Maso si umelte sami… a připravte máslové karbanátky
Ano prosím, karbanátky, ne karbenátky. Poučila mne pravidla českého pravopisu. Taky mne pobavil pan Babica. Opět. Na 500g masa by přidal do mletí 2 rohlíky! Věřte tomu, nebo ne, ale já chci maso, ne rohlíkanátky. Takže počněmež s mletím…
Primárně si vystačím se 600g masa v poměru 2:1. Středně prorostlý bůček, nebo plec a libové hovězí žebro, nebo krk.
z čeho tedy
600g maso 2:1
100g cibule
100g řapíkatý celer
2ks stroužek česneku
1ks vejce
3PL strouhanka
1PL máslo
1dl mléko
sůl, pepř, sušený česnek
>> Používám fintu uzenářů. Jako bych připravoval maso na klobásy. Nakrájím kostky, osolím a lehce posypu sušeným česnekem. Promíchám a nechám hodinu v lednici. Tím máme kořeněno.
>> Umelu na mlýnku s průměrem kotouče (u nás na Moravě šajby) dle momentální potřeby. Pokračuju celerem, česnekem a cibulí.
>> Přidám vajíčko, studené mléko, rozměklé máslo, strouhanku a pepř. Soleno mám předem. Vymíchám a nechám opět v lednici půl hodinky odležet.
Pak už si jen připravím karbanátky dle chuti.
>> Tentokrát obalené v mouce jsem je opekl z obou stran na olivovém oleji a podlil asi dvěma deci horkého vývaru. Pod nepříliš těsnící poklicí na středním plameni jsem nechal dusit pět minut z každé strany. Poté jsem měl ideálně redukovanou šťávu velmi výrazné chuti. Chcete li ještě výraznější, zastříkněte ještě před vývarem půldeckou bílého vína.
!!! Maso si upravím po částech. Jen kolik sním. Ne vše najednou a dopředu. Hotová směs vydrží v lednici v pohodě do druhého dne, kdy mohu zvolit jiný postup >>
Po uvedení včerejšího pekla na talíři si snad konečně lidé ve větším uvědomí, jak hnusné srágory jim v obchodech vnucují. Já mohu srovnat tyto produkty a svůj výrobek asi takto: čerstvý křupavý rohlík kontra tzv. „pufovaný chlebíček“. Je odporný a s jídlem má pramálo společného.
>> a já zvolil: trocha papriky, protlaku, chilli paprička, 15minut/200°C…čevapčiči…
Zdravím Pavle,
začnu od konce. Peklo na talíři sleduju pravidelně a po posledním dílu děkuji bohům, že mám kousek od baráku solidního „masařa“ a tudíž nemusím kupovat maso nemaso v marketech.
K tomu mletí masa. Mám část rodiny v Praze a při jedné návštěvě jsem švagrové, rodilé to pražandě, vysvětlovala, že to maso pomele na prostřední šajbě. No, docela prekérka, prostě jsem nevěděla jak se to kolečko s dírkama jmenuje oficiálně. Stejně tak tomu bylo se „zasmažkou“ (ale to vím, že je to jíška) :).
Ad máslové karbanátky. Slyšela jsem o nich. A teď budu za úplného blba…jsem si fakt myslela, že se smaží na másle, nebo tak něco. 🙂 No, trubka su. Rozhodně je vyzkouším, vypadá to velmi chutně. A opět se jako hlupáček zeptám: to máslo a mléko má zjemnit a vylepšit chuť? No, každopádně zítra jdu „do masařa“, nakoupím na karboše a prubnu to.
Hezký víkend
Hana
Ahojki Hani.
Ano, kvalita od řezníka je prostě jiná. Ovšem to nakupování v marketu…lidi to prostě chtějí. Pak se ovšem nemůžeme divit vyjádření Albertu na Facebooku, „že dodržují zákony této země a technologické normy“ – hmm, ty které vydávají pitomci bez morálky a znalostí. A „že dodavatelé jsou certifikovaní“ – jistě, certifikace = kdo sype, je certifikován. My dva si žerem a hlupáci at pyskujou…
Tu zásmažku tady neznají, jen smažku a to není nic od jídla 🙂
No a ano, mléko je pro zjemnění, smetana ještě lepší a máslo vynese chut jinam. Nicméně „máslový řízek“ je součástí receptur teplých pokrmů už od komančů a v jídelnách, méně už restauracích býval naprosto pravidelně.
Dodal bych, že nikdy nezatracuju mletá masa a v poslední době mne doslova fascinuje, co z něj dělají američani v burger a sendvič bistrech i restauracích. Ten máslový řízek (karbanátek) je krásný příklad. Vůbec to nemusí být smažené a chutově bomba. S bramborovou kaší dokonalé. Samozřejmě například sýrový holandský řízek je nejlepší jedině smažený. Pro mne milá připomínka první večeře v prvním vlastním bytu s kuchyní.
Tak zkůšaj a nech si čvachtat… Hezkou sobotu.
PS: klidně to máslo vyšlehej do pěny a pak vmíchej maso se vším ostatním.