Marinované králičí plece a křupavé zelí s nočky
Já králíčky rád. Moc rád. A králičí plece, neboli přední běhy úplně nejvíce. Takže když se mi podruhé během čtrnácti dnů podařilo koupit hotové porce za pouhých 75,- Kč/Kg !!! neváhal jsem ani chvilku. Rychle s tím do pekáče. No a abych nebyl stále jen tradiční s tím svým milovaným pečením na slanině a česneku, narychlo jsem připravil malou obměnu s velkým dopadem na mé chuťové pohárky. Takže marinované králičí plece a křupavé zeí s nočky. Výsledkem bylo jídlo velmi tradiční a přesto moderní jak si jen doba a strávníci žádají. Tím samožřejmě myslím vás všechny. Náročné a přesto klasiky. Takže jak?
Marinované
– 1dl voda
– 1/2dl olej
– 1PL hořčice dýňová
– 1ks stroužek česneku
– Sůl, kmín, majoránka
>> Toto vše jen smícháme a zalijeme maso. Dýňová hřčice samožřejmě není podmínkou. Dijonská je skvělá volba. To jen já teď machruju, páč se mi opravdu vydařila.
Králičí plece
– maso
– pekáč
– chuť do práce
>> Dobře promasírujeme a necháme asi hodinku odpočívat. Pak v troubě pod poklicí pečeme do měkka. Tedy přibližně 75 minut. Ve vypnuté ještě necháme dojít. Dohromady hodinu a půl.
Křupavé zelí
– 400g zelí hlávkové bílé
– 50g cibule
– 30g sádlo
– 1PL ocet jablečný
– 1ks stroužek česneku
– Sůl, kmín, vellenka
>> Je to paradox, ale přílohy jsou co se pracnosti týče lehce složitejší než to hlavní, tedy maso. Zelí z hlávky krouhané na krásné nudličky jež zvládne s přehledem fajnový krouhač IBILI si připravíme jako první. Pak na sádle do zlatavé barvy orestujeme drobně krájenou cibuli, zalijeme deckou vody, nebo raději vývaru a přidáme podle chuti kmín, sůl a Vellenku. Tu fakt vřele doporučuji.
>> Pod poklicí pomalu dusíme asi 15-20 minut. Musí zůstat křupavé, takže kontrola co 5 minut. Nakonec odpaříme skoro všechnu tekutinu. Tedy už bez poklice. Zalijeme octem a ten jednoznačně doporučuji rakouského typu, jablečný. Například KAND. Jak mu jednou přijdete na chuť, nebudete chtít jinak. Vmícháme jemně utřený česnek, klidně v tom octu ať se lépe dostane do struktury a už jen minutku prohřejeme. Přikryté poklicí odstavíme.
Nočky
– 150g brambory
– 150g mouka polohrubá
– 100g voda
– Sůl a sušený česnek
>> Jsou to ty mé oblíbené halušky vlastně. Ty které mne naučil kamarád a spolubydlící Jano. Brambory strouhané na nejjemnějším struhadle smícháme s ostatními surovinami, necháme v lednici 10 minut odstát a pomocí… No, to už je na vás. Já jsem línej, takže cedník na halušky. Ručně a lžičkami připravené větší kousky by nebyly každopádně od věci.
>> Ve vroucí vodě jakmile vyplavou vaříme 3 minuty a vycedíme. Není od věci lehce je propláchnout chladnou vodou, nebo promíchat s kouskem sádla. Nejhůř oleje. Tady máslo a margarím určitě nepomůže.
Obrázky chcete taky? Tak tady prosím…
marináda…
maso, přidal jsem paličky z krůtích křídel, ne tak jako králíček, ale taky parádní…
zelíčko v pánvi, na kastrol se vyprdněte, takhle se to lépe míchá…
těsto na nočky…
excelentní oběd, jen pro pořádek, s tou šťávou jsem neděl už nic, sama o sobě skvěle podtrhla vše ostatní…
a protože druhou porci si dám raději s brambory, zbylé halušky smíchány se zelíčkem a do práce, taky vlastně veganské…
Já jsem z oběda tohoto typu absolutně unešen. Lepší než králík je takto připravené jedině kůzlečí. Ovšem to při té ceně dávám tak jednou do roka. A popravdě, letos jsem ještě neměl. To je ale spojeno spíše s mou leností. Co se týče příloh, je to zajímavě snadná logika. Proč ne špenát nebo mangold například? No, to zelí prostě bylo doma k dispozici. Proč halušky? Já měl děsnou chuť na demikát. No a ten se bez vývaru z halušek prostě neobejde. Jedno jde s druhým a na to navazují třetí, čtvrté…
Krásný sváteční den vám všem a pozor na “zemáky prosím. Začínají býti prostořekými. Kdo by to byl čekal? :O
MDMP
“ zemáky viz brambory například na hané, jak jinak…





