Minestrone
Zase jednou jsem byl, velmi slušně řečeno, nemile překvapen představou „kuchařů“ jídelny Aramark o tentokráte italské kuchyni. Konkrétně polévce Minestrone. Musím říct, že kdybych si na jídelníčku nepřečetl o co se jedná, neměl bych šanci poznat v té podivné šlichtě tuto úžasnou zeleninovou lahůdku.
Jednoduše popsáno: hustá, moukou zahuštěná červená omáčka, připravená pravděpodobně z toho nejhoršího rajčatového protlaku (to podle kyselosti). Jakýsi umělec se tuto kyselost pokusil „srovnat“ obrovským množstvím cukru, čímž vzniknul opravdu nepříjemný kontrast podtržený ještě kupou soli. No a na završení byla pravděpodobně v protlaku použita celá rajčata bez pasírování, takže jsem stále kolem sebe plival spousty zrníček. Prostě lákavá letní lahůdka.
Tak takhle tedy ne vážení. Minestrone je tak jednoduché vaření, že není třeba u ní nijak zvláště přemýšlet. Prostě použiji to co mám právě k dispozici. Typický případ pokrmu “co dům dal”. A je to o to snažší, že se liší kraj od kraje a město od města. Takže nikdo nemůže říct tohle není Minestrone. Tedy pokud mu nedáte takové lepidlo jako mně ve výšezmíněné jídelně.
Jeden recept přímo od boku a dle momentální chuti – letní verze
– 1l vývar kuřecí
– 50g pancetta (libovější slanina)
– 1PL olivový olej
– Zelenina: brambory, mrkev, celer, cibule, česnek, květák, fazolky, kapusta, mangold, špenát, cuketa, rajčata (plechovka)
– Bylinky: libeček, petrželka, bazalka, pažitka (pesto) – já tentokrát neměl bazalku po ruce, takže jsem vyrobil pesto z petrželky, pažitky, česneku, oleje a soli.
– Sůl a pepř
Do zimní verze bych přidal fazole a větší těstoviny, nebo rýži.
>> Na olivovém oleji lehce vyrestujeme kousek nadrobno pokrájené Pancetty. Přidáme cibuli na kostičky a zpěníme. Zalijeme vývarem a přidáme rajčata, nebo konzervu a libeček.
>> Do vroucí polévky postupně přidáváme kousky zeleniny podle tvrdosti – celer a mrkev, brambory, těstoviny a ostatní zeleninu. Té stačí tak 3 minutky.
>> Do talíře s polévkou přidáme lžíci pesta a nastrouhaný sýr podle chuti a možností. Správně je samozřejmě Parmigiano Reggiano, český Gran Moravia, nebo klidně plátky Mozarelly.
Inspirace:
Minestrone – dokonalá polévka i na léto
Pesto alla Genovese
2 stroužky česneku
30 g piniových oříšků (slunečnice)
30 g čerstvé bazalky
30 g Gran moravia
Sůl a olivový olej
Rozmixujeme (rozetřeme v moždíři).
Napěchujeme do skleničky a dolijeme panenským olivovým olejem.
V lednici vydrží klidně měsíc.