Masové pirožky z listového těsta
Já mám pirohy, obzvláště ty masové děsně rád. A už jsem tady o nich psal. Tentokrát tedy další verze – z lístkového těsta, smažené v oleji a podávané s jogurtem a jarní cibulkou. Dokonalé! Malá rada a upozornění: v tom jogurtu je výborná jemně nastrouhaní Niva a pirožky jsou opravdu moc tučné. Dík těstu i smažení. To je ale daň za dokonalost. Pečené jsou prostě jiné. Samozřejmě můžete použít osvědčené bramborové těsto, které je dle mého názoru stejně nejlepší.
Tak z čeho a jak
400g listové těsto
200g mleté maso
100g cibule
1ks stroužek česneku
3PL rajčata z plechovky
1PL víno červené
paprička
sůl a pepř
>> Těsto z obchodu. To je jasný. Já se s jeho přípravou rozhodně mazlit nehodlám 😛
>> Maso umeleme na středním kotouči, orestujeme bez tuku na pánvi až se úplně zatáhne a přidáme pokrájenou cibuli, česnek, papričku, sůl a pepř. Po několika minutách zalijeme vínem a opět po chvíli také rajčaty. Pod poklicí pak pomalu dusíme úplně doměkka. Nakonec už bez poklice necháme odpařit.
>> Já pak prochladlé maso ještě jednou semelu. Vůbec nevadí že je to spíše fáš. Naopak. V koblížcích vám také vyhovuje marmeláda a krémovitý tvaroh.
>> A opět těsto. Rozválíme na plát silný asi 3 milimetry a plníme dle vlastní fantazie. Já stejně jako jindy pomocí plastového udělátka. Nic ale proti plnění například jako u koblížků. Tak jak je dělá Dita P. ve své cooking show v dílu Po babičce. A úplně klidně si udělejte stejné těsto jako ona, jen bez cukru.
Udělátko z plastu je prostě super. Vnitřní okraje těsta před složením potřete rozšlehaným bílkem nebo alespoň vodou. Budou lépe držet pohromadě.
>> Smažení. Ach jo. Stejně tak listové jako kynuté těsto má tendenci ohromně se v oleji nafukovat. A je to pořádná vrstva oleje. Alespoň 3 centimetry. Tím pádem je pak otáčení vpravdě otravné. Pirožky se nafukují jako by byly to nejjedinečnější na celém světě a stále se chtějí otáčet bublinou zpět nahoru. Dycky dycinky se u toho rozčiluju, páč mám strach, že tou nafoukaností puknou a já budu střílející náplň uklízet po celé kuchyni. Ještě nikdy se to ale nestalo 🙂
Hotovo po třech minutách z každé strany a mohu vás ujistit, že tu žhavou dobrůtku ochutnávám jen několik málo okamžiků po vytažení z oleje. To je prostě nejlepší. A příště budou koblížky s masem. Howgh, domluvil jsem!
Zbyde li těsto, a ono zbyde zcela jistě, tak jej nevyhazujte. Vyválejte jej, nebo utočte dlouhou nudli, překrájejte a hoďte do oleje jako poslední várku. Ty tyčinky sypané kmínem, mákem, česnekovou, celerovou či citrónovou solí jsou prostě skvělé. Aby mák a kmín drželi, stačí lehounce poprášit předem slanou vodou. Ideální je rozprašovač jako na parfém, ovšem kuchyňský.