Minestrone, podzimní, s hříbky, mixovaná
Tady není moc co sepisovat. Na tuto parádní polévku jsem si chuť ani čas neudělal v létě. Jak by bylo záhodno. Takže až nedávno a také dík potřebě sdělit něco do programu skutečně zdravá škola. Šlo vlastně o maličkost a poznámku mého šéfa v roli otce. Postěžoval si totiž, že jeho dcera, přivedena domů ze školky, stěžovala si na „ne dobrou“ polívku k obědu. Stejně tak to prý popsaly i vychovatelky. O co šlo? O boršč! Upřímně? Jen blbec vnutí malému dítěti něco podobného s očekáváním, že snad bude spokojeno. Doma možná. Ale vařeno ve velkém? Zelenina na hadry a přesto vcelku? Ani já už to moc nedávám. A je to tak snadné. Stačí použít mixér. Krémové polévky mají totiž ti naši mazlíčci rádi. Nemyslíte?
Minestrone, podzimní, s hříbky, mixovaná
Suroviny
– 1,5l vývar kuřecí
– 1ks rajče
– 1ks paprika
– 1ks brambora
– 1ks pórek (15cm)
– 1ks mrkev (50g)
– 1ks stroužek česneku
– 3PL rajčatové pyré
– 2PL sušené hříbky
– 2PL víno bílé
– 1PL oliváč
– 1PL jáhly, nudle, rýže
– paprička
– sůl a pepř
Postupy
1/ Připravíme si zeleninu. Vše předem, protože v tomto případě je postup vaření pěkný fofr. Obzvláště máte li k dispozici, jako já, indukci. Takže vše očištěné, opláchnuté a nakrájené prosím. Hříbky namočíme hodinu předem.
2/ Na plotnu postavíme v hrnci vývar a přivedeme k varu. Do něj hříbky i s vodou a pokrájenou bramboru. Na druhou suchou pánev, a přidáme oliváč. Na něj postupně drobně krájenou mrkev, a po chvíli ostatní zeleninu.
3/ Orestujeme, zalijeme rajčatovým pyré a zastříkneme vínem. Chvíli pomalu dusíme a přidáme, jakmile se odpaří tekutina, posekaný česnek. Už jen promícháme a odstavíme. Na indukci? Stupeň číslo 6-7. Vývar přideme k varu „boosterem“ a pod poklicí dále postačí číslo 6.
4/ Jáhly? Nudle? Rýže? Pokud jáhly nebo rýže, pak rovnou do vývaru hned na začátku. Klidně přímo z pixle. Já ale použil těstoviny a to špecle. Ty raději vařím zvlášť. Každopádně nyní jsou tady 3 možnosti jak dále.
5/ Kompletace. S jáhly nebo rýží můžeme vše v hrnci rozmixovat a přidat restovanou směs. Stačí už jen 5 minut provařit. Já ale dělal nejdříve klasiku. Takže do vývaru s bramborou a hříbky přidáme směs a těch zmíněných 5 minut vaříme. Mírně na stupni 6.
6/ Hotovo a servis. Nebo, vše rozmixujeme a je tady parádní krém. Silně zelenivý a výrazný v chuti dík vývaru. Stejně tak můžeme upravit i boršč. Jasně, je ho trochu škoda. Ale věřte mi. Ten výsledek, i když už jen jakási omáčka, je výborný a snesou jej rády právě ty vaše ratolesti.
>> Takže zelenina. A petrželka. A nakonec trocha bazalky…
>> Máčené sušené hříbky do vroucího vývaru společně s bramborou a případně rýží nebo jáhlami…
>> Zelenina na pánev…
>> Nakonec posekaný česnek a promíchat už odstavené…
>> Hotovo a připraveno do vývaru…
>> Tady už jen krátký var…
>> A je hotovo…
>> Špecle. Jak nemám poslední dva roky rád těstoviny, tyhlety jsem si oblíbil. Do polévek i guláše…
>> Servis. Krása…
>> Ovšem pro děti raději krém. Už to nevypadá tak lákavě, ale je děsně chutný…
Trocha smetany a budou si chtít přidávat. To ale, myslím si, každá máma ví a zná. Mimochodem, jediné co bych nemixoval ani náhodou? Maso. Řekne li si dítě o kousek masíčka, pak namísto klasické další hotovky sáhněte do mrazáku po předem uvařeném, pokrájeném, ve vývaru a krabičce uloženém hovězím. Já to tak dělám léta a do polívky je skvělé právě pro to „narychlo“. Nechápete? Zeptejte se mne.
PS: já děti nemám a nestává se často, že bych pro ně vařil. Dodnes je mi hrozně líto, že když jsem měl tu možnost a vařil pro neteř, která maso a v podstatě jídlo nerada dík všem možným i nemožným důvodům, dík později zjištěné celiakii, že jsem tehdy neznal a nevěděl to, co dnes. Vsadím krk na to, že bych ji a její mámu nadchnul.
A už dost. Váš MDMP
