Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Minestrone

minestrone03 Zase jednou jsem byl, velmi slušně řečeno, nemile překvapen představou „kuchařů“ jídelny Aramark o tentokráte italské kuchyni. Konkrétně polévce Minestrone. Musím říct, že kdybych si na jídelníčku nepřečetl o co se jedná, neměl bych šanci poznat v té podivné šlichtě tuto úžasnou zeleninovou lahůdku.

Jednoduše popsáno: hustá, moukou zahuštěná červená omáčka, připravená pravděpodobně z toho nejhoršího rajčatového protlaku (to podle kyselosti). Jakýsi umělec se tuto kyselost pokusil „srovnat“ obrovským množstvím cukru, čímž vzniknul opravdu nepříjemný kontrast podtržený ještě kupou soli. No a na završení byla pravděpodobně v protlaku použita celá rajčata bez pasírování, takže jsem stále kolem sebe plival spousty zrníček. Prostě lákavá letní lahůdka.

Tak takhle tedy ne vážení. Minestrone je tak jednoduché vaření, že není třeba u ní nijak zvláště přemýšlet. Prostě použiji to co mám právě k dispozici. Typický případ pokrmu “co dům dal”. A je to o to snažší, že se liší kraj od kraje a město od města. Takže nikdo nemůže říct tohle není Minestrone. Tedy pokud mu nedáte takové lepidlo jako mně ve výšezmíněné jídelně.

 

Jeden recept přímo od boku a dle momentální chuti – letní verze

– 1l vývar kuřecí

– 50g pancetta (libovější slanina)

– 1PL olivový olej

– Zelenina: brambory, mrkev, celer, cibule, česnek, květák, fazolky, kapusta, mangold, špenát, cuketa, rajčata (plechovka)

– Bylinky: libeček, petrželka, bazalka, pažitka (pesto) – já tentokrát neměl bazalku po ruce, takže jsem vyrobil pesto z petrželky, pažitky, česneku, oleje a soli.

– Sůl a pepř

Do zimní verze bych přidal fazole a větší těstoviny, nebo rýži.

 

>> Na olivovém oleji lehce vyrestujeme kousek nadrobno pokrájené Pancetty. Přidáme cibuli na kostičky a zpěníme. Zalijeme vývarem a přidáme rajčata, nebo konzervu a libeček.

>> Do vroucí polévky postupně přidáváme kousky zeleniny podle tvrdosti – celer a mrkev, brambory, těstoviny a ostatní zeleninu. Té stačí tak 3 minutky.

>> Do talíře s polévkou přidáme lžíci pesta a nastrouhaný sýr podle chuti a možností. Správně je samozřejmě Parmigiano Reggiano, český Gran Moravia, nebo klidně plátky Mozarelly.

minestrone01 

Inspirace:

Minestrone

Minestrone – dokonalá polévka i na léto

Polévka Minestrone

Minestrone estivo

 

 

Pesto alla Genovese

2 stroužky česneku

30 g piniových oříšků (slunečnice)

30 g čerstvé bazalky

30 g Gran moravia

Sůl a olivový olej

Rozmixujeme (rozetřeme v moždíři).

Napěchujeme do skleničky a dolijeme panenským olivovým olejem.

V lednici vydrží klidně měsíc.

Sdílejte...

Komentáře