>> Maso Blahuta
Taková náhoda. Sotva jsem dopsal tohle, mám tady hovězí od dalšího řezníka a jeho – ceny, přístup, kvalitu.
Tak posuďte sami.
Už jednou jsem někde zmínil, myslím snad v textu o huspenině, že koupit si ji tady je sázka do loterie. Při vyšších teplotách ji docela jistě nedonesete domů, aniž by se zkazila – zkysla. Je totiž vyrobená a to zcela evidentně z různých zbytků. Ne že by základ byl špatně, ale přidávají do ní kousky, pravděpodobně odřezky uzenin a to hlavně měkých salámů, párků. A opět, ne že by to takto bylo špatně. I já někdy do huspeniny kousek "točeného" přidám. Jenže je naprosto čerstvý a výsledný výrobek poté uložím v lednici při "správné" teplotě.
Musím poznamenat tři podstatné věci
1/ Možná ji jen berou od nějakého dodavatele.
2/ Ale prodávají mi ji oni!
3/ Je to jedna z nejlepších a zároveň nejhorších huspenin co jsem ochutnal – chuť/kvalita.
Teď už ale k tomu masu
Přinucen okolnostmi ocitl jsem se v lokalitě Eden na Praze 10, tedy v blízkosti slavného stadionu Slavie. Každý, kdo to tady zná, ví, že hned u zastávky tramvaje 22 a dalších je prodejna Maso-Uzeniny Blahuta. Na svou velikost je až neuvěřitelně vybavená zbožím vší možné kvality, což jsem si nejednou ověřil a doma při vaření vyzkoušel. Chcete li za "normální" cenu kus hovězího na polévku, morkovou kost, nebo harfu, zajděte tam. Mají je téměř vždy. A stejně tak různé "akce dne". No a ta dnešní (28.2.2013)…
Telecí kýta – 188,-Kč/Kg !!!
Hovězí pupek – 88,-Kč/Kg !!!
Hovězí roštěnec s kostí – 84,-Kč/Kg !!! !!!
Tady není něco v pořádku, řekl jsem si, ale s vidinou Italského Vitello Tonnato, které se chystám připravit, mazal jsem si nakoupit. Když mi mladý a ne zcela přesvědčivý klučina navážil balíčky, odvážil jsem se (ach ta naivita) dotázat na původ masa. "Přeci jen" povídám mu, "tyhle ceny nejsou právě běžné". Utíkal se pozeptat dozadu k řezníkům. Upřímně lidičkové, ten smích a velmi hlasitá připomínka "to si snad dělá srandu, proč bych mu to měl říkat ?", mne dost nadzdvihly. Nehodlám si udělat nepřítele z každého řezníka v Praze a proto jsem dosti nahlas prohlásil: "pojďte mi to raděj vyůčtovat, než se seberu a vypadnu bez nákupu. Ta arogance se mi nelíbí". Na to vyběhnul klučina i s typickým řezníkem (kus chlapa kolem padesátky), který mi začal dosti důrazně vysvětlovat, že nic z toho mi prozradit nemusí. Nedal jsem se a on podlehnul. Opravdu musí! Informovat mne o původu masa – tedy pohlaví a věku zvířete, jeho původu (ČR, nebo zahraniční) atd. Ukázal na cedulku, miniaturní v rohu pultu a já jen poznamenal: „stačilo si tento výstup odpustit a na můj primární dotaz na ni ukázat hned na začátku“. Odpověď hodná diplomata: ukazujíc prstem řekl – "on to tenhle neví". Myslel mladíka za pultem. Nakonec jsem odcházel velmi kvalitně uchláchlolen, že o svých povinnostech vůči zákazníkovi jsou nejen informováni, ale také přesvědčeni. Nuže dobrá, jdu ochutnat to "super akční" maso.
A teď doma
Telecí kýta, má na můj vkust dosti tmavou barvu. Odpočine si v lednici a Vitello bude brzy.
Pupíci jsou přímo ukázkoví, ale při své čerstvosti také dost tmaví. Do mrazáku, páč mám hovězího v poslední době plnou…ústa.
Očekávání – vsadím krk na to, že maso deklarované jako (nevím co, z toho mini lístečku jsem si moc nevyluštil), bude prostě odpovídat ceně. Podprůměrná kvalita za velmi příznivou cenu. Počítám s něčím podobným vyžilé komunistické krávě z 80.let.
>> No a tady první pokus – co jiného z telecí kýty než tradiční smažený řízek. Ne že by byl vyloženě tuhý, ale také to nebyla klasika jakou znám. Poněkud sušší, maso spíše sypké. Lituju, že jsem ho den předem nenaložil do mléka s vajíčkem jak mám občas ve zvyku. To by mohlo jeho kvalitu vylepšit.
O den později doplnění: za studena je ten řízek už vyloženě špatný. Podat ho hostu v restauraci propadnu se hambou, stejně tak jako u kohokoliv z mně blízkých. Jednoznačný průser, ale za "pouhých" 188,- Kč/Kg!
>> A další lahůdka. Vitello tonnato, které popíšu v následujícím článku, jsem připravil z pomalu ve vývaru tažené telecí kýty. Z té výšepopsané. Myslím že pochopíte z pohledu na fotku. Na telecí dost suché, nesoudržné maso s už hodně výraznými vlákny, která se oddělovala při krájení. Tohle už prostě není telecí. Spíře řekněme mladé hovězí s odpovídající cenou a průměrnou kvalitou. Na svíčkovou by bylo fajn.
>> Nakonec hovězí pupek. Přesně jak jsem očekával! Maso z vývaru mělo nepříliš dobrou chuť, ale pokrájené do polévky bylo poživatelné. Vývar ovšem vynikající. To je ale známá věc – ze staré krávy je vývar nejlepší.
Následovalo hovězí na ruský způsob. V tomto případě bylo maso nejlepší dík pomalému dušení v ochuceném základu. Nicméně stále jen průměrně chutné.
Ahoj Pavle, inspirována tvým hovězím (jo, zrovna tuhle jsem si říkala, že by sis měl dát bacha s přílišnou konzumací kvůli dně)jsem zavítala do řeznictví, kde je nově vedoucím můj známý. Žebro z mladého býka stálo pětašedesát. Když jsem ho chtěla, navrhl mi, že na pečení je lepší žebro telecí. Myslím, že není, ale za padesát nekup to. 🙂 Ptala jsem se ho na hovězí líčka a pupek. Líčka si musím vzít v osmikilovém balení, ale stojí prý kolem šedesáti. 🙂 A pupek je za stejnou cenu. Dobrý, ne? Za necelé dva týdny jedu pro maso a pak si musím dát pozor na dnu zase já. Jo, a ta telecí žebra jsem naložila a druhý den pomaličku pekla. Bylo to výtečné. Tak se měj hezky. R.
Milá Romanko, přestože jsem mile rozněžněn Tvou starostí o mé zdraví, musím odpovědět primárně jedním slovem:
„provokatérko“
Máš to ale štěstí na ty ceny.
Myslím, že z pohledu toho, kdo ví co prodává, Ti kamarád neradil špatně. Ono totiž mladý býček za 65,- je poněkud fantasy (na můj vkus podezřele níká cena).
A navíc jak jsem byl nedávno upozorněn, lepší je maso z volka, ne býčka.
Nicméně dna nedna, do toho bych šel stejně jako Ty – pořádný nákup.
Tak si to pěkně po Lukulsku užij 🙂
PS: ještě to telecí žebro. Vlastně máš pravdu – je to poněkud placatý. Asi bych ho dobře obral a umlel si fajnovej kebab s kouskem jehněčího.
Jo, provokovat umím, já věděla, že tě vybudím k nějaké reakci.. :-)!
Ale takové jsou u nás ceny, nebydlím v Praze. Volek? Tak to je otázka na řezníka, to musím použít a určitě ho ze mne klepne, už takhle jsem příííliš fundovaná na jeho vkus. 🙂
Telecí žebro bylo fajnové, kebab mě fakt nenapadl, a to jehněčí se mi nechce vyndávat z mrazáku, když počítám s nějakým kouskem pro tebe. Ale opravdu se mi nezamlouvá ho posílat poštou. Chystám se s dcerou na jaře do Národního na Donutila, dosud nemáme lístky a ani nevíme, jak to objednat, protože ty jejich webovky jsou pro nás takové velké neznámé, ale pokud vstupenky seženeme, k velké róbě večerní přiložím i jehněčí flákotu, třeba kýtku, a napíšu ti, abys někde počkal, ju?
No toto. Nevím co říct :O
…a tak teda jo. Napiš si předem cenu, nebo kolik mám mít připraveno těch Short Ribs z TRMS (do národního s kusem bejka v tašce 😀
PS: kukni na nové textíky, o volkovi je tam něco taky a při tom poslechni muziku…
Pavel
O maso v akci bych nestála,nejlepší je koupit mrazák v akci a jezdit pro maso na farmu,já to tak dělám již šestý rok a už moje dcera od roku miluje hovězí maso,protože to není podešev.Já jezdím zde http://www.galloway-farma.cz/
Jinak díky za pěkné recepty.
Tož jasné…
Svého času přesně má představa o rozumném nákupu masa. Jenomže v malém bytu malý mrazák a když pominu tu práci s tím (která mne samozřejmě baví), tak za stejnou cenu, ale i levněji nakoupím u těch „slušných“ řezníků. Konkrétně Halal mi nabídne jehněčí z české farmy opravdu lacinější. Vše opracované a odvislé. Takže jde to i tak.
Děkuji za hodnotný příspěvek a pište dále. Pavel
http://www.stream.cz/peklonataliri/799741-peklo-na-taliri-cerstve-maso
Jen pro inspiraci…Já melu, ty meleš, my meleme – vymelme už s nimi!!!