Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Maso si umelte sami… a připravte máslové karbanátky

maso umleté Ano prosím, karbanátky, ne karbenátky. Poučila mne pravidla českého pravopisu. Taky mne pobavil pan Babica. Opět. Na 500g masa by přidal do mletí 2 rohlíky! Věřte tomu, nebo ne, ale já chci maso, ne rohlíkanátky. Takže počněmež s mletím…

Primárně si vystačím se 600g masa v poměru 2:1. Středně prorostlý bůček, nebo plec a libové hovězí žebro, nebo krk.

  

 

 

z čeho tedy

600g maso 2:1

100g cibule

100g řapíkatý celer

2ks stroužek česneku

1ks vejce

3PL strouhanka

1PL máslo

1dl mléko

sůl, pepř, sušený česnek

 

 

 

>> Používám fintu uzenářů. Jako bych připravoval maso na klobásy. Nakrájím kostky, osolím a lehce posypu sušeným česnekem. Promíchám a nechám hodinu v lednici. Tím máme kořeněno.

maso na mletí

 

>> Umelu na mlýnku s průměrem kotouče (u nás na Moravě šajby) dle momentální potřeby. Pokračuju celerem, česnekem a cibulí.

>> Přidám vajíčko, studené mléko, rozměklé máslo, strouhanku a pepř. Soleno mám předem. Vymíchám a nechám opět v lednici půl hodinky odležet.

 

Pak už si jen připravím karbanátky dle chuti.

 

>> Tentokrát obalené v mouce jsem je opekl z obou stran na olivovém oleji a podlil asi dvěma deci horkého vývaru. Pod nepříliš těsnící poklicí na středním plameni jsem nechal dusit pět minut z každé strany. Poté jsem měl ideálně redukovanou šťávu velmi výrazné chuti. Chcete li ještě výraznější, zastříkněte ještě před vývarem půldeckou bílého vína.

!!! Maso si upravím po částech. Jen kolik sním. Ne vše najednou a dopředu. Hotová směs vydrží v lednici v pohodě do druhého dne, kdy mohu zvolit jiný postup >>

máslové karbanátky, hranolky

 

Po uvedení včerejšího pekla na talíři si snad konečně lidé ve větším uvědomí, jak hnusné srágory jim v obchodech vnucují. Já mohu srovnat tyto produkty a svůj výrobek asi takto: čerstvý křupavý rohlík kontra tzv. „pufovaný chlebíček“. Je odporný a s jídlem má pramálo společného.

 

>> a já zvolil: trocha papriky, protlaku, chilli paprička, 15minut/200°C…čevapčiči…

čevapčiči

Sdílejte...

2 Responses to “Maso si umelte sami… a připravte máslové karbanátky”

  • Hannah12 says:

    Zdravím Pavle,
    začnu od konce. Peklo na talíři sleduju pravidelně a po posledním dílu děkuji bohům, že mám kousek od baráku solidního „masařa“ a tudíž nemusím kupovat maso nemaso v marketech.
    K tomu mletí masa. Mám část rodiny v Praze a při jedné návštěvě jsem švagrové, rodilé to pražandě, vysvětlovala, že to maso pomele na prostřední šajbě. No, docela prekérka, prostě jsem nevěděla jak se to kolečko s dírkama jmenuje oficiálně. Stejně tak tomu bylo se „zasmažkou“ (ale to vím, že je to jíška) :).
    Ad máslové karbanátky. Slyšela jsem o nich. A teď budu za úplného blba…jsem si fakt myslela, že se smaží na másle, nebo tak něco. 🙂 No, trubka su. Rozhodně je vyzkouším, vypadá to velmi chutně. A opět se jako hlupáček zeptám: to máslo a mléko má zjemnit a vylepšit chuť? No, každopádně zítra jdu „do masařa“, nakoupím na karboše a prubnu to.
    Hezký víkend
    Hana

    • Moje Dobroty says:

      Ahojki Hani.
      Ano, kvalita od řezníka je prostě jiná. Ovšem to nakupování v marketu…lidi to prostě chtějí. Pak se ovšem nemůžeme divit vyjádření Albertu na Facebooku, „že dodržují zákony této země a technologické normy“ – hmm, ty které vydávají pitomci bez morálky a znalostí. A „že dodavatelé jsou certifikovaní“ – jistě, certifikace = kdo sype, je certifikován. My dva si žerem a hlupáci at pyskujou…
      Tu zásmažku tady neznají, jen smažku a to není nic od jídla 🙂
      No a ano, mléko je pro zjemnění, smetana ještě lepší a máslo vynese chut jinam. Nicméně „máslový řízek“ je součástí receptur teplých pokrmů už od komančů a v jídelnách, méně už restauracích býval naprosto pravidelně.
      Dodal bych, že nikdy nezatracuju mletá masa a v poslední době mne doslova fascinuje, co z něj dělají američani v burger a sendvič bistrech i restauracích. Ten máslový řízek (karbanátek) je krásný příklad. Vůbec to nemusí být smažené a chutově bomba. S bramborovou kaší dokonalé. Samozřejmě například sýrový holandský řízek je nejlepší jedině smažený. Pro mne milá připomínka první večeře v prvním vlastním bytu s kuchyní.

      Tak zkůšaj a nech si čvachtat… Hezkou sobotu.

      PS: klidně to máslo vyšlehej do pěny a pak vmíchej maso se vším ostatním.

Komentáře