaným textem Marinované kolínko, rané brambory, domácí tatarka… Tím pádem ale jen nějaké fotky, opakování nálevu a žádné přílohy. Ty si nakonec vymyslíte sami. Použil jsem velice mnou oblíbené krůtí křídlo a běžné kuřecí stehno. Tedy přesněji čtvrtku.
Marinované krůtí a kuřecí maso – opakování
Marináda
– 1,5l voda
– 80g sůl
– 1čl rychlosůl Praganda
– 5ks celý pepř
– 3ks nové koření
– 1ks bobkový list
– 1ks stroužek česneku
Postup
>> Od pouhé soli jsem přešel ke koření. Je to jednoznačně zajímavější v chuti a hlavně už není zapotřebí cokoliv sypat na maso před pečení. Opravdu nic.
>> To vše svaříme, přidáme koření a zchladíme na pokojovou teplotu ve které máme už připravené maso. Koleno několikrát probodnu skrz naskrz. Celé ho šoupnu do kvalitního igelitového sáčku a přidám utřený česnek.
>> Zalijeme marinádou a mačkáme a protřásáme natolik, aby nezůstaly žádné vzduchové bublinky. Nakonec zatočíme a svážeme motouzem. Necháme v lednici odpočívat týden. Tedy opravdu 7 dnů. Popravdě tomu kuřeti klidně stačí 4 dny.
Marinované krůtí a kuřecí maso – pečení
>> Tady je nějaké extra pomalé dík křehkosti masa zbytečné, takže 160C, doměkka a dokřupava. Jestliže je pečené krůtí křídlo výborné, v tomto provedení je prostě skvělé. A vychladlé maso z paličky pokrájené na plátky je jen tak s hořčicí a okurkou či nacpané do sendviče parádní. Stejně tak s hromadou salátu a jogurtovým dipem v tortille. Kuře i v průměrné kvalitě dostanete do jiné dimenze. A je až neskutečně křehké.
A to je celé, zkoukněte několik fotek…
A konec, zkuste to. Kuře klidně v grilu.
MDMP






Už u kolínka jsem chtěla napsat, že to konečně budu muset zkusit. Tak teď to rozhodně zkusím s tou drůbeží 😉
Pragandu můžu vynechat? Prostě ji nemám 😛 Ani netuším, co to je. A oproti kolínku můžu kuře péct rovnou přímo na pekáčku (nemám litinový) nepřikryté?
Praganda opět a znovu zde: http://www.solnemlyny.cz/pdf/sm05cz.pdf
Ano, můžeš to vzít tzv čistěji a bez ní. Já bych to nedělal. Ona totiž udělá tu opravdu fajnovou a zajímavou a mně každopádně příjemnou chuť v mase.
Kuře klidně upeč jen tak, jak je běžně zvykem. Ale to krůtí snad ani ne. Ono zbytečně vysychá a je podle mne lepší pod poklicí na nižší teplotě do 160°C a pak jen krustička narychlo.
To vypadá moc dobře, kuřecí mám nejraději, hned postup vyzkouším a dám vědět.
Tak Tebe beru za slovo..!!.. 😛