Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Marinované krůtí a kuřecí maso

09_krůtí pečenéKdyž si uvědomím jak je to dlouho co jsem si připomenul babiččino marinování kuřat ve slaném láku a od té doby připravil už docela hodně takto upravených vepřových kolínek, je až s podivem, že na tu drůbež došlo až dnes. No a paradoxně souběžně s přidaným textem Marinované kolínko, rané brambory, domácí tatarka… Tím pádem ale jen nějaké fotky, opakování nálevu a žádné přílohy. Ty si nakonec vymyslíte sami. Použil jsem velice mnou oblíbené krůtí křídlo a běžné kuřecí stehno. Tedy přesněji čtvrtku.

 

Marinované krůtí a kuřecí maso – opakování

 

Marináda

– 1,5l voda
– 80g sůl
– 1čl rychlosůl Praganda
– 5ks celý pepř
– 3ks nové koření
– 1ks bobkový list
– 1ks stroužek česneku

 

Postup

>> Od pouhé soli jsem přešel ke koření. Je to jednoznačně zajímavější v chuti a hlavně už není zapotřebí cokoliv sypat na maso před pečení. Opravdu nic.

>> To vše svaříme, přidáme koření a zchladíme na pokojovou teplotu ve které máme už připravené maso. Koleno několikrát probodnu skrz naskrz. Celé ho šoupnu do kvalitního igelitového sáčku a přidám utřený česnek.

>> Zalijeme marinádou a mačkáme a protřásáme natolik, aby nezůstaly žádné vzduchové bublinky. Nakonec zatočíme a svážeme motouzem. Necháme v lednici odpočívat týden. Tedy opravdu 7 dnů. Popravdě tomu kuřeti klidně stačí 4 dny.

 

Marinované krůtí a kuřecí maso – pečení

 

>> Tady je nějaké extra pomalé dík křehkosti masa zbytečné, takže 160C, doměkka a dokřupava. Jestliže je pečené krůtí křídlo výborné, v tomto provedení je prostě skvělé. A vychladlé maso z paličky pokrájené na plátky je jen tak s hořčicí a okurkou či nacpané do sendviče parádní. Stejně tak s hromadou salátu a jogurtovým dipem v tortille. Kuře i v průměrné kvalitě dostanete do jiné dimenze. A je až neskutečně křehké.

 

A to je celé, zkoukněte několik fotek…

01_příprava

 

04_v koupeli

 

05_z koupele

 

07_krůtí pečené

 

11_kuřecí pečené

 

A konec, zkuste to. Kuře klidně v grilu.

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Marinované krůtí a kuřecí maso
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

5 Responses to “Marinované krůtí a kuřecí maso”

  • Petra C. says:

    Už u kolínka jsem chtěla napsat, že to konečně budu muset zkusit. Tak teď to rozhodně zkusím s tou drůbeží 😉
    Pragandu můžu vynechat? Prostě ji nemám 😛 Ani netuším, co to je. A oproti kolínku můžu kuře péct rovnou přímo na pekáčku (nemám litinový) nepřikryté?

    • Moje Dobroty says:

      Praganda opět a znovu zde: http://www.solnemlyny.cz/pdf/sm05cz.pdf

      Ano, můžeš to vzít tzv čistěji a bez ní. Já bych to nedělal. Ona totiž udělá tu opravdu fajnovou a zajímavou a mně každopádně příjemnou chuť v mase.

      Kuře klidně upeč jen tak, jak je běžně zvykem. Ale to krůtí snad ani ne. Ono zbytečně vysychá a je podle mne lepší pod poklicí na nižší teplotě do 160°C a pak jen krustička narychlo.

  • Hry vaření says:

    To vypadá moc dobře, kuřecí mám nejraději, hned postup vyzkouším a dám vědět.

Komentáře